Computex: érdekes videokártyák minden mennyiségben

Computex: érdekes videokártyák minden mennyiségben

[bold]Újabb infók a PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil 13-mal kapcsolatban

[/bold]

A PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil 13 névre keresztelt videokártyáját már többször is láthattuk, ám eddig nem derült ki, hogy a rajta helyet foglaló Tahiti sorozatú GPU-k pontosan milyen órajelen ketyegnek. Erről az információról most lehull a lepel, sőt, az is kiderül, mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha ilyen csúcskártyára vágyunk.

Az egy GPU-val ellátott Radeon HD 7970-es videokártyák esetében a GPU 925 MHz-es magórajelen ketyeg, ezzel szemben a Devil 13-as modell két GPU-ja már 1050 MHz-en üzemel – az újdonság így gyorsabb lesz, mint két CrossfireX módban üzemelő, referencia órajeleket használó Radeon HD 7970-es videokártya.

A különleges, két GPU-s videokártya nem túl meglepő módon limitált példányszámban kerül forgalomba, méghozzá valamikor július vége felé.  Az Amerikai Egyesült Államok területén 1200 dollárt, Európában pedig 1000 eurót kérnek majd el egy ilyen videokártya szörnyetegért.

A HIS kínálatában is lesz Radeon HD 7970 X2-es videokártya

A pletykákból május vége óta tudhatjuk, hogy az AMD partnerei Radeon HD 7970 X2-es videokártyák készítésén munkálkodnak. Ilyen termékkel rukkoltak elő a HIS mérnökei is: a Radeon HD 7970 X2 IceQ modellt a vállalat illetékesei magukkal hozták a Computexre is, így kiderült, milyen tulajdonságokkal büszkélkedik az újdonság. Igaz, ezúttal több lényeges információ is hiányzik vele kapcsolatban.

Az már biztos, hogy 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti GPU-k lesznek az új két GPU-s videokártyán, amelyek 100%-ig egyedi nyomtatott áramköri lapon kapnak helyet. A GPU-k belső CrossfireX módban üzemelnek és minden szolgáltatás engedélyezve van rajtuk, amit csak a Tahiti GPU kínálhat. A Radeon HD 7970 esetében megszokottnál itt is magasabb órajeleken ketyeg majd a GPU, csak úgy, mint a PowerColor Devil 13-as modelljénél. Az órajelek a HIS modelljénél egyelőre még nem véglegesek.

A nagyétvágyú videokártya hűtéséről a kétslotos IceQ X2 speciális, három slotnyi helyet foglaló változata gondoskodik. Az ugyancsak július végén érkező termék a PowerColor modelljétől eltérő videó kimeneteket kínál: ebben az esetben egy dual-link DVI és négy mini-DisplayPort áll majd rendelkezésre. A tápellátásról ezúttal is három darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó gondoskodik majd.

Érdekes háttérinfó, hogy a HIS meg szeretné előzni a PowerColort a Radeon HD 7970 X2 piacra dobásával, sőt, a PowerColor videokártyájához képest saját megoldásánál magasabb GPU órajeleket szeretne alkalmazni. Hogy ez összejön-e? Erre július végén minden bizonnyal választ kapunk.

 

Egy alacsony profilú és egy hangtalan Radeon a Sapphire-től

A vállalat standján megtekinthettük a Radeon HD 7750 alacsony profillal érkező, egyetlen slotnyi helyet foglaló változatát, ami ideális választás lehet mini-ITX alaplappal szerelt kompakt konfigurációkhoz. A 2+1+1 fázisú tápellátással érkező modell a PCI Express slotból veszi fel a számára szükséges áramot – külön PCIe tápcsatlakozó alkalmazására itt nincs szükség.

A 28 nm-es csíkszélességgel készülő Cape Cerde GPU ezúttal is 512 stream egységet kínál. A 800 MHz-en ketyegő GPU 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik az 1 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához, amely 4,5 GHz-es effektív órajelen dolgozik. A referencia órajelekre támaszkodó videokártyán egy dual-link DVI, egy mini-DisplayPort és egy mini-HDMI videó kimenet lapul. A gyártó a termékhez alacsony profilú hátlapi lemezt is biztosít.

A Radeon HD 7750-es modell mellett egy passzív hűtéssel ellátott Radeon HD 7770 Ultimate videokártya is előkerült a standon. Ez a modell ugyanazt a koncepciót követi, mint amit a februárban piacra dobott Radeon HD 7750 Ultimate, viszont a magasabb hőtermelés miatt itt komolyabb hűtést alkalmaztak a vállalat mérnökei. A nagyméretű, hőcsövekből és alumínium lamellákból álló passzív videokártya hűtő miatt az új modell olyan hosszú, mint egy Radeon HD 7900-as sorozatú példány, igaz, a nyomtatott áramköri lap ezúttal sem nagyobb annál, mint amekkora a referencia modelleknél rendelkezésre áll.

A 640 stream processzort kínáló Cape Verde GPU kereken 1 GHz-es órajelen üzemel, az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória esetében pedig 4,5 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak a gyártó mérnökei. A GPU és a VRAM között ezúttal is 128-bites adatsín teremt kapcsolatot. A Sapphire legújabb passzív hűtésű modellje rövidesen kereskedelmi forgalomban is megjelenhet.

Az ASUS két különleges videokártyát hozott magával a Computexre

Az első újdonság a RoG sorozatot erősíti és a Matrix 7970 nevet viseli. Ez a modell az AMD Radeon HD 7970-es videokártyák újabb hullámában érkezik, amelyben brutálisan megemelt órajelekkel rendelkező példányokkal találkozhatunk. Itt 25%-os, illetve ennél komolyabb tuningról van szó.

A szóban forgó modell esetében rendelkezésre áll majd az oly sokat emlegetett VGA Hotwire eljárás, a ProbeIT technológia és a TweakIT rechnológia is. A tápellátást húszfázisú DIGI+ VRM áramkörre bízzák, amelynek testre szabhatóságáról a GPUTweak szoftver gondoskodik.

A második RoG sorozatú videokártya már a MARS III nevet kapta. Ezen a modellen két darab GK104-es GPU teljesít szolgálatot, méghozzá magasabb órajelen, mint amit az egy GPU-s GeForce GTX 680-as videokártyák esetében megszokhattunk. Sajnos a gyártó nem árulta el a pontos órajeleket, de ami késik, nem múlik – előbb-utóbb fény derül rájuk.

A GeForce GTX 680 X2-es modellnek tekinthető MARS III összesen három darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót használ, GPU-i pedig belső SLI kapcsolatban vannak. A videó kimenetek között három darab dual-link DVI portot találunk.

A PCI Express tápcsatlakozók mellett egyébként egy kapcsoló is jelen van, amivel a hűtőventilátorok fordulatszámát azonnal 100%-ra állíthatjuk – utóbbi komolyabb tuning esetén jöhet jól. Az igazán komoly túlhajtásokat majd úgyis folyékony nitrogén alapú hűtés alkalmazása mellett hajtják végre.

A MARS III háromventilátoros videokártya hűtője meglepő módon csak két slotnyi helyet foglal, ami jó hír. Az újdonság a hírek szerint limitált példányszámban áll majd rendelkezésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward