Csak hivatalosan lehet már akkut cserélni új iPhone-okban

Az Apple a jelek szerint olyan korlátozást vezetett be, ami akadályozni próbálja a nem hivatalos telepcserét.

Csak hivatalosan lehet már akkut cserélni új iPhone-okban

Az Apple mindig is igyekezett arra törekedni, hogy a vásárlói a gyári kiegészítőket és komponenseket részesítsék előnyben az utángyártott megoldások helyett. Különösen gyengéje az Apple-nek az akkumulátor cseréje, ami részben abszolút érhető, mert sok esetben lehet rossz minőségű teleppel találkozni az utángyártottak körében. Ráadásul egy rossz akku számtalan egyéb meghibásodáshoz is vezethet. Talán éppen ezért a vállalat a jelek szerint úgy döntött, hogy nem cserélhet bárki akkumulátort az új iPhone-okban.

Az iFixit számolt be arról, hogy ha valaki akkumulátort próbál cserélni az iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max modellek valamelyikében, akkor kellemetlen meglepetésben részesülhet. A friss iOS 12 és az iOS 13 bétája is egy hibaüzenetet dob fel a bekapcsolást követően, mely szerint probléma van az akkumulátorral, és azt cserélni kell. És ez így van, bármilyen akkumulátort is tesz a felhasználó az okostelefonba. Még a gyártó által hivatalosan biztosított, eredeti telep beszerelését követően is azt írja ki az iPhone, hogy nincsen rendben a telep.

Ha ez nem lenne elég, az operációs rendszer elveszi az élettartamra vonatkozó információkat. Egész egyszerűen nem is jelzi ki az akkumulátor állapotával kapcsolatos adatokat a gépezet, így semmit nem lehet tudni a teleppel kapcsolatosan onnantól, hogy nem szakszerviz végezte annak a cseréjét. Tehát maga a mobil gyakorlatilag használható marad, viszont az élettartamának az ellenőrzésére nem lesz mód, ami közvetlenül a csere után még talán nem nagy probléma, hiszen feltételezően minden rendben van vele, de később már fontos lenne az adatok elérése.

Tehát jelen állás szerit azok a felhasználók, akik iPhone XS, iPhone XS Max vagy iPhone XR okostelefonnal rendelkeznek, csak azt tehetik, hogy hivatalos szervizhez fordulnak, amennyiben szeretnék kicseréltetni az akkumulátort a készülékükben.

Az iFixit azt nem tudta pontosan feltárni, hogy milyen módon akadályozza az akkumulátor felismerését az Apple ezeknél a mobiloknál, de több lehetőség is van. Az egyik elmélet szerint a vállalat hivatalos diagnosztikai szoftvere biztosít arra lehetőséget, hogy az akkucsere érzékelését követően vissza tudja állítani a szerviz indikátort az akkumulátorra vonatkozó beállításokon belül. A másik teória pedig az, hogy az új mobilokba kerülő akkumulátoron egy olyan mikrokontroller van, ami nemcsak a legfontosabb állapotadatokat adja át, hanem egy olyan azonosítót is, amit az alaplapnak fel kell ismernie. Az akku cseréje után ez az azonosító már nem egyezik, és ilyenkor nem tudja felismerni a telepet az eszköz, ezért jelez hibát. És nyilván ezt is csak a szerviz képes beállítani.

Az még a jobbik eset, ha hardveres szinten van megoldva a korlátozás, mert akkor a korábbi eszközöket nem érintheti, de amennyiben pusztán szoftveres trükk áll a háttérben, akkor nem lennénk meglepve, ha ezt visszamenőleg is érvényesítené az Apple, és a jövőben már a régebbi mobilokban is kizárólag hivatalos szerviz tudna telepet cserélni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap