Computex: rengeteg érdekes alaplapot mutatott be a Gigabyte

Az újdonságok között például olyan modell is van, amely 32+4 fázisú tápellátással érkezik.

Computex: rengeteg érdekes alaplapot mutatott be a Gigabyte

Z77X-UP7 32 fázisú CPU tápellátással

Ez az alaplap a nemrégiben bemutatott Ultra Durable 5-ös technológiára alapoz, amelynek lényegét egyik korábbi hírünkben már kifejtettük. A Z77X-UP7-es modell az Intel Z77 Express lapkakészletét használja, így mind Sandy Bridge, mind pedig Ivy Bridge processzorok fogadására képes.

Az LGA-1155-ös processzorfoglalattal rendelkező deszka 32 fázisú tápellátást kínál a processzor számára, de ezen kívül még egy négyfázisú tápellátással is rendelkezik, ami az egyéb komponenseket látja el (RAM, IGP). A nem mindennapi VRM áramkör két darab nyolctűs EPS tápcsatlakozó segítségével szerzi be a működéséhez szükséges árammennyiséget. Az Ultra Durable 5-ös eljárás jóvoltából a deszkán akár 60 amperes áramerősséget is elviselő vasmagos tekercsek, valamint PowIRstage IR3550-es driver-MOSFET-ek lapulnak. A gyártó mérnökei egyelőre még nem készültek el a VRM áramkört és a PCH-t hűtő megoldással, ami most jó hír, ugyanis így a komponenseket megtekinthetjük.

Az alaplapon egy PLX PEX8747-es PCIe 3.0-s hídchip is szolgálatot teljesít, amely a processzor beépített PCI Express 3.0-s vezérlőjének 16 sávját fogadja, cserébe pedig két darab PCI Express 3.0 x16-os linket biztosít a rendszer számára. A bővítőhelyek között hat darab PCI Expres x16-os port lapul, amelyekkel négyutas SLI és CrossfireX multi-GPU rendszer egyaránt építhető. A LucidLogix Virtu MVP támogatásával is ellátott termék egy D-Sub, egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenetet kínál.

SATA 6 Gbps-os portokból hatot, SATA 3 Gbps-os portokból pedig négyet kapunk, de ezek mellett még egy mSATA 6 Gbps-os csatolófelület is rendelkezésre áll. Gigabites Ethernet vezérlőből kettő is van az alaplapon: egy Intel féle, valamint egy Qualcomm-Atheros féle. A kínálatból a 8+2 csatornás HD audió vezérlő, a Bluetooth 4.0-s adapter, a 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter és a 10 darab USB 3.0-s port sem hiányzik – utóbbiak közül hat a hátlapon, négy pedig alaplapi kivezetések formájában érhető el. A Z77X-UP7 hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, ára pedig valószínűleg igencsak borsos lesz.

Jönnek az első Thunderbolt porttal szerelt Gigabyte alaplapok

A gyártó standján két speciális deszka is helyet kapott, amelyek természetesen Ultra Durable 5 alapokon nyugszanak, ezzel együtt pedig Thunderbolt támogatást is kínálnak. A Z77X-UP4 TH és Z7X-UP5 TH alaplapok egy fokkal a jelenleg is forgalomban lévő Z77X-UD3H és Z77X-UD5H modellek fölött helyezkednek majd el a képzeletbeli ranglétrán.

A Thunderbolt támogatás jóvoltából számos hasznos kiegészítőt csatlakoztathatunk majd az alaplapokhoz: a daisy-chain módnak köszönhetően egyszerre akár hatot is, amelyek között természetesen monitor is lehet. Az új alaplapokon nagy áramerősség kezelésére képes vasmagos tekercsek és PowIRstage IR3550 típusú driver-MOSFET-ek egyaránt jelen vannak, sőt, a rendszerek részét képezi még egy VRD12-es minősítéssel ellátott VRM vezérlő is – utóbbit szintén az IR gyártotta. Az új alaplapok egyéb felszereltség tekintetében hasonlítanak majd UD3H-s és UD5H-s társaikra.

[bold]

Bemutatkoztak a vállalat Socket FM2-es alaplapjai is[/bold]

A Trinity APU egységekhez passzoló újdonságok egy része a drágább alaplapokra szánt AMD A85-ös FCH köré épül, míg a többiek a költséghatékonyság jegyében inkább az előző generációs A55 FCH-ra alapoznak. Az abszolút felsőkategóriát az F2A85X-UP4-es modell képviseli, amely Ultra Durable 5-ös felépítéssel bír. A középkategóriás megoldások között az F2A55-DS3 próbál majd labdába rúgni, míg a belépőszinten az F2A55M-DS2-es modell tanyázik.

Az F2A85X-UP4 felsőkategóriás VRM komponensekből épül fel, de ez nem is csoda, hisz Ultra Durable 5 technológiával készül. A processzor számára nyolcfázisú tápellátás biztosított, memóriafoglalatokból pedig négy áll rendelkezésre, amelyekben akár DDR3-2400 MHz-es memóriamodulok is elhelyezhetőek. A terméken két darab PCI Express 2.0 x16-os slot található – ezek kétkártyás módban x8-x8 sávszélességgel üzemelnek. A bővítőhelyek között találunk még három darab PCI Express 2.0 x1-es slotot, egy PCI slotot és egy PCI Express 2.0 x16-os formában érkező, valójában csak x4-es sávszélességet kínáló bővítőhelyet is.

Maga az A85-ös FCH összesen 8 darab SATA 6 Gbps-os portot biztosít, így ezúttal hét darab belső SATA 6 Gbps-os port és egy eSATA port áll rendelkezésre. USB 3.0-s portokból ezúttal hatot kapunk: négyet hátlapi port, kettőt pedig kivezetés formájában. A videó kimenetek között D-Sub, DVI, HDMI és DisplayPort csatlakozó egyaránt van, sőt, ezekhez hárommonitoros üzemmódot kínáló Eyefinity támogatás is jár. A sort egy Gigabites Ethernet vezérlő és egy nyolcccsatornás HD audió vezérlő zárja (ALC898). A deszka természetesen LucidLogix Virtu MVP támogatást is kapott.

Az F2A55-DS3-as modell már az AMD A55-ös lapkakészletét alkalmazza. Az adott Trinity APU számára itt már csak hatfázisú tápellátás áll rendelkezésre, memóriafoglalatokból pedig csak kettőt kapunk – ezekbe ugyanúgy passzolnak a DDR3-2400 MHz-es modellek, mint a felszereltebb alaplap memóriafoglalataiba. A bővítőhelyek között egy PCI Express 2.0 x16-os, két PCI és négy PCI Express 2.0 x1-es slot található. SATA portokból hatot kapunk – mindegyik SATA 3 Gbps-os szabványú. A Gigabites Ethernet port mellett már csak egy hatcsatornás HD audió vezérlő kapott helyet, videó kimenetből pedig csak egy HDMI portra futotta. A vállalat mérnökei ahelyett, hogy D-Sub porttal is ellátták volna a terméket, inkább egy COM csatlakozót pakoltak a hátlapi kivezetések közé.

A sor végén az F2A55M-DS2-es alaplap kullog, ami a Gigabyte FM2-es alaplapkínálatának alappillére. A micro-ATX formátumú újdonság szintén az A55-ös lapkakészletre alapoz, viszont szolgáltatások, illetve bővítőhelyek tekintetében már csak az abszolút minimális szintet nyújtja. 

LGA-2011-es alaplapok is érkeznek Ultra Durable 5 dizájnnal

A Sandy Bridge-E sorozatú asztali processzorokhoz készített alaplapok között ezúttal két új modell jelenik meg, amelyek sorrendben az X79S-UP5 WiFi és az X79-UP4-es típusjelzést viselik.

Az X79-UP4-es alaplap egy 300 dollár alatti árkategóriában elhelyezkedő megoldás lesz, amely egy szinttel az UD3H modell felett helyezkedik el. A rendszer a CPU számára 6+1 tápfázist kínál, memóriafoglalatokból pedig nyolcat tartalmaz – utóbbiakban akár 64 GB-nyi DDR3-as rendszermemória is elhelyezhető. Az újdonság négy darab PCI Express 3.0 x16-os slottal érkezik, amelyek sorrendben x16/x8/x16/x8 sávszélességet kínálnak. Rajtuk kívül két PCI Express 2.0 x1-es slot és egy PCI port is a kínálat részét képezi. Az említettektől eltekintve az alaplap egyéb tulajdonságai hasonlóak az X79-UD3-as modelléihez.

Az X79S-Up5 WiFi esetében a processzor már nyolcfázisú tápellátással gazdálkodhat, memóriafoglalatokból pedig szintén nyolc darab áll rendelkezésre, csak úgy, mint az X79-UP4-nél. Ezen az alaplapon is négy darab PCI Express 3.0 x16-os slot lapul (x16/x8/x16/x8), de mellettük még egy PCI Express 2.0 x1-es és egy PCI portot is elhelyeztek a mérnökök. A két SATA 6 Gbps-os és négy SATA 3 Gbps-os port mellett nyolc darab SAS 3 Gbps-os port is rendelkezésre áll. A csomagban egy speciális bővítőkártyát is találunk majd, ami 802.11 b/g/n típusú WiFi adaptert és Bluetooth 4.0-s adaptert tartalmaz. Az újdonság egyéb tulajdonságai tekintetében megegyezik az X79S-UD5-ös modellel.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward