Csak a Galaxy Nexusra és Nexus 7-re jön az Android 4.2 - Frissítési körkép

A Google nem vázolta előzetesen a Jelly Bean új verziójának frissítési tervét, így némi meglepetést okozott, hogy az eddigi masináknak csak a fele kapta meg az Android 4.2-t. És elrajtolt a Nexus 4 és a Nexus 10 is, melyeket mostantól már bárki megvásárolhat, a kijelölt országokban a Google Play Store-ból.

Csak a Galaxy Nexusra és Nexus 7-re jön az Android 4.2 - Frissítési körkép

A Google nem vázolta előzetesen a Jelly Bean új verziójának frissítési tervét, így némi meglepetést okozott, hogy az eddigi masináknak csak a fele kapta meg az Android 4.2-t. Ezen felül elrajtolt a Nexus 4 és a Nexus 10 is, melyeket mostantól már bárki megvásárolhat, a kijelölt országokban a Google Play Store-ból.

Ezt megelőzően az Android 4.1.2-t a Google Nexus S, a Motorola Xoom, a Galaxy Nexus és a Nexus 7 kapta meg néhány hete. Most pedig már csak a két utóbbi modell szerepel az új operációs rendszert kapó eszközök listáján. Ez egy kicsit szomorú, hiszen most nagy változásokkal sem kellett számolnunk, tehát a Google semmilyen akadályra nem hivatkozhat a frissítés elhagyása kapcsán. No de lapozzunk kicsit vissza, és nézzük át a Nexus családfát, hogyan néz ki most.

Minden a Nexus One-nal kezdődött, mely a Google első referencia modelljeként véste be magát a történelembe. Ez a 2010-es megjelenését követően, az akkori Android 2.1-ről frissült a 2.2-re majd a 2.3 Gingerbreadre is, innen viszont nem vezetett tovább az út, az elavuló hardver miatt. A második Nexus az S volt, ez az imént említett Gingerbread rendszer referencigépe volt. Az Android 2.3 után frissült az Android 4.0-ra, ezt követően pedig a 4.1 Jelly Bean-re. A Motorola Xoom az egyetlen kakukktojás, itt ugyanis a Google nem vetette be a Nexus nevet, és a fejlesztésekben is kisebb szerepet vállalt, inkább csak a köztudatban volt ez „Nexus”. Ezen eredetileg az Android 3.0 Honeycomb teljesített rajta szolgálatot a megjelenéskor, amit az Android 4.0 váltott le, később pedig megérkezett a 4.1 Jelly Bean is. Ezek azok a modellek, amelyeknek a frissítését mostanra befejezte a Google.

A Galaxy Nexus már tovább él; ez volt az Ice Cream Sandwich, Android 4.0 "fejlesztői" készüléke, mostanra pedig már az Android 4.2 egyik várományosa. Ezt követte az Android 4.1-gyel debütáló Nexus 7, ami mindössze fél éves múltra tekint vissza. Most először kapott vízválasztó frissítést, és egyben elsőként modellfrissítést is. A Nexus 7 eddig 8 és 16 GB-tal volt elérhető, mostantól viszont 16 és 32 gigával, valamint opcionálisan akár beépített 3G modemmel kerül majd a boltokba.

Az Android 4.2 az első olyan rendszer, mely két Nexus-t hozott. A Nexus 4 és a Nexus 10 a Nexus 7-tel bevezetett árazási séma mentén jár. Persze az eszközök sokassága miatt valamelyest nagyobbak az árrések, hogy ne jelentsenek egymásnak konkurenciát a különböző eszközök. Ezeket hazánkban valamikor a hónap végén köszönthetjük.

A Galaxy Nexus és a Nexus 7 OTA módon frissíthető, így amint jelentkezik a frissítés - ami azért igénybe vehet néhány napot, mire mindenkihez elér -, pár érintést követően máris telepíthető. Persze a Google minden esetben azt javasolja, hogy Wi-Fi mellett végezzük ezt el, és legalább 50 százalék legyen az akkumulátor töltöttségi szintje.

Ezt követően a tulajdonosok olyan újításokkal találkozhatnak, mint a Photo Sphere fényképezési mód, ami lényegében egy kiterjesztett panorámaként aposztrofálható, valamint a Gesture Typing beviteli lehetőség, a több felhasználói profil, vagy a Miracast megosztási lehetőség. Továbbá a Google Now szélesebb "kártya" felhozatalt kap, jobb lesz az értesítési sáv, és az egész működés gyorsabb és stabilabb lehet. Végül meg kell még említeni a Daydreamet, ez a képernyőkímélő itteni megfelelője.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward