Computex 2013: ARM újdonságok

Az ARM egy új fajta processzormag mellett egy videomotort és egy grafikus egységet is bedobott a mélyvízbe, ám valószínűleg egyik sem ölt testet idén.

Computex 2013: ARM újdonságok

Az ARM mostanra soha nem látott népszerűségnek örvend, és a vállalatnak egyelőre kevés a konkurenciája a mobil piacon, így ez a népszerűség még akkor is folyamatosan nő, ha esetleg nem fejlesztenek elég jó tempóban. Az elmúlt időszakban a csúcsmegoldások és a belépőszint kapott nagyobb szerepet, és a középkategória szép lassan elavult.

Mostanra a legtöbb gyártó vagy a nagyon lassú, de cserébe kifejezetten energiahatékony Cortex-A7 magok felé fordult, vagy az eszméletlenül gyors, ám ennek megfelelően nagyon éhes Cortex-A15 mellett tette le a voksát, a középút, mint olyan, megszűnt. A jelenleg ott tanyázó, előző generációs CPU mag, a Cortex-A9 több esetben elmarad technológiailag az újabb társaitól, és ezért aránytalanul sokat fogyaszt, ha nagyobb teljesítményt szeretnének belőle kifacsarni, vagy túl lassú lesz, mikor visszavesznek az órajeleken a takarékosság jegyében. Nos, azok számára, akik eddig nem találták az igazit: érkezik a Cortex-A12.

A Cortex-A12 magok a két véglet között keresik majd a helyüket, és minden bizonnyal sokak számára fogják a megfelelő megoldást jelenteni. Az ARMv7 utasításkészletű processzormag legfontosabb újítása a dual-issue elv és a teljes out-of-order utasítás végrehajtás - ezek szinte önmagukban adják a hatékonyságjavulást. A virtuális 40 bites címzésnek köszönhetően pedig már nem kell megálljt parancsolni 4 GB-nyi memóriánál, a chip akár 1 TB-ig is képes kezelni az operatív tárolókat. Ezzel, a TrustZone-nal és a virtualizációval pedig tökéletesen alkalmazhatóvá válik vállalati környezetben, szerverekben is.

Az új termék a prezentációk szerint 40 százalékkal lesz erősebb azonos fogyasztás mellett, mint a Cortex-A9 egységek, és az OoO kiteljesedése okán a multimédiás lehetőségek terén jelentősebb javulásra is számíthatunk. A Cortex-A12 az ACE interfészt is magában foglalja, így nincs akadály a big.LITTLE architektúrában való alkalmazásának sem. Az ARM kifejezetten a Cortex-A7 magokból alkotott csokor mellé ajánlja ezeket a magokat - így soha nem látott hatékonyságú chipet kapnánk.

A gyártást a vállalatnál a Global Foundries 28nm-es SLP megoldására és a TSMC szintén 28nm-es HPM eljárására optimalizálták. Az ARM újdonságának a megjelenéséről azonban még korai beszélni. A Cortex-A12 magok legkorábban 2014-ben kerülhetnek bevetésre, de az igazi népszerűség csak 2015-re várható majd. Tehát vélhetően nem kerül még leváltásra a Cortex-A53 és A57 érkezésével sem, hanem ezek közé fog beékelődni, miután a jelenlegi A7 és A15 páros nyugdíjba vonul. A késve jött fejlesztésnek így nem kis ideig kell majd bírnia a tempót.

A megjelenését tekintve hasonlóan távoli az új grafikus egység is, a Mali-T622. Ez a megoldás az alsóbb árszegmensekben igyekszik majd érvényesülni a lehetőségeihez mérten. Ez lesz az ARM, és minden bizonnyal a világ legkisebb GPGPU képes grafikus megoldása. A mindössze két feldolgozót tartalmazó újdonság erénye a tudásában keresendő: kapunk vele teljes OpenCL 1.1, OpenGL ES 1.1, 2.0 és 3.0, valamint DirectX 11 és Renderscript támogatást. A Mali-T622 legfeljebb MP2-es konfiguráció építhető. Az ARM kiemelte, hogy ez a leginkább energiahatékony Mali-T600-as megoldás, 50 százalékkal túlszárnyalja minden eddigi társát. Ebből fakadóan főleg a Cortex-A7 magok társaságában tehet jó szolgálatot.

Végül nézzük mire képes a Mali-V500. Az új videó feldolgozó rendkívül rugalmasan lett kialakítva, így a partnerek gyakorlatilag akármilyen szükségletet kielégíthetnek vele. Összesen nyolc maggal rendelkezhet, de már egyetlen is elég ahhoz, hogy 1080p-s anyagokat 60 FPS-sel mozgasson. Maximumra járatva 4K-s felvételeket akár 120 képkockás sebességgel képes rögzíteni, avagy lejátszani. Mindezt elképesztően alacsony fogyasztással oldja meg, az egy wattot csak 4K mellett lépi át, egy mezei FullHD anyag pedig kevesebb mint 100 mW-ot igényel. Akárcsak a fentiek, ez is 2014-ben kerülhet először a felhasználók kezébe valamilyen formán.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward