Computex 2013: új ROG modellekkel teljesedik ki az ASUS LGA1150 palettája

Hamarosan csatarendbe áll a Maximus VI Formula és a Maximus VI Impact, így már jelentősre nő a Haswellhez elérhető ROG modellek száma is.

Computex 2013: új ROG modellekkel teljesedik ki az ASUS LGA1150 palettája

Az ASUS hatalmas LGA1150 platformos kínálata már eddig is tartalmazott Republic of Gamers, rövidebben ROG alaplapokat, szám szerint hármat.

A zászlóshajó egyértelműen a Maximus VI Extreme, a kisebb konfigurációkat kedvelőknek ott van a micro-ATX méretű Maximus VI Gene, a szerényebb pénztárcával rendelkező vásárlók pedig a Maximus VI Hero-t választhatják.

A mai nap egy újabb fontos mérföldkő a ROG sorozat életében, hiszen a paletta egy mini-ITX formátumú taggal bővül, mely a Maximus VI Impact nevet kapta. Alighanem ez a világ legjobb tuningos alaplapja ebben a méretben, ha megfelelő szellőzésű házat választunk, "nagyon kicsi a bors, de erős" konfigurációk építhetőek a közreműködésével. Ennek megfelelően természetesen Intel Z87 Express PCH-t találunk a nyomtatott áramkörre forrasztva egy LGA1150 foglalat társaságában, ami azt várja, hogy valamilyen Haswell processzor kerüljön bele.

A deszka tápellátása egy 24 tűs ATX és 8 tűs EPS csatlakozóval van megoldva, az aprócska PCB ellenére felfért rá egy 10 fázisú tápellátás is, melynek hőmérsékletét hűtőborda tartja kordában. A testvéreihez hasonlóan a Maximus VI Impact is átlag feletti hangkeltőt kínál, ez a SupremeFX Impact. A hangkártya audiofil-kategóriás, 115 dBA DAC, OPAMPs, és válogatott kondenzátorok építik fel.

Mivel egy mini PCI Express kombinált megoldásról van szó, ezen dolgozik a 802.11 ac szabványt támogató WiFi és a Bluetooth 4.0 is. Az ImpactControl kártya diagnosztikai szolgáltatásokat kínál a hivatásos túlhajtóknak, de felkerült rá CMOS reset és helyreállító gomb is.

A további részleteket böngészve a Maximus VI Impact négy darab SATA 6 Gb/s portot, egy eSATA 6 Gb/s csatlakozót, hat darab USB 3.0 felületet (hátul négy, a PCB-n két header), hat darab USB 2.0/1.1 kivezetést, HDMI-t, DisplayPortot és gigabites ethernetet (Intel vezérlő) kínál. A 6 csatornás SupremeFX Impact audio 8 csatornás digitális kimenettel extrázik. Nem hiányzik a PCI-Express 3.0 x16 slot, a két darab DDR3 DIMM foglalatba pedig akár 32-nyi RAM ültethető kétcsatornás üzemmódban meghajtva. Az árazásról az ASUS egyelőre nem nyilatkozott.

A történet lezárását a Maximus VI Formula bejelentése szolgáltatja. A Formula már egy több generációra visszanyúló modell, nagyjából ki lehet következtetni, mit várhatunk tőle. Az ATX szabványú nyomtatott áramkörön Z87 Express vezérlő látja el a feladatát. Az LGA1150 foglalat körül elterülő VRM szekciót robosztus bordarendszer hűti, melynek különlegességét a kép is elárulja.

A két csonk nem dísz, a borda vízhűtéses rendszerre köthető. A grafikus alrendszerrel nagy céljaink is lehetnek, a deszka támogatja a 3-utas SLI és CrossFireX konfigurációkat. Némileg meglepő és a ROG-on belül újdonság az, amit a Formulán látunk: a TUF sorozatnál már korábban bevezetett "thermal armor" rendszert átmentették erre a modellre is. Ez a "pajzs" kontaktusban áll a VRM területen elnyúló vízhűtő blokkal, teríti a meleget, így növeli a hűtés hatékonyságát.

A Maximus VI Formula ugyanazt a CPU tápellátó részleget kapta meg, mint amivel a Maximus VI Extreme dolgozik. Az éltető energia bejuttatásához egy 24 tűs ATX és egy 8 tűs EPS tápcsatlakozó beiktatására van szükség. Az extra 4 tűs ATX és a molex aljzat a tuningosoknak adhat további stabilitást extrém terhelések esetén. Az LGA1150 sockethez négy darab DDR3 DIMM slot van társítva, és mivel a 3-utas grafikus alrendszerek támogatását már említettük, így nem nagy meglepetés a három darab PCI Express 3.0 ×16 sín megléte sem, melyek az alábbi felosztásokban képesek dolgozni: ×16/NC/NC, ×8/×8/NC, ×8/×4/×4.

Ez azt jelenti, hogy a nagyobb testvéren alkalmazott PEX8747 híd lapka itt nem került fel a NYÁK-ra. A három darab rövid, ×1-es PCI Express 2.0 felületek használatát más vezérlők teszik lehetővé. A felszereltség a Formula kapcsán is elsőrangú: tíz darab SATA 6 Gb/s port, nyolc darab USB 3.0 interfész, SupremeFX audio, gigabites ethernet (Intel vezérlővel), 802.11 ac WiFi és Bluetooth 4.0 - ami a lényeget illeti. Sajnos azt még nem tudni, hogy az ASUS Maximus VI Formula mikor fog landolni a boltok polcaira, és azt milyen áron fogja megtenni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward