Csak az Intel alapú rendszereket érinti a Windows 8 RTC bug?

Az OCaholic.ch egyik tuningmestere, Christian Ney hosszas tesztelés után arra a megállapításra jutott, hogy az AMD processzorral szerelt rendszereknél nem jön elő a korábban tárgyalt hiba.

Csak az Intel alapú rendszereket érinti a Windows 8 RTC bug?

A HWBot.org munkatársai néhány napja érdekes bejelentést tettek: a Windows 8 RTC hibájára hivatkozva minden olyan eredményt érvénytelenítettek, ami Windows 8 alatt készült. A tuningosok ennek valószínűleg egyáltalán nem örültek, hiszen ezzel a lépéssel rengeteg kemény munka gyümölcse ment kárba.

Korábbi hírünkben az akkoriban rendelkezésre álló információk alapján már leírtuk, miben nyilvánul meg az RTC hiba. A lényeg röviden: a BCLK csökkentésével késni kezd a rendszeridő, így a teszteredmények a valósnál jobb eredménnyel zárulnak, míg a BCLK növelésével sietni kezd a rendszeridő, ami a teszteredményekre negatív hatást gyakorol. Végeredményként mindenképpen torz teszteredmény születik, ami probléma.

Az OCaholic.ch egyik munkatársa, Christian Ney nem sokkal azután, hogy napvilágot látott az eset, egy kis oknyomozásba kezdett és megnézte, hogy vajon mely konfigurációknál reprodukálható a fent említett hiba, ami egyébként csak Windows 8 alatt jelentkezik, Windows 7 alatt nem. A kitartó tesztelés eredményeként meglepő konklúzió született: a Windows 8 RTC bug csak az Intel LGA-1150-es Haswell, az LGA-1155-ös Ivy Bridge és az LGA-1155-ös Sandy Bridge processzoraival szerelt rendszereket érinti, sőt, az LGA-775-ös processzorokig visszamenőleg az összes többi Inteles rendszert is, az AMD Socket AM3-as és Socket FM2-es platformjait azonban nem.

Nagyon fontos adalék, hogy a hibajelenség csak akkor tapasztalható, ha a BCLK értékét az operációs rendszer futtatása közben módosítjuk, akkor elvileg nincs baj, ha közvetlenül a BIOS-ból történik a tuning - legalábbis az eddigi vizsgálatok ezt mutatják.

Hogy mi áll a háttérben? Nos, a problémát a jelek szerint az okozza, hogy a Windows 8 - és a hamarosan megjelenő Windows 8.1 is - furcsa módon kétféle RTC modult alkalmaz: az újabbat az Intel platformok, a régebbit pedig az AMD, illetve a VIA platformjai használják. A régi a tesztek szerint tuning esetén is megfelelően működik, azonban az újnál valami homokszem kerülhetett a gépezetbe, ugyanis a BCLK módosításával az időmérés pontatlanná válik, így a teszteredmények is valótlanok lesznek. Azt persze le kell szögezni, hogy az probléma csak a BCLK módosításakor jelentkezik, alaphelyzetben nem, azaz a gyári értékeken üzemelő konfigurációk teszteredményei Windows 8 alatt is pontosak, hitelesek.

A HWBot.org a fentiek miatt egyelőre csak az AMD-s Windows 8-as rendszerek tuningeredményeit fogadja, az Intelesekét nem. Ez a helyzet addig egészen biztosan nem változik, míg a kellemetlen problémára nem sikerül megoldást találni. Most már a Microsoft térfelén pattog a labda.

Addig alternatív megoldásként a Windows 7 valamelyik kiadását kell használniuk a tuingosoknak, ha Intel platform alól teszteredményeket akarnak beküldeni a HWBot.org rendszerébe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward