Core i7-4770K 7068,52 MHz-es órajelen

Az eredmény azért érdekes, mert egy kereskedelmi forgalomban kapható példánnyal érték el, egy MSI Z87 Xpower alaplap alkalmazása mellett.

Core i7-4770K 7068,52 MHz-es órajelen

A Haswell processzorok megjelenése után nem sokkal kiderült, hogy ezek a központi egységek is gyenge minőségű hővezető pasztát kaptak, csak úgy, mint Ivy Bridge alapú társaik, amelyekről jó ideje köztudott, hogy komolyabb tuning esetén érdemes az IHS lapkát eltávolítani és az alatta lapuló gyári paszta helyett új, normális hővezető pasztát alkalmazni. A Haswell esetében nagyjából ugyanez a helyzet, sőt, itt a feszültségszabályzó is a CPU tokozásán belülre került, ami több szempontból örömteli, ugyanakkor baj is: az egység fokozott hőtermelése nem jön jól a gyenge hővezető pasztával ellátott processzor tuningjakor.

Emellett korábban arról is érkeztek hírek, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő Haswell processzorok kevésbé lesznek tuningolhatóak, mint a média képviselőinek kiküldött mérnöki tesztpéldányok, amelyek tuning tekintetében abszolút nem voltak rosszak. Ez utóbbi persze megszokott dolog, hiszen CPU generációk óta így van.

A fentiek alapján tehát úgy tűnhet, hogy a Haswell tuningja kemény dió, de ez szerencsére nem teljesen van így - jó példa erre az az új eredmény, amelyet a francia The Overclocker Knights csapat ért el. A srácok egy Core i7-4770K processzort tuinngoltak, ami ezúttal nem mérnöki tesztpéldány, hanem egy kereskedelmi forgalomból származó darab volt. Arról persze nem szól a fáma, hogy a tesztpéldány válogatott CPU volt-e - ha nem, akkor a srácoknak pusztán jókora szerencséjük volt, hiszen kifogtak egy remekül tuningolható példányt.

Az eredmény
Az eredmény

A szóban forgó Core i7-4770K processzort egy MSI Z87 Xpower alaplapba pakolták, méghozzá 2 GB-nyi, 409 MHz-es valós - 818 MHz-es effektív - órajelen ketyegő DDR3-as rendszermemória társaságában, amely CL6-6-6-15-ös időzítés mellett, gyári hűtéssel üzemelt. Az alaplapban egy MSI GeForce 210-es videokártya is jelen volt, de csak azért, hogy ne az Intel HD Graphics 4600-as IGP-t kelljen használni - így jobb eséllyel indultak neki a kitűzött célnak.

A processzor felett természetesen szokás szerint most is egy nagyméretű párologtató henger kapott helyet, amelybe folyékony nitrogén került. A próbálkozásokat siker koronázta, ugyanis egészen 7068,52 MHz-es CPU magórajelig sikerült eljutni, ami igazán szép eredmény. Az említett órajel eléréséhez 69-es szorzóra és 102,44 MHz-es BCLK órajelre volt szükség. A CPU magórajelét a CPU-Z hibásan detektálta, ami olykor-olykor előfordul, a valós CPU magfeszültséggel kapcsolatban pedig nem érkezett információ, de sebaj. Az viszont biztos, hogy processzormagok közül négyből csak kettő üzemelt és a Hyper-Threading funkció sem volt aktív.

Gratula az eredményhez!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward