Computex 2013: Még idén jönnek az LTE-s Silvermont Atomok

Az Intel szükszavúan bánt ugyan az információkkal, de így is sokat tudhattunk meg arról, mire számítsunk a következő fél-egy évben a gyártótól.

Computex 2013: Még idén jönnek az LTE-s Silvermont Atomok

A Computexen az Intel újdonságait Tim Kilroy mutatta be. A vállalat ügyvezető alelnöke elmondta, hogy az újgenerációs, 22 nm-es Atom SoC-ok a táblagépekben és sok egyéb termékben képviselnék az Intelt. A gyártó újdonságai eddig soha nem látott élményben részesítenék a felhasználókat, és már idén találkozhatunk majd velük kész gépekben.

Az új, Bay Trail-T lapkák az eddigi Atom megoldásokhoz képest óriási előrelépést fognak jelenteni. Itt ugyanis az Intel már egy teljesen új architektúrát alkalmaz, és ha ez nem lenne elegendő, még LTE modemes variáns is lesz. A vállalat korábban sok kritikát kapott az LTE hiánya miatt, de végre az XMM 7160 hálózati egység mindenért kárpótolni fogja az érdeklődőket.

Az új architektúra a Silvermont névre hallgat, és már az Intel többi processzorához hasonlóan, ez is 22 nm-es csíkszélességgel kerül le a futószalagokról. Az új Atommal az Intel elképesztő előnyre tehet szert a többiekkel szemben, hiszen a jelenleg is jól szereplő Clover Trail+-hoz képest háromszorosára növekedett teljesítményt ígér, és terheléstől függően akár ötször jobban fog takarékoskodni az energiával. Az Intel előrejelzései alapján már egy szálon is jobb teljesítményt fogunk kapni, mint jelenleg, de a skálázásnak szinte csak az igények szabhatnak határt. Akár nyolc magot is egy tokba foglalhatunk belőle, és az első chipet sem aprózzák el, rögtön négy maggal indítanak - nyilván a nyolcmagos kivitel inkább az energiahatékony szervereket célozhatja.

A Bay Trail SoC először biztosan táblagépek alakját ölti magára, ezek között állítólag lesznek androidos és Windows 8.1-et futtató variánsok is egyaránt, továbbá az Asus Transformerekhez hasonló "kettő az egyben" termékekre is van kilátás. Az újdonságok az ünnepi szezonra áraszthatják el a boltokat (november-december) és jellemzően 399 dolláros ártól fognak indulni. Ez éppen nem nevezhető olcsónak, de ha hihetünk az eddigi információknak, nem ok nélkül kérik majd meg az árukat.

Egyébként végleges specifikációkat és konkrét termékneveket hivatalosan egyelőre nem kaptunk. A kiszivárgott információk szerint első körben 2,1 GHz-es órajelen fog üzemelni a négy 64 bites, Out of Order feldolgozású Silvermont mag. Furcsamód Hyper-Threadingre nem számíthatunk. A memóriavezérlő 64 bites, két csatornás és 533 MHz-es LPDDR3 egységeket támogat.

A fogyasztást - ahogy az megszokhattuk az Atomoknál - nem adták meg TDP adat formájában, ám ez nem probléma, hiszen annál sokkal életszerűbben viszont igen. Elvileg egy 10,1 hüvelykes masina esetében, ami egy 30 Wh-s akkumulátorból táplálkozik, több mint 8 órányi filmezésre nyílik lehetőségünk 1080p-s anyagok mellett. Sima internetezéssel tehát elérhető a 10 óra egy átlagos gépezet esetében. De a képességeinek a Full HD videózás korántsem jelenti a maximumot, ugyanis az Intel 4K-ról és kiváló 3D-s képességekről beszél. Ez utóbbiról egyelőre nem sok konkrétumot tudunk, mindössze annyi biztos, hogy a PowerVR partnerségét dobták, és saját, Gen7(.5) architektúrás iGPU-t használnak.

Az okostelefonokba szánt Merrifieldről viszont egyelőre nem sok minden derült ki. Ez is 22 nm-en fog készülni, az már biztosan kijelenthető, és a Bay Traillel is sok közös vonásuk lesz, csak itt alacsonyabb fogyasztásra fognak törekedni. Egy referencia mobilt bemutattak a Computexen, de arról nem esett szó, hogy mikor vehetik kézbe a felhasználók a sajátjukat. Vélhetően 2014 előtt kár benne reménykedni.

Az XMM 7160 modem képességeit sem fedték fel, mindössze annyit tudhattunk meg, hogy bizonyos Bay Trail chipek integrálni fogják, és globális támogatást nyújt az LTE hálózatok felé. Az energiahatékonyságot itt is kiemelten figyelembe vették, így a fogyasztására sem lesz panasz remélhetőleg. A modemnek hála a Qualcomm "felkötheti a gatyát", hiszen az Intel nem egy apró rivális, akit fél vállról lehet venni. Elég csak megnézni a Computex idei újdonságait gyakorlatilag bármilyen téren - mindenhol szép számmal futhatunk Intel alapú kütyükbe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward