Csillagok útján az IBM

Csillagok útján az IBM

Az Astron csillagászati kutatótársaság és az IBM közös projekten dolgozik: olyan, teljesen új típusú rádiótávcsövet építenek, amellyel a NASA egyaránt figyelemmel kísérheti a globális felmelegedés hatásait, a Világegyetem kialakulását és azt a folyamatot, amint egy fekete lyuk bekebelez egy csillagot.

Az Astron kommünikéje szerint céljuk egy hipermodern eszköz építése, amely elsősorban az Univerzum eredetét kutatná. A nagy teljesítményű, de kis energia-felvételű IBM-chipeket a teleszkóp prototípusának több ezer antennájába építik majd be. Ennek a technológiának a kifejlesztésében és használatában érdekelt egyébként Hollandia, Franciaország, Németország és Olaszország is, ám legelőször mégis az Astron és az IBM fogja bevezetni.

A rádióteleszkóp műholdas méréseket és megfigyeléseket kiértékelve segíteni fogja a NASA azon programját is, amelynek célja a tengeri klíma felmelegedésének vizsgálata. Ha a globális felmelegedés továbbra is folytatódik, a tengeri élőlények szaporodása jelentősen le fog lassulni, sőt, talán meg is áll, legalábbis ez következik egy tíz éve futó kutatás eredményeiből, melyet a NASA a fitoplanktonnal kapcsolatban folytat. Ez a mikroszkopikus tengeri élőlény érzékeny műszerként jelzi a világtengerek állapotában bekövetkező hőmérséklet-változásokat. Az oregon-i, maine-i, és a kaliforniai állami egyetemek kutatói, éppúgy, mint a szintén ezen a programon dolgozó kollégáik a Rutgers és a Princeton intézetből a NASA 1997-ben felbocsátott SeaWiFS műholdjának adatait használják.

Már az épülő új teleszkóp elődje, a most üzemben lévő Galaxy Evolution Explorer is alkalmas volt annak a nem mindennapi csillagászati folyamatnak az igen pontos észlelésére és rögzítésére, melynek során a Hajó csillagképben látható egyik galaxis egy csillagát a szó szoros értelmében "felfalja" egy fekete lyuk. Ez egyébként annyira ritka, hogy csak mintegy ötvenmillió évente fordul elő. A jelenséget két különböző ultraibolya hullámsáv végtelenül alapos figyelésével érzékelték, ezt folytatja majd az új eszköz, amely már az ibolyántúli "szikrákat" is érzékelni fogja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward