Computex 2013: Megérkezett a Galaxy Tab 3 páros

A Samsung költséghatékonyságot szem előtt tartó táblagépei komoly sikerre számíthatnak, ha az elődök nyomdokaiba lépnek. 

Computex 2013: Megérkezett a Galaxy Tab 3 páros

A Galaxy Tab 2 a Samsung számára meghozta az eddigi legnagyobb sikereket, hiszen az eladási toplistáknak az első két helyét bérelték ki a 7 és a 10.1 colos masinák, olyan megoldások előtt, mint a Kindle Fire HD, a Nexus 7 és a Nook HD. Reményeik szerint pedig a Galaxy Tab 3 még magasabbra fog törni, ahogy azt a Galaxy S és a Note széria esetében is láthattuk korábban.

A nagyobbik tablet kezdésnek nem teszi túlzottan magasra a lécet: bár erőben nem lesz hiány, a nagyfelbontású megjelenítőről le kell mondanunk. A 10,1 hüvelykes TFT kijelző ezúttal is csak 1280 x 800 képpontos felbontást kapott, aminek persze meglesz az az előnye, hogy a háttérben dolgozó Intel SoC még gyorsabb oldalát fogja mutatni. Bár nem nyert megerősítést, de szinte biztosan kijelenthetjük, hogy egy Atom Z2560-nal van dolgunk a két mag és az 1,6 GHz-es órajele alapján. A Clover Trail+ platform mellett 1 GB-nyi rendszermemória tűnt fel, a háttértár pedig 16 vagy 32 GB lehet a szükségleteink fényében.

A videóhívásaink bonyolításában az előre tekintő 1,3 megapixeles kamera lesz a társ, míg a fotózások alkalmával egy 3 MPixelesre kerül a sor. A kapcsolati képességei megfelelőek: van kétsávos 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 és GLONASS-szal (is) dolgozó GPS vevő, valamint készülnek HSDPA/LTE mobil kommunikációs modemmel ellátott modellek is. Mindezt a Samsung mérnökei egy 6800 mAh-s telepre bízták, ami minden bizonnyal elegendő lesz akár 10 órányi használatra is, ami mostanra nagyjából elvárásnak számít a nagy gyártók körében. A fizikai paraméterei tetszetősek: a síkból mindössze 7,95 milliméterre kiemelkedő szerkezet csak 510 grammot nyom a mérlegen.

A Galaxy Tab 8.0 természetesen még ennél is kisebb. Egy 209,8 x 123,8 x 7,4 milliméteres térfogatú házban lakik és 314 gramm a tömege. A két megoldás között néhány azonosság is felfedezhető, ilyen például a felbontás, ami ezúttal is 1280 x 800-as, ekkora méretben ez nagyobb képpontsűrűséget jelent. Érdekesség, hogy itt a főkamera felbontása 5 megapixelesre nőtt, tehát a kisebb tábla talán jobb fotókat lőhet; az előlapi egység változatlanul 1,3 Mpixeles.

Az eszköz motorháza alatt egy egyelőre ismeretlen 1,5 GHz-es lapka üzemel, ami 1,5 GB-nyi rendszermemória támogatását élvezi. A microSD-vel bővíthető háttértárunk 16 vagy 32 GB-os kapacitású lehet. A 4450 mAh-s akkumulátorból táplálkozó gépezet a kapcsolati lehetőségek terén kínál 2,4 és 5 GHz-es frekvencián is üzemelő WLAN-t, Bluetooth 4.0 modult, GPS vevőt GLONASS-szal és igény szerint 3G/4G hálózati támogatást is.

A készülékduó mindkét tagján ugyanaz a rendszer fog futni, az Android 4.2 Jelly Bean, amely egy sor extra képességgel lesz felvértezve, ahogy azt megszokhattuk a Samsungtól. Tab 3 8.0-n gyártóspecifikus applikáció például az S Translator, amely a beszédhangot is felismeri és le is fordítja. Az utazásaink során pedig az S Travel és a Smart Travel Companion lehet nagy segítség, amelyek valós idejű információkkal szolgálnak az útról, illetve a közelben lévő helyekről. A Tab 3 10.1 pedig amolyan otthonülősre lett tervezve, itt inkább a multimédiás képességekre gyúrtak rá. A Story Album és a Group Play alkalmazások meg mind a kettőn elérhető - ezek még könnyebb megoszthatóságot tesznek lehetővé az egyéb Samsung készülékeinkkel.

Az eddig csak fehérben feltűnő Galaxy Tabok megjelenési dátumáról egyelőre nem esett szó, és az árazásnál is csak a korábbi pletykákra tudnánk hagyatkozni, így inkább várjuk meg a Samsung hivatalos állásfoglalását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward