Csendben frissült a mobil RTX 2060 és RTX 2070 is

Az új modellek alacsonyabb feszültség mellett dolgozó GDDR6-os VRAM-ot kaptak, valamint a tápellátásukat is optimalizálták.

Csendben frissült a mobil RTX 2060 és RTX 2070 is

Az Nvidia mobil GeForce sorozata nemrégiben frissült, ugyanis a gyártó bejelentette a GeForce RTX Super modelleket, valamint két GeForce GTX sorozatú mobil videokártyával is előrukkolt. Akkoriban még nem derült ki, hogy ezzel együtt két meglévő modellt, vagyis a GeForce RTX 2060-as és a GeForce RTX 2070-es modellt is frissítették – erről a Schenker Technologies egyik szakembere beszélt a ComputerBase hivatalos fórumán.

A GeForce RTX 2060 mobil változata eddig N18E-G1 kódnéven futott, míg a GeForce RTX 2070 esetében az N18E-G2 kódnevet használták. Érkezett viszont két új modell, amelyek a GeForce RTX Super sorozathoz hasonlóan szintén alacsonyabb üzemi feszültséggel üzemelő GDDR6-os VRAM-ot kaptak (1,35 V -> 1,25 V), valamint a VRM áramkört is frissítették, így az energiahatékonyabban dolgozhat, valamint a lapkagyártás egyre kiforrottabbá válása is szerepet játszik az új modellek kedvezőbb tulajdonságainak elérésében.

Galéria megnyitása

A frissített GeForce RTX 2060, amely az N18E-G1-B termékkódot viseli, VBIOS-tól függően akár 115 W-os TGP elérésére is képes, ami érezhető előrelépés a korábban alkalmazott 80-90 W körüli TGP-hez képest. Az alacsonyabb VRAM feszültség hatására a GPU magasabb fogyasztáskeretből gazdálkodhat, ami segít a GPU Boost órajelek emelésében, illetve hosszabb idejű tartásukban is, tehát a friss videokártyák gyorsabbak lesznek, mint a korábban kiadott mobil GeForce RTX 2060-asok.

Az persze az adott gyártótól függ, végül milyen TGP-t alkalmaz, vagyis ezen a téren lesz némi szórás, ez pedig a teljesítményre is kihat (80-115 W TDP). Fontos, hogy ezzel egy időben a Max-Q kiadású GeForce RTX 2060 is megkapta az említett újításokat, így a 80 W-os TGP-t egészen 65 W-ig lehet csökkenteni –mindezt úgy, hogy a korábbi teljesítményszintet sem kell feláldozni, hála a magasabb energiahatékonyságnak.

A GeForce RTX 2070 esetében a TGP megmaradt a korábbi 115 W-os szinten, ám mivel a tápellátást optimalizálták és a VRAM is alacsonyabb üzemi feszültséget igényel, így a GPU összességében magasabb fogyasztáskeretet oszthat be, ami magasabb GPU Boost átlag-órajelet, illetve magasabb GPU teljesítményt eredményezhet. A notebook gyártók persze itt is igény szerint módosíthatják a paramétereket és a TGP-t attól függően, az adott dizájn mit enged meg.

Az új mobil videokártyák nem kaptak új nevet, hiszen a tényleges teljesítmény minden esetben az adott noteszgép sajátosságaitól függ majd, így teljesítmény terén megint lesz szórás az egyes noteszgépek között, ahogy azt már megszokhattuk. Vagyis igazából nem tudhatjuk majd, hogy pontosan melyik GeForce RTX sorozatú mobil videokártyával van dolgunk, erre csak a tesztek deríthetnek fényt.

Az új mobil videokártyákkal szerelt noteszgépek 2020. április 15-től jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap