Computex 2013: Olcsóbb LTE képes chipek a Qualcommtól

Hamarosan már a Snapdragon 400-as felhozatalban is helyet kap az LTE támogatás. 

Computex 2013: Olcsóbb LTE képes chipek a Qualcommtól

A Qualcomm a Computex alkalmával nem a felsőkategóriára helyezte a hangsúlyt, hanem inkább a versenytársak lépéseire reagált. Bemutatták az első olyan LTE támogatású SoC-t, ami a Snapdragon 400 vonalat fogja erősíteni, tehát alacsonyabb áron kelleti majd magát mint az eddigi megoldások.

A vállalatnak fontos volt ezt meglépnie, mivel a versenytársaknál is felbukkantak már az olcsóbb LTE képes megoldások, és a Qualcomm számára az ilyen integrált termékek jelentették a sikert eddig. A Qualcomm-nak a legnagyobb fenyegetést most a MediaTek jelenti. Nyilván helyén kell kezelni a dolgot, de semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagynia a kínai versenytárs eredményeit. Emlékezzünk csak vissza, a MediaTek nemrégiben számolt be az MT6290 érkezéséről, ami négy Cortex-A7 mag mellett tartalmazza az LTE egységet is.

Az MSM8926 is egy ehhez hasonló felépítést fog alkalmazni. Ez a lapka az MSM8226 és az MSM8626 kibővített hálózati képességekkel rendelkező változata, tehát a belbecs ezekhez mérten nem változott. A chip négy Cortex-A7 processzormagot foglal majd magába, melyek legfeljebb 1,4 GHz-es frekvencián üzemelhetnek. Ezek mellett a grafikus feladatokkal most is egy Adreno 305 lesz megbízva, ahogy azt minden Snapdragon 400-nál láthattuk eddig. A memóriavezérlő pedig mind az LPDDR2, mind pedig az LPDDR3 megoldásokkal elbánik - a hangsúly tehát az alacsony fogyasztáson van.

Az újdonságban az eddigi (amúgy lassúnak semmi esetre sem nevezhető) DC-DHSPA+ mobil hálózati modem kerül leváltásra, illetve kiegészítésre - hiszen 3G mellett ezután is ez áll munkába - egy négyes kategóriába sorolt LTE egységgel. Így mobilinternet mellett az eddigi 42 Mbps-os sebességről 150Mbps-ra nőtt a maximális sávszélesség. Ennek az elérése persze még ideális körülmények között is a lehetetlen határát súrolja, így maradjunk annyiban, hogy nagyon gyors lesz minden téren az MSM8926.

A multimédiás képességeit tekintve lehetőségünk lesz FullHD (1080p) videók rögzítésére, a hozzákapcsolt kamerák maximális felbontása pedig 13,5 megapixeles lehet. Továbbá mind a két testvére támogatja a dupla SIM kártya használatát is, így feltehetően ezt megoldották az MSM8926 esetében is. A MediaTeknek szinte semmi előnye nem marad ezzel szemben, legfeljebb az ára, de azt már a kereslet függvényében fogják megszabni.

A Qualcomm még idén csatamezőre küldi az MSM8926-at, de csak valamikor az év végén realizálódhatnak okostelefonok (esetleg táblagépek) formájában. A chip vélhetően a középkategória felsőbb régiójában, a 300-400 dollár körüli modellekkel indíthat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward