Computex: extrém alaplapok az MSI-től és az ASRock-tól

Az MSI és az ASRock standján találunk még három érdekes, mindenképpen említésre méltó alaplapot.

Computex: extrém alaplapok az MSI-től és az ASRock-tól

Az MSI és az ASRock standján találtunk még két érdekes, mindenképpen említésre méltó alaplapot.

[bold]MSI Z77 MPower

[/bold]Az MSI Z77-es alaplap különlegességéről korábban már érkeztek pletykák, igaz, azok még az alaplap pontos nevét sem találták el. A gyártó képviselői szerencsére magukkal hozták a Computexre a Z77 MPower névre hallgató deszkát, így a termék legfőbb tulajdonságaival azonnal meg is ismerkedhetünk.

Az LGA-1155-ös processzorfoglalattal érkező, az Intel Z77-es lapkakészlete köré épülő MPower esetében a mérnökök 16 fázisú Hybrid Digital Power típusú tápellátást használtak. A tuningosokat megcélzó alaplapon három darab PCI Express x16-os slotot találunk, de rajtuk kívül négy PCI Express 2.0 x1-es bővítőhely is rendelkezésre áll. A négy darab memóriafogalatban 22 nm-es csíkszélességgel készülő Ivy Bridge processzor alkalmazása esetén akár 32 GB-nyi DDR3-2800 MHz-es memóriamodul is helyet kaphat.

A Military Class III-as komponenseket alkalmazó alaplap ClickBIOS II alapú UEFI firmware-rel érkezik és teljes körű ventilátorvezérlést biztosít a felhasználók számára. A deszka WiFi és Bluetooth támogatást egyaránt kínál majd, videó kimenetei között pedig HDMI és DisplayPort csatlakozók lapulnak.

Az MSI speciális garanciát vállal a termékre, aminek főleg az extrém tuninggal foglalkozók örülnek majd. Utóbbinak köszönhetően az alaplap garanciaidőn belül akkor is zökkenőmentesen kicseréltethető, ha a garanciális hibát okozó probléma extrém túlhajtás következményként jelentkezett.[bold]

ASRock Extreme11 – Egy abszolút felsőkategóriás X79-es alaplap[/bold]

Az ASRock X79-es alaplapkínálatának zászlóshajója rendkívül jól felszerelve érkezik, így szinte biztos, hogy rettenetesen drága lesz. Az LGA-2011-es CPU foglalattal ellátott terméken összesen nyolc darab DDR3-as memóriafoglalat lapul, amelyekkel maximálisan kiaknázhatóak a Sandy Bridge-E processzorok négycsatornás

memóriavezérlőjében rejlő lehetőségek.

Ezek a processzorok 40 darab PCIe sávot kínálnak, hála beépített PCI Express Hubjuknak. A sávokat négykártyás SLI, illetve CrossfireX konfigurációk esetében általában x16/x8/x8/x8 módban oszthatjuk el, ám az ASRock Extreme11 esetében ezúttal más a helyzet. A mérnökök két darab PLX PXE 8747-es PCI Express 3.0-s hídchipet is elhelyeztek a deszkán, így a négykártyás SLI és CrossfireX multi-GPU rendszerek esetében minden PCI Express x16-os slotra teljes, x16-os sávszélesség jut. A 40 PCIe sávból persze marad még nyolc szabadon, hiszen a PCIe 3.0-s hídchipek 2 x 16 PCIe sávot foglalnak le.

Az ASRock mérnökei éppen ezért egy speciális LSI chipet is elhelyeztek a deszkán, ami nem kevesebb, mint 8 darab SAS 6Gbps portot kínál. Ezekhez persze jár RAID támogatás is. Rajtuk kívül az X79-es PCH jóvoltából 4 SATA 3 Gbps-os és két SATA 3 Gbps-os port is rendelkezésre áll. Hab a tortán, hogy ezeken kívül két eSATA 6 Gbps-os portot is tartalmaz a deszka.

A kínálatban az információs tábla szerint találunk még két Broadcom típusú Gigabites Ethernet vezérlőt és egy 7.1 csatornás Creative Sound Core3D audió vezérlőt is. Az alaplahoz kétportos előlapi és ugyancsak kétportos hátlapi USB 3.0-s panel is jár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward