Cooler Master CM 690: itt a harmadik generáció

A CM 690 III kívül-belül átalakult, így még vonzóbb, mint elődje.

Cooler Master CM 690: itt a harmadik generáció

A Cooler Master CM 690-es sorozatának tagjai meglehetősen nagy népszerűségnek örvendenek, így nem túl meglepő, hogy a gyártó időről-időre némi ráncfelvarrást eszközöl annak érdekében, hogy ismét a figyelem középpontjába kerülhessen a sorozat.

A CM 690-es család második generációs tagját, a CM 690 II Advanced modellt már vendégül láttuk: akkoriban a termék rendkívül jó minőségű, tágas, könnyedén szerelhető számítógépház benyomását keltette, így nem csoda, hogy elégedettek voltunk vele. Most megérkezett a CM 690 harmadik generációs kiadása is, amely a egyszerűen csak a CM 690 III nevet kapta.

CM 690 III - Az oldallapon elhelyezett ablak előnye
CM 690 III - Az oldallapon elhelyezett ablak előnye

A friss számítógépház kívülről is több tekintetben különbözik elődjétől, de a belsejét még ennél is jobban átszabták a vállalat tervezői. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen megtalálni a változtatásokat, egymás mellé helyeztük a régi és az új modellt. A bal oldalon a CM 690 II Advanced, míg a jobb oldalon a friss jövevény, a CM 690 III foglal helyet.

Első ránézésre feltűnik, hogy az előlap két szélén végigfutó ezüst csík az előlap külső élére került, a bal oldallap pedig ugyancsak megváltozott. A CM 690 III elődjéhez hasonlóan plexi ablakkal ellátott oldallappal is elérhető lesz, ám ezen elődjével ellentétben már nem lesz szellőző.

Az új számítógépház elődjénél 15,5 milliméterrel szélesebb és 11 milliméterrel magasabb lett, mélysége pedig 26,8 milliméterrel nőtt. A nagyobb külső méret természetesen tágasabb belsőt jelent, viszont a ház tömege még így is csökkent: a korábbi 9,56 kilogramm helyett csak 8,7 kilogrammot nyom a mérlegen.

Ezzel együtt az újdonság belseje is átalakult, méghozzá elég látványosan. A micro-ATX és ATX formátumú alaplapokat fogadó alaplaptálca továbbra is kínál szerelőablakot, ám a kábelmenedzsmentet segítő kivágásokat már nem fedi gumiborítás, és a szerelőablak mögötti szellőző is eltűnt. A tápegység szokás szerint továbbra is a ház hátulján, alul kap helyet, a meghajtó bővítőhelyek között azonban már elég tekintélyes mennyiségű változásra figyelhetünk fel.

CM 690 III
CM 690 III

Az új számítógépházban három darab 5,25 colos, illetve hét darab 2,5"/3,5"-os bővítőhely sorakozik. 2,5 colos adattárolókat egyébként nem csak a hétrekeszes kombó bővítőhely, hanem három további bővítőhely is fogad: egy az 5,25 colos bővítőhelyek alatt, egy a ház alján, egy pedig az alaplaptálca mögött található, így összesen tíz darab 2,5 colos adattároló fér el a termékben.

PCI bővítőhelyekből 7+1 áll rendelkezésre, az extrém hosszú videokártyák pedig maximum 423 milliméternyi hellyel gazdálkodhatnak, ha eltávolítjuk a kivehető kombó meghajtóbővítő-keretet. Processzorhűtőből a gyártó hivatalos weblapja szerint maximum 171 milliméter magas példányok férnek el odabent - a CM 690 II Advanced esetében ez az érték még 177 milliméter volt, ugyancsak a gyártói oldalon található információk alapján.

CM 690 III
CM 690 III

A CM 690 III szellőzése már gyárilag sem rossz, hiszen az előlap mögött egy 200 milliméteres, a hátlapon pedig egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor lapul. A légkeverők táborát igény esetén tovább bővíthetjük, ugyanis a tetőlapon két darab 120/140 milliméteres vagy egy 200 milliméteres légkeverő helyezhető el. A ház oldallapján - ha nem plexi oldallapos modellt választunk - két darab 120 milliméteres vagy egy darab 180/200 milliméteres légkeverő fér el, a ház alján, illetve a HDD keretnél pedig 1-1 120 milliméteres ventilátort lehet elhelyezni.

CM 690 III plexi ablakos oldallappal
CM 690 III plexi ablakos oldallappal

A ház tetején, elején és a tápegység alatt kivehető, mosható szűrők gondoskodnak arról, hogy a por nagy része a házon kívül maradjon. A tömör oldallappal ellátott modell összesen 9, míg plexi oldalablakos társa összesen 7 rendszerhűtő ventilátort fogad.

CM 690 III
CM 690 III

Persze a vállalat mérnökei a folyadékhűtő rendszerek szerelmeseire is gondoltak. A hátlapon egyrészt jelen vannak a szokásos furatok, másrészt a ház belsejében több hőleadó radiátor fér el, mint korábban. A kiváló tervezésnek köszönhetően két darab 240 milliméteres és egy darab 120 milliméteres hőleadó radiátort nyelhet el a CM 690 III, azaz könnyedén építhető bele olyan konfiguráció, amely csak és kizárólag folyadék alapú hűtést alkalmaz - ha győzzük anyagilag.

CM 690 III
CM 690 III

A ház két darab USB 3.0-s és két darab USB 2.0-s előlapi porttal rendelkezik, plusz fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet is helyet kapott rajta. A ház tetején most is megtaláljuk a praktikus kis tároló rekeszt, amelyben személyes dolgainkat rejthetjük el.

CM 690 III
CM 690 III

A Cooler Master CM 690 III hazai megjelenésének időpontjával, illetve a termék várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward