Csal a teljesítményteszteken a Galaxy S4? (FRISSÍTVE)

Érdekes dologra derült fény a Samsung zászlóshajóinak behatóbb tesztelése során. Az I9500 a GPU órajelével trükközik a jobb pontszámokért.

Csal a teljesítményteszteken a Galaxy S4? (FRISSÍTVE)

A Samsung csúcsmodelljei mindig a legjobbat akarják nyújtani, de úgy fest, hogy a vállalat ezúttal átesett a ló túloldalára. Miután a híroldalakon végigfutott a hír, hogy aláz a teljesítményteszteken a Galaxy S4, alaposabban is megpróbálták kielemezni a rendszert, és most csalással vádolják az említett masinát, illetve annak egyik kivitelét.

A Samsung újdonságából már több különböző variáns készült, ebből nekünk kettő fontos: az eredeti, I9500-ös típusjelzésű kiadásban a saját fejlesztésű Exynos 5 Octa chipjük dolgozik, az I9505-ben pedig egy Qualcomm Snapdragon 600 lapka került bevetésre. Végül a legtöbb régióban hivatalosan az I9505 vált elérhetővé, így nálunk is (bár az I9500 is hozzáférhető, csak korlátozottabban). Öröm az ürömben, hogy a csalás vádja az utóbbit, vagyis az I9500-at érte. Ebből a gyártási gondok és egyebek miatt kevesebb kerül eladásra, így javarészt a vásárlók azt kapják, amit vártak előzetesen, hiszen az I9505-nél nem áll fenn a botránygyanús trükközés.

Az Samsung Galaxy S4 előnyszerzési mechanizmusát a Beyond3D fórumozói és AndreiF twitterező leplezte le, majd az Anandtech jobban is górcső alá vette. A szaklap elmondása szerint a játékokban nagyjából 10-13 százalékkal alacsonyabb teljesítményre kell számítanunk, mint amire a legtöbb mérőapplikáció eredménye alapján következtetni lehetne. Ez ugyan egyáltalán nem vészes az ARM-os megoldások közötti nagy kontraszt miatt, de itt nem is erről van szó, hanem a felhasználók megtévesztéséről, az pedig minden szinten megengedhetetlen.

30 helyett itt akár 34-35 FPS is lehetne.

De miről is van szó? Az Exynos 5 Octa chippel felvértezett okostelefonok esetében egy PowerVR SGX544 MP3 grafikus egységgel van dolgunk, ami az eredetileg vélt 532 MHz-es órajel helyett, mindössze 480 MHz-en tengeti a napjait. Ezzel még nem is lenne gond, ám arról "gondoskodott" a Samsung, hogy amikor nagy szükség van a sebességre, akkor felpörögjön az IGP. A frekvenciás trükk lényegében egy szoftveres trükk eredménye, melynek keretében a népszerűbb tesztprogramok alatt vették kezelésbe a MHz-eket. Irreális pontszámokat kaphatunk az AnTuTu, a Quadrant, a GLBenchmark 2.5, a BenchmarkPi és a Linpack elindítását követően. Ezeken felül persze máshol is előfordulhat, hogy a kelleténél jobban felpörgő a chip valamely része, de az Anandtech a hex editorral csak ezeket tudta kiszűrni - a felsorolás egyetlen tagja sem valódi játék vagy program, csak szintetikus alternatívák. Pontosan lemérni sem reménytelen az SGS4-et, azért az összes szintetikusban sem kell az órajel emeléssel számolni, az új, 2.7-es GLBenchmark például gyógyírt jelent erre.

A Samsung egyelőre nem foglalt állást a tisztességtelen előnyszerzési ügy kapcsán. Erre a dologra a lehetséges magyarázat egyébként az lehetne, hogy a folytonos 532 MHz túlságosan megterhelő lenne, és a 480 az ideális maximum. Az viszont mindenképpen elfogadhatatlan, hogy abban az esetben, ha le akarjuk mérni, mit tud az eszköz, akkor néhány perc erejéig hirtelen mégis fel tud kapcsolni a GPU erre a fokozatra is. Bővebb információk az AnandTech elemzésében találhatóak.

FRISS:

A Samsung is állást foglalt az ügyben, és elmondták, hogy több teljes képernyőn futó gyári alkalmazásban (S Browser, Gallery, Camera és a Video Player) is a legmagasabb órajelen üzemelhet a grafikus egység, ha arra igényt tart az adott app. Az AnandTech ennek is utánajárt, és be is igazolódott a dolog, valóban felpörgött néhány ponton 532 MHz-re a Galaxy S4 I9500 GPU-ja. Ez persze továbbra is sovány vigasz, és a legkevésbé sem nevezhető elfogadható indoknak, illetve magyarázatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward