Computex 2013: SSD újdonságok az ADATA-tól, a Super Talenttől és a Sandisktől

1600 GB-os szilárdtest meghajtó, ellenálló termékek és általános felhasználásra szánt megoldások a gyártók kínálatában.

Computex 2013: SSD újdonságok az ADATA-tól, a Super Talenttől és a Sandisktől

Gigász az ADATA-tól

Sajnos a legérdekesebb és legdurvább modell kapcsán áll rendelkezésre a legkevesebb információ, bár tény, hogy a szóban forgó terméket kevesen engedhetik majd meg maguknak. Nem véletlen, hogy friss produktumát az ADATA elsősorban üzleti, vállalati felhasználásra szánja. A Computexen most bemutatott szerver (enterprise) szilárdtest meghajtó kapacitása 1600 GB, azaz 1,6 TB! Ez már merevlemez esetén sem lebecsülendő méret, de az SSD-k világában élményszámba megy. Az SX2000 névre keresztelt típus ráadásul az adatátviteli sebességeket illetően is meghökkentő adatokat mutat, a források 1800 - 2000 MB/s körüli tempót valószínűsítenek.

Ugyanakkor van egy kis gond, ezt a sebességet valaminek át is kell eresztenie, itt pedig egy mezei SATA 6 Gb/s port csődöt mondana, hiszen 600 MB/s-os értéknél bezárja a kaput. Éppen ezért az SX2000 ezt úgy oldja meg, hogy nem SATA, hanem PCI Express 2.0 x4 interfészt használ (SFF-8639 modell 12 Gbps-os átvitellel). Az ADATA a termék specifikációjában az olvasást és az írást tekintve is 1,8 GB/s-os értéket említ, az olvasás IOPS értéke 200 000.

Strabapíró SSD-k a Super Talenttől

A Super Talent Technology a NAND flash tároló megoldások egy meghatározó vállalata, így természetesen ő is ott van a Computexen, és bejelentette az UltraDrive MX3 névre keresztelt szilárdtest meghajtócsaládját. Amellett, hogy ezek az UltraDrive SSD-k SATA III interfésszel rendelkeznek és 500/400 MB/s-os olvasási, illetve írási tempót kínálnak, az MX3 tervezése során kiemelt szerepet kapott a fizikai ellenállóság és a tartósság. Az MX3 sorozat tagjai ennek megfelelően képesek túlélni a komolyabb ütéseket, a nagymértékű vibrációt és az extrém hőmérsékleti körülményeket is.

Az UltraDrive MX3-at tehát kemény "fából" faragták, ezen jellemzőivel és sebességével ideális vállalati környezetbe is, de ha valaki asztali gépbe vagy notebookba szeretne ilyet, ebben semmi nem fogja meggátolni, legfeljebb a vételár, amit egyelőre még nem ismerünk. Túl barátságos összegekre azért nem érdemes számítani, mert az MX3-ban MLC vagy SLC flashek dolgoznak, és manapság egy 120 GB-os TLC-s egységet sem kapunk meg 23 000 forint alatt. A kapacitást tekintve széles lesz a kínálat, 64 GB-tól egészen 512 GB-ig találunk majd verziókat.

A SanDisk is bővíti a kínálatát

Ha egy flash meghajtón vagy egy SSD-n a SanDisk márkajelzést találjuk, az általában nem szokott rosszat jelenteni, hiszen a gyártó minőségi termékeinek köszönhetően lett sikeres, és meghatározó szerepet tölt be az iparban. A cég a Computex alkalmával bejelentette, hogy három új modell bevezetésével kívánja bővíteni szilárdtest meghajtó portfólióját. A nagy teljesítményt kínáló SanDisk Extreme II SSD-vel elsősorban a maximalistákat és a játékosokat célozzák meg, a másik két új, OEM modellt pedig inkább a modern notebookokba, valamint a táblagépekbe ajánlja a cég.

Mindhárom egység flash tárolói a SanDisk legújabb és legmodernebb, 19 nanométeres gyártósorain készülnek a SanDisk "intelligens flash memória architektúra" alapján. Ennek része a nCache gyorsító eljárás, a vállalat szerint az eredmény még gyorsabb meghajtó, alacsonyabb válaszidő és kisebb fogyasztás.

A SanDisk Extreme II értelemszerűen nagyobb tempóra képes elődjénél, a szekvenciális olvasás maximálisan 550 MB/s, míg a szekvenciális írás 510 MB/s. A véletlenszerű IOPS értéke olvasásbál 95 000, ugyanez írás esetén 78 000.

Az Extreme II egységek masszívak és sokat kibírnak, a SanDisk mérései alapján 80 TB-os írási ciklussal lehet számolni(TBW), mielőtt a lapkák kilehelnék a lelküket. Nem véletlen, hogy 5 éves garancia jár a termékek mellé.

Az Extreme II eszközök már a napokban elérhetővé válnak világszerte 120 GB, 240 GB és 480 GB-os kapacitásokkal, 129,99 (mai árfolyamon számolva körülbelül 29 000 forint), 229,99 (~ 51 500 forint) és 439,99 amerikai dolláros (~ 98 500 forint) áron.

A SanDisk U110 SSD egy költséghatékony megoldás többféle formátumban. Half-Slim SATA, mSATA, mSATA mini, 2,5" és M.2. kiadásokban egyaránt elérhető. A SanDisk iSSD i110 ezzel szemben egy integrált tárolómegoldás, a vállalat legkisebb szilárdtest meghajtója, mely 128 GB-os gyors tárhelyet kínál BGA formátumban, azaz fel kell forrasztani az adott eszköz alaplapjára. Ennek természetesen a mobil eszközökben, okostelefonokban, tabletekben, illetve az új, hibrid noteszgépekben lesz majd helye. Az SanDisk i110 iSSD 16 × 20 mm-es és 12 × 16 mm-es méretekben lesz elérhető.

A SanDisk X110 SSD mSATA kialakítással igyekszik az alaplapok ölelésébe költözni, hasonló jellemzőkkel és gyártástechnológiával. Az elérhető kapacitások sora: 32 GB, 64 GB, 128 GB és 256 GB. Ez a modell már jelen pillanatban is elérhető a világméretű disztribúciós csatornákon, a "SanDisk for Business" kategóriában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward