Computex 2013: két új FM2 modell és LGA1150-es alaplapáradat a GIGABYTE-tól

A gyártó elrajtoltatta a közel 30 tagból álló LGA1150 foglalatú kínálatát, továbbá két új felsőkategóriás FM2 deszkát is bejelentettek.

Computex 2013: két új FM2 modell és LGA1150-es alaplapáradat a GIGABYTE-tól

Az Intel túl van a negyedik generációs Intel Core processzorcsalád, azaz a Haswell piacra dobásán, így megnyílt az út az őket fogadó alaplapok előtt is. Ennek megfelelően a gyártók elrajtoltatták saját kínálatukat, köztük a GIGABYTE is, melynek LGA1150 családja kis híján 30 tagot számlál. Arra természetesen nincsen mód, hogy ezek mindegyikét egyesével bemutassuk, de igyekszünk egy hatásos ízelítőt kínálni a palettáról.

Széles kínálat

Minden modell közös jellemzője az LGA1150 foglalat és a Haswell központi egységek támogatása, valamint az is, hogy valamilyen 8-as sorozatú vezérlőt használnak. Ez többségében Z87 vagy H87, de B85 alapú típusokat is fellelhetünk. Ezekről részletesebben itt lehet tájékozódni.

A GIGABYTE 8-as sorozatú alaplapjai GIGABYTE Ultra Durable 5 Plus technológiával készülnek, mely a még tovább fejlesztett és a még magasabb minőségű komponensek alkalmazásának a fedőneve. Ezeknek köszönhetően még stabilabb működés, jobb energiahatékonyság és komolyabb tuning érhető el, miközben a várható élettartam tovább növekszik.

Az Ultra Cool szolgáltatás az újratervezett hűtési megoldást takarja, amely alacsonyabb üzemi hőmérsékletet tesz lehetővé a kulcsfontosságú területeken, melyek a PCH és a PWM szekció. A hűtések széles skáláját jól példázza, hogy passzív, aktív és vízhűtéses variációkat egyaránt fellelhetünk a kínálatban. A cél a hatékonyabb tuning és stabilabb működés.

A GIGABYTE Ultra Durable 5 Plus alaplapok kiváló minőségű PWM kontrollereket és PowIRstage IC-ket viselnek magukon, melyeket az International Recifiertől vásárolnak. Ezek a komponensek 100 százalékig digitális megoldások.

További ínyencségek a fekete szilárdelektrolit kondenzátorok, melyek azon túlmenően, hogy impozáns külsőt kölcsönöznek az alaplapnak, nagyobb hatékonysággal és hosszabb élettartammal kecsegtetnek, mint elődeik. Az ultraalacsony ESR-nek köszönhetően jelent gondot a magas CPU terhelés, stabilitásbeli problémával nem kell számolni.

Hasonlóan különleges újítás érinti a processzorfoglalatot. A GIGABYTE 8-as sorozatú alaplapjain 15 karátos aranyréteggel bevont LGA1150 socketeket találunk, ez tökéletesebb kapcsolatot eredményez a CPU kivezetései és a foglalat csatlakozótűi között, valamint jó hatással van az élettartamra is.

Természetesen továbbra is nagy szerepet kap a biztonság, így elérhető a már jól bevált GIGABYTE DualBIOS. A technológia két BIOS chipet kínál a NYÁK-on, egyikben a főverziót, míg a másikban a biztonsági másolatot tárolhatjuk. Ha az elsődleges BIOS a frissítés során sérülést szenvedne, vagy nem megfelelő beállításokat alkalmaznánk, a másodlagos BIOS-szal a rendszer azonnal indítható. Debütál az úgynevezett Dashboard Mode is, amely egy teljesen személyre szabható UEFI felhasználói felület, részletesen teljesítménybeli és túlhajtási opciókkal valós időben, gyors, egér-alapú vezérléssel. Hozzáférünk továbbá az alaplappal, a processzorral, a grafikus kártyával és a memóriákkal kapcsolatos összes információhoz is, amelyet a fejlett monitorozó képességek (hőmérsékleti adatok, feszültségek) egészítenek ki.

A friss alaplapokon az USB 3.0 végérvényesen átveszi az uralmat, a modellek döntő többsége 10 darab natív SuperSpeed USB portot kínál, melyek egyenként dedikált biztosítékokkal rendelkeznek. Ha az egyik csatlakozón bármilyen rendellenes működés, hiba következne be, az nem "terjed át" a többi felületre, azok védve maradnak a problémával szemben. A ThunderBolt port jelenléte is erősödik, a nagy sebességet kínáló csatlakozóból egyes modelleken kettőt is kapunk.

Az új GIGABYTE App Center könnyű hozzáférhetőséget biztosít a GIGABYTE saját alkalmazásaihoz. Átlátható, testre szabható, egyszerűen használható.

A GIGABYTE App Center kínálata:[list type="unordered"]

[*]Megújult EasyTune

[*]@BIOS

[*]EZ Setup

[*]Live Updates

[*]USB Blocker

[*]On/Off Charge 2

[*]Smart Recovery

[*]Smart Time Lock

[/list]

Az "Advanced Fan Control" is fejlődött, modelltől függően akár 9 darab elkülönített ventilátor csatlakozóval is találkozhatunk a nyomtatott áramkörön, beleértve a "CPU OPT" felületet, melyhez a vízhűtőrendszer pumpáját csatlakoztatva a megfelelő beállítást kiválasztva biztosíthatjuk a folyamatos maximális fordulatszámon történő üzemet. A vezérlés nem csak BIOS-ból eszközölhető, természetesen a GIGABYTE EasyTune alkalmazás is széleskörű beállítási lehetőséget nyújt.

Debütál a GIGABYTE On/Off Charge 2, azaz eszközeinket tovább is gyorsan és egyszerűen tölthetjük USB-n keresztül a gép kikapcsolt állapotában is.

Bekerült az ESD Protection, azaz az elektrosztatikus hatásokkal szembeni védelem körébe az USB és LAN, melyeket különféle szűrőkkel érnek el. Ennek hozományaként nem kizárt, hogy például az RJ45 csatlakozó és az integrált Intel Gigabites vezérlő túléli a villámcsapást is.

A GIGABYTE 8 Series alaplapok egyes modelljei integrált fejhallgató erősítőt is tartalmaznak, mely különösen a játékosok igényeinek megfelelően lett kialakítva. Alacsonyabb zajszint, nagyobb dinamika és tisztább hang az eredmény.

A Sniper 5-tel tovább bővült a G1.Killer család, de új OC sorozatú almodelleket is megfigyelhetünk a palettán, amellett, hogy az olcsóbb, belépőszintű kiadások is elérhetőek, így mint mindig, ezúttal is mindenki megtalálhatja magának a megfelelő alaplapot a GIGABYTE berkein belül a Haswell processzorokhoz. A teljes modellkínálat megtekinthető az alábbi hivatkozáson: link

Nem kell búslakodni az AMD-s lelkületűeknek sem, az FM2 platformmal szimpatizálóknak is kedveskedik a gyártó.

Az F2A85XN-WiFi egy mini-ITX formátumú típus, így elsősorban a HTPC-ket, vagy a kis méretű PC-ket kedvelőknek fogja elnyerni a tetszését. A tápellátás a megszokott módon, egy darab 24 tűs ATX és egy 4 tűs kiegészítő ATX tápcsatlakozón keresztül történik, az APU-t vagy a processzort 6 fázisú tápellátás látja el energiával. Az Ultra Durable 4 Plus konstrukciónak köszönhetően a nyomtatott áramkörön magas minőségű PowIRstage driver-MOSFET-ekkel és VRM vezérlőkkel fogunk találkozni, melyet szintén az International Rectifiertől vásárol a GIGABYTE. Az FM2 foglalat mellett két darab DDR3 DIMM slotot vehetünk birtokunkba, amiben akár 32 GB-nyi DDR3 memóriát is elhelyezhetünk, a hivatalosan támogatott legnagyobb sebesség pedig 2133 MHz.

Természetesen nem kell lemondanunk a diszkrét grafikus kártya, ezáltal a Dual Graphics használatáról sem, ezt a teljes szélességű, x16-os PCI-Express 2.0 sín biztosítja. Az F2A85XN-WiFi négy darab SATA 6 Gb/s interfészt visel magán, az USB 3.0 portok száma szintén négy (plusz egy darab USB 2.0), van dual-link DVI és két HDMI kimenet is. Az alapfelszereltséghez tartozik a 8 csatornás HD audio és a gigabites ethernet csatoló, extra viszont a 802.11 b/g/n WiFi és a Bluetooth 4.0 adapter. A megjelenés dátuma és a vételár egyelőre nem ismert.

A GIGABYTE G1.Sniper A85X a piac egyik legjobb socket FM2-alapú alaplapjának ígérkezik, a célközönség ezúttal is a játékosok és a tuningosok. A lap az FM2 platformhoz jelen pillanatban elérhető legjobb vezérlőt tartalmazza az AMD A85X FCH személyében. A deszka természetesen támogatást nyújt a héten megjelenő AMD Richland APU-khoz is, beleértve az AMD A10-6800K négymagos típust, amely a piac legerősebb asztali IGP-jével kecsegtet, de a tuningban is sokra lehet hivatott, hogyha például ebbe az alaplapba ültetjük bele. A keskenyített ATX formátumra alapuló nyomtatott áramkör 24 tűs ATX és 8 tűs EPS csatlakozón keresztül szívja fel az energiát, az APU vagy a CPU tápellátását 6 fázisú VRM látja el.

Az FM2 foglalathoz négy darab DDR3 DIMM slot kapcsolódik, ebbe akár 64 GB-nyi RAM is elhelyezhető. A modulok maximális órajele akár 3000 MHz is lehet, kétcsatornás üzemmódban meghajtva. A többkártyás rendszerek kiépítésére is lehetőség nyílik, mivel a NYÁK-ra két darab teljes szélességű PCI Express 2.0 sínt integráltak, igaz, ebből csak az egyikhez fut 16 darab vezeték, a másodlagos slot ×4-es módban képes üzemelni (az FCH-hoz kapcsolódik, szóval túl nagy sebességre ne számítsunk). Kapunk még három darab rövid PCI-Express 2.0 ×1 felületet és két darab hagyományos PCI sínt is, a nosztalgikus élményekért. A nyolc darab SATA port mindegyike 6 Gb/s-os tempót biztosít, a megjelenítőkhöz van DVI, D-Sub és HDMI csatlakozó is. A hangkeltő egy Creative Sound Core3D audio, a felhasználó által cserélhető OPAMP-pal és audio-osztályú kondenzátorokkal. Rendelkezésre áll négy darab USB 3.0 csatlakozó valamint egy gigabit ethernet csatoló is. A lapot AMI Aptio UEFI BIOS vezérli, GIGABYTE Dual-UEFI szolgáltatással, amely gyakorlatilag megegyezik az LGA1150 kínálaton debütáló megoldással. A várható megjelenés és vételár sajnos egyelőre ennél a típusnál sem ismert, de izgatottan várjuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward