Computex: extrém alaplap, 40 CPU tápfázissal

Az új alaplap nem csak a rendelkezésre álló CPU tápfázisok miatt érdekes.

Computex: extrém alaplap, 40 CPU tápfázissal

Az Intel Z77-es lapkakészlete köré épülő ASUS Z77 Wolverine modell egy igazi kuriózum, ugyanis nem kevesebb, mint 40 fázisból álló tápellátást kínál a processzor számára. A VRM áramkör kompakt tekercsekből és driver-MOSFET-ekből áll: a nyomtatott áramköri lap mindkét oldalán 20-20, azaz összesen 40 tápfázis áll rendelkezésre. Abból kiindulva, hogy a rengeteg tápfázist csak egyetlen egy nyolctűs EPS tápcsatakozó látja el árammal, valószínűsíthetjük, hogy a sok tápfázis azt a célt szolgálja, hogy egy-egy tápfázisra minél kisebb terhelés jusson. Hogy ez miért jó? Azért, mert így csökkenthető a VRM áramkör komponenseinek terhelése, ami azt vonja maga után, hogy a hőtermelés is csökken. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a VRM áramkör komponensei hűtés alkalmazását sem követelik meg. Már amennyiben tényleg erről van szó.

Az új alaplap DIGI+ tápellátással érkezik, így a gyanú szerint ugyanaz az EPU vezérlő lapul rajta, mint ami a P8Z77-V sorozatú alaplapokon is jelen van. A Z77 Wolverine alaplap alsó fele egyébként közel azonos a P8Z77-V Deluxe modellével, beleértve a bővítőhelyek elosztását is: mindkét alaplapon három darab PCI Express 3.0 x16-os slot és három darab PCI Express 2.0 x1-es slot található.

Csatlakozók tekintetében is hasonlítanak egymásra a deszkák, ugyanis mindkét alaplapon négy darab SATA 6 Gbps-os, négy darab SATA 3 Gbps-os és két darab eSATA 6 Gbps-os port van. További egyezés, hogy a termékek két Gigabites Ethernet portot, 802.11 b/g/n és Bluetooth vezérlőt tartalmazó egységet, valamint 8 darab USB 3.0-s portot egyaránt kínálnak (hat hátlapi port, egy kivezetés).

Várható ajánlott végfelhasználói árral és várható megjelenési időponttal kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward