Csak parkolópályára álltak az SSD-árak?

Egyelőre tartósnak látszik az SSD-árak mélyrepülése a DRAMeXchange adatai szerint, ám kérdés, hogy ez a trend a későbbiekben is megmarad-e, vagy idővel összeszedik-e magukat.

Csak parkolópályára álltak az SSD-árak?

Egyelőre tartósnak látszik az SSD-árak mélyrepülése a DRAMeXchange adatai szerint, ám kérdés, hogy ez a trend a későbbiekben is megmarad-e, vagy idővel összeszedik-e magukat.

A felvetés azért is jogos, mivel a tajvani kutatócég szerint az árcsökkenés okai között szerepel egyebek mellett a kínai Szecsuán tartományban megesett korábbi nagy földrengés, valamint a tavaszi szezonban kiesett SSD-rendelések (ami főként az Apple sara) is, amelyek bár ideiglenes események, ezek következtében a gyártók június és július között mégis kénytelenek voltak mintegy 20%-al csökkenteni az áraikat, hogy megszabaduljanak a felgyülemlett készleteiktől - és a mélyrepülésnek még nincs vége, ez az időszak akár a nyár végéig is elhúzódhat, állítják a kutatók.

A túltermelés következtében a gyártók az egy évvel ezelőtti készleteikhez képest akár 149%-os túlcsordulással is számolhatnak, így egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a számukra ideális árak kiszabását. Ami azonban nekik most rossz, annak a mobil-, MP3- és más készülékek gyártóinak annál jobb, mivel így vagy nagyobb kapacitású chipekhez juthatnak változatlan áron, vagy az eleve is eltervezetteket kaphatják meg olcsóbban - a különbözetet pedig vagy jóízűen lenyelhetik, vagy legalább részben juttathatnak belőle a fogyasztóiknak is a készülékeik árainak arányos csökkentésével.

Ez utóbbi megoldást választotta a Creative is, hiszen a ZEN Mozaic-juk frissiben bemutatott 4GB-os változata mindössze $95-ba kerül, ami mintegy 30-50 dollárral kevesebb a készülék alig egy évvel ezelőtt megjelentetett testvéreinek áránál. Az Apple pedig várhatóan az árak csökkentése helyett inkább a kapacitás növelésének lehetőségével él majd a nyár végére valószínűsíthető éves iPod-frissítése során - amivel talán enyhít majd kissé a gyártók nyomorán.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward