Computex 2011: az Intel újdonságai

Az Intel a Computex alkalmával rengeteg érdekességről rántotta le a leplet, de sajnos az esetek többségében szinte csak a minimálisan szükséges információ mennyiséget kapták meg az érdeklődők, pontos technikai részletekbe nem bocsátkoztak az illetékesek. Nézzük is, hogy pontosan miről volt szó az előadáson.

Computex 2011: az Intel újdonságai

Az Intel a Computex alkalmával rengeteg érdekességről rántotta le a leplet, de sajnos az esetek többségében szinte csak a minimálisan szükséges információ mennyiséget kapták meg az érdeklődők, pontos technikai részletekbe nem bocsátkoztak az illetékesek. Nézzük is, hogy pontosan miről volt szó az előadáson.

Lencsevégen egy 22 nm-es csíkszélességű Ivy Bridge lapkákat tartalmazó szilícium ostya

Az Intel 22 nm-es csíkszélességgel készülő, 3D-s tranzisztorokat alkalmazó Ivy Bridge processzorairól már kiderült néhány részlet az elmúlt hetek folyamán, most viszont azt is megnézhetjük, hogy hogyan néz ki egy 300 mm-es átmérőjű szilícium ostya, amely tele van 22 nm-es Ivy Bridge lapkákkal. A négy processzormagot tartalmazó lapkák egyenként több mint egymilliárd tranzisztorból épülnek fel.

Mivel 300 mm-es átmérőjű szilícium ostyáról (waffer-ről) van szó, így nagyjából ki lehet következtetni, hogy egy-egy Ivy Bridge lapka pontosan milyen mérettel bír. Függőlegesen 37 darab, míg vízszintesen 15 darab Ivy Bridge lapkát láthatunk, ami annyit tesz, hogy egy lapka 8,1 mm x 20 mm körüli mérettel bír, ami 162 négyzetmilliméteres felületet jelent. Egy 32 nm-es, négy processzormagot tartalmazó Sandy Bridge lapka ezzel szemben 216 négyzetmilliméteres, azaz jóval nagyobb.

[bold]USB 3.0 és Thunderbolt támogatással jön az Ivy Bridge platform

[/bold]

A korábbi pletykák alapján már nem meglepő tény, hogy az Intel az Ivy Bridge processzorokhoz készített hetes sorozatú lapkakészletek esetében natív USB 3.0-s támogatást kínál majd, de arról eddig nem szólt a fáma, hogy a vállalat ezzel együtt a Thunderbolt technológiát is a platformba ülteti. Utóbbinak köszönhetően 2012-től kezdve a Thunderbolt rohamos terjedésére lehet majd számítani, hiszen a lapkakészletbe ültetett támogatásnak köszönhetően az eljárás valószínűleg minden Ivy Bridge alapú konfiguráció esetében elérhető lesz, a noteszgépektől kezdve az asztali konfigurációkon át egészen az egybegépekig.

Ivy Bridge alapú mobil processzorok, konfigurálható TDP-vel

Az Intel az Ivy Bridge processzorok megjelenésével egy meglehetősen érdekes technológiát vezet be a noteszgépekbe szánt processzorok esetében, amelynek köszönhetően vékony notebookok készülhetnek, amelyek teljesítmény tekintetében sem lesznek rosszak, legalábbis, ha dokkolóra tesszük őket és megfelelő hűtést biztosítunk nekik.

Az Intel rendkívül nagy hangsúlyt fordít a mobil processzorok TDP-jének csökkentésére, amit semmi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a mai 35-45W-os TDP-k az Ivy Bridge utódjának, a Haswell-nek az érkezésével a 10W és 20W közötti tartományba csökkennek, ami azt eredményezi. A 10W alatti szegmensben a legfrissebb Atom processzorok lesznek jelen. Ezzel egy időben a logika alapján a maximális teljesítmény csökkenésére számíthatnánk, de természetesen már erre a problémára is talált megoldást a vállalat.

Az Ivy Bridge processzorok megjelenésekor mutatkozik be az Intel konfigurálható TDP technológiája, ami pont a fenti problémát orvosolja. A megoldás lényege abban rejlik, hogy a processzornál alkalmazott Turbo Boost eljárás segítségével mobil módban pillanatnyilag nagyobb mértékben is átlépheti majd a processzor a névleges TDP keretet, de csak addig, míg egy előre megadott hőmérséklet szintet el nem ér a rendszer. Ennek alapján egy 15W-os TDP-vel érkező processzor esetében az eljárás alkalmazásával pillanatnyilag (pár másodpercre) akár 35W-os TDP is életbe léphet, így a rendszer rugalmasabbnak és erősebbnek hat.

A konfigurálható TDP nem csak ekkor jön majd jól, hanem akkor is, ha a noteszgépet egy dokkolóhoz kapcsoljuk, ami kiegészítő hűtést biztosít a rendszer számára. Ekkor - mivel a hűtés sokkal hatékonyabb, mint mobil módban - már hosszabb időre is átlépheti a processzor az alap esetben megadott TDP keretet, ami a mobil módra vonatkozik, azaz hosszabb ideig használhatjuk az extra teljesítményt, ami mellé 35W-os TDP társul.

Nikiski koncepció: notebook átlátszó érintőpaddal

Az Intel illetékesei csak minimális információt osztottak meg a Sandy Bridge utódjául szánt Haswell processzorokról, de cserébe bemutattak egy különleges noteszgép koncepciót, ami igen-igen figyelemfelkeltő dizájnra alapoz. A Nikiski koncepció lényege abban rejlik, hogy a noteszgép billentyűzet alatti része, ahol az érintőpad is található, teljesen átlátszó, így amikor lecsukjuk a fedlapot, az átlátszó részen keresztül látjuk a kijelző felső negyedét. Ezzel a módszerrel a noteszgép fedlapjának kinyitása nélkül is elénk tárulhat néhány fontos információ.

[bold]Terítéken a Sandy Bridge alapú újdonságok

[/bold]

Az Intel természetesen nem csak a következő generációs, hanem a jelenlegi platformmal kapcsolatban is szolgált érdekes információkkal. A Sandy Bridge noteszgépekhez - ahogy arról tegnap már beszámoltunk - két érdekes technológia érkezik majd, amelyek közül a Rapid Start a gyors rendszerindításról, a Smart Connect pedig arról gondoskodik, hogy alvás közben is frissüljenek a különböző webes alkalmazások ablakai, valamint a friss levelek is megérkezzenek a levelezőprogramon keresztül.

Ezen kívül a gyártó az egybegépekre is nagy hangsúlyt fektet. A gyártó Thin Mini ITX néven egy új platformot épít, ami meglévő komponensekre alapoz, de kifejezetten olyan megoldásokat alkalmaz, amelyek az egybegépek építőinek igényeit tartják szem előtt. Az első és legfontosabb közös tulajdonság, hogy a friss platform köré épülő alaplapok alacsony profilú hátlapi felépítéssel rendelkeznek, így tökéletesen passzolnak az egybegépekbe. A másik fontos újítás az, hogy a hatos sorozatú lapkakészlet köré épülő, Sandy Bridge processzort alkalmazó alaplapokhoz egységes hűtőt tervezett a gyártó, amely hatékonyan hűti az adott központi egységet. Ez a megoldás valamikor az idei év negyedik negyedévében jelenhet meg.

Érdekesség, hogy a bemutatott, egybegépekhez szánt alaplapok többsége a H61-es lapkakészlet köré épült.

Az Intel a Thin Mini-ITX platform és a különleges, szabványosított processzorhűtő mellett egybegép házakat is bemutatott, amelyekhez 150W és 180W közötti teljesítményű külső tápegység is jár. Ezek a tápegységek szabványosított tápcsatlakozóval érkeznek.

A vállalat illetékesei még egy passzív hűtéssel ellátott egybegépet is bemutattak, amiben egy 95W-os TDP-vel rendelkező Sandy Bridge processzor volt. A konfiguráció hűtését teljes mértékben passzív módon oldották meg, a CPU által termelt hő így felfelé áramolva a konfiguráció tetején távozik. Az Intel néhány szabadalmaztatott eljárás segítségével oldja meg a termék hűtését, amit a későbbiekben a partnerek rendelkezésére bocsát majd.

Jönnek az Ultrabook noteszgépek is

A gyártó az egybegépek mellett nagy hangsúlyt fektet a noteszgépek fejlesztésére is. Az új kategóriát képviselő Ultrabook noteszgépek rendkívül vékonyak és könnyűek lesznek, emellett a hírek szerint kínálnak majd "tablet-szerű" szolgáltatásokat is.

A MacBook Air-re hasonlító újdonságok első képviselője az ASUS műhelyéből érkezik: a gyártó az UX sorozat tagjainál alkalmazza először az Ultrabook dizájnt. A könnyű, vékony és tetszetős noteszgépek kevesebb, mint 20 mm-es vastagsággal bírnak majd, ajánlott végfelhasználói áruk pedig 1000 dollár körül, illetve az alatt marad. A friss termékekkel valamikor karácsony táján találkozhatunk először kereskedelmi forgalomban.

Hatalmas léptekkel fejlődik majd az Atom platform

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, az Intel Atom platformja és az Atom processzorok szépen lassan felzárkóznak az asztali- és mobil processzorokhoz, így 2014 folyamán már egyszerre jelennek meg a legfrissebb, 14 nm-es gyártástechnológiára alapozó Atom központi egységek a vállalat asztali és mobil processzoraival.

Az első lépés a Cedar Trail platform lesz a sorban, amely 32 nm-es csíkszélességgel készülő Atom SoC egységeket alkalmaz és mind a netbookokat, mind pedig a nettopokat célba veszi. A Cedar Trail alapú netbookok akár több, mint tízórányi üzemidőt is kínálhatnak majd egyetlen akkumulátortöltéssel, ezzel együtt pedig hetekig ellesznek készenléti állapotban is, ha szükséges.

Természetesen a tábla piac sem marad új platform nélkül. Ebben a szegmensben a Medfield platform próbál majd labdába rúgni, amely nem csak a tábla PC-khez, hanem az okostelefonokhoz is alkalmazható lesz. Az idén megjelenő Medfield alapú tábla konfigurációk az Intel szerint 680 gramm alatti súllyal és 9 mm körüli vastagsággal érkeznek. Érdekesség, hogy a gyártó által bemutatott Medfield alapú tábla konfigurációkon Android 3.0-s mobil operációs rendszer futott.

A fenti fotók az AnandTech hasábjairól valóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward