Cortex-A72 magokra épülő chipeken dolgozik a Huawei is

A Kirin 940 és a Kirin 950 terve idő előtt napvilágot látott. Az újdonságokra érdemes lesz odafigyelni.

Cortex-A72 magokra épülő chipeken dolgozik a Huawei is

A Huawei égisze alatt tevékenykedő HiSilicon egyre jobb lapkákkal állt elő az elmúlt hónapokban, és a legfrissebb információink szerint a jövőben sem kell majd csalódnunk benne. A színfalak mögött már készülnek a 16nm-es Kirin 930 chip utódjai, amelyek az ARM legújabb, Cortex-A72 egységére épülnek, és szintén a TSMC 16 nm-es FinFET eljárását használják.

Huawei MediaPad X2, Kirin 930-cal

A Kirin 940 és a Kirin 950 azonosítókkal illetett chipek hasonló felépítéssel rendelkeznek, a működési frekvencia mellett csak néhány komponens jelenti az eltérést közöttük. Mindkettő az ARM által fejlesztett big.LITTLE architektúrát használja fel, és összesen nyolc processzormagot számlálnak. Az energiahatékonyságért a Cortex-A53 kvartett felel majd, a kellő teljesítményt pedig a négy Cortex-A72 feldolgozó szállítja. Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy az alacsony fogyasztású egységek milyen órajelen dolgoznak, de a Cortex-A72 magoknál 2,2 GHz-cel kell számolni a Kirin 940-nél, a Kirin 950 pedig akár a 2,4 GHz-et is elérheti, ha minden erejét mozgósítania kell. Az előzetes adatok alapján ezeket már egy-egy i7 társprocesszorral is megtoldották a szakemberek, amik a szenzorok, a kapcsolati megoldások és a biztonsági eljárások felügyeletéről fognak gondoskodni.

Az integrált grafikus egység szerepében a Kirin 940-nél a Mali-T860 teheti tiszteletét, ami egyelőre ismeretlen MP konfigurációban fogja képviseltetni magát. Ez a feldolgozó már biztosan jól boldogul majd a nagy felbontású tartalmakkal, legyen szó filmekről, vagy akár játékról. A fejlesztőknek is nagy mozgásteret biztosít, hiszen támogatja az OpenGL 3.1, OpenCL 1.2, DirectX 11 (Feature Level 11_1) és a RenderScript API-kat, valamint az Android Extension Packot is, amit itt különösen fontos kiemelni, hiszen jobbára androidos környezetben lesz viszontlátható. A Kirin 950-ben már a Mali-T880 kaphatja a GPU szerepét (szintén ismeretlen felállásban). Ennél a támogatott API-k listája nagyon hasonló annyi kiegészítéssel, hogy már megjelent a DirectX 11 esetében a Feature Level 11_2 is. A Mali-T880 kisebb optimalizálásokon esett át a Mali-T860-hoz képest, és ami a HiSilicon munkáját itt valamelyest elő is segíti, hogy ezt az ARM eleve 16 nm-es csíkszélességre optimalizálta. A memóriavezérlőjük egyformán kétcsatornás és LPDDR4 lapkák felhasználását teszi lehetővé, a rendelkezésükre álló sávszélesség pedig elérheti akár a 25,6 GB/s-ot is. A tárolóegységek tekintetében pedig támogatást nyertek az UFS 2.0, az eMMC 5.1 és az SD 4.1 (UHS-II) megoldások is, így ilyen téren sem lehet majd gond a sebességgel.

Az érkező Kirinekben a megfelelő hangminőségről a Tensilica HiFi 4 audió- és hangprocesszor felelhet. Az alkalmazott dupla képfeldolgozó processzorok révén a kisebbikhez 32, a nagyobbikhoz pedig akár 42 MPixeles kamerák is társíthatóak lesznek, szóval a „megapixel-háború” rajtuk biztosan nem fog múlni. Mindkettő teljes mértékig 4K támogatással rendelkezik, sem a videók lejátszása, sem pedig a felvétele nem jelent akadályt nekik. A kapcsolati lehetőségek terén kiemelendő a 4G LTE modem, ami a Kirin 940 esetében hetes kategóriába sorolható majd a sebessége alapján, míg a Kirin 950-nél már tízes kategóriájú hálózati egység lesz jelen. Ezen felül igény szerint elláthatóak Bluetooth 4.2 modullal, 802.11ac előírásnak megfelelő MU-MIMO Wi-Fi-vel, vagy akár NFC chippel is, ha éppen arra is szükség lenne. Mindkettő támogathatja a több SIM kártya használatát is. Végül arra is rámutat a megszellőztetett dokumentum, hogy az USB 3.0-val is boldogulhatnak.

A Kirin 940 a harmadik negyedévben válhat elérhetővé, a Kirin 950 pedig valamikor az év végén futhat be. Arról egyelőre semmilyen információnk nincs, hogy ezek milyen készülékekkel kerülhetnek először bevetésre, de minden bizonnyal a Huawei márkajelzése látható majd a szóban forgó eszközök házán.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward