Computex 2010: különleges PowerColor videokártyák

A PowerColor alacsony profilú Radeon HD 5700-as sorozatú kártyáiról már megérkeztek az első képek. A gyártó – ahogy arról korábban már beszámoltunk – számos érdekes videokártyával képviselteti majd magát a Computex alkalmával.

Computex 2010: különleges PowerColor videokártyák

A PowerColor alacsony profilú Radeon HD 5700-as sorozatú kártyáiról már megérkeztek az első képek. A gyártó – ahogy arról korábban már beszámoltunk – számos érdekes videokártyával képviselteti majd magát a Computex alkalmával.

Az alacsony profilú videokártyák természetesen egyedi hűtéssel érkeznek, méghozzá egy kétventilátoros megoldással, amelyen 50 vagy 60 mm-es átmérővel büszkélkedő légkeverők vannak jelen. A több mint egymilliárd tranzisztort tartalmazó Juniper GPU, amely egyébként 40 nm-es csíkszélességgel készül, bizony nem kevés hőt termel, így indokolt a hatékony, kétslotos hűtő alkalmazása. A gyártó 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával szerelte fel a terméket, de az alacsony profil miatt a memória chipek a kártya két oldalán elosztva foglalnak helyet. A képen látható Radeon HD 5700-as sorozatú termék egy hattűs PCI Express tápcsatlakozót igényel a stabil működéshez. A videó kimenetek között ezúttal csak digitális portokat találunk: a kártyán egy DVI és egy DisplayPort csatlakozó bújik meg.

A PowerColor mind a Radeon HD 5770-es, mind pedig a Radeon HD 5750-es videokártyákból készít majd alacsony profilú változatokat. A jövevények specifikációival kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre bővebb információk, de az valószínűsíthető, hogy mindkét alacsony profilú kártya referencia órajelekkel kerülhet forgalomba.

Emlékeztetőül a Radeon HD 5700-as sorozat tagjainak referencia specifikációi:

[list type="unordered"]

[*]HD 5770: 800 shader, 850 MHz-es GPU órajel, 4,8 GHz-es memória órajel, 128 bites adatsín

[*]HD 5750: 720 shader, 700 MHz-es GPU órajel, 4,6 GHz-es memória órajel, 128 bites adatsín

 

[/list]

[bold]PowerColor HD 5770 Evolution, a Hydra SoC erejével

[/bold]

Manapság a LucidLogix Hydra SoC chipje egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók körében. Az ASUS korábban egy AMD-s, tegnap pedig egy Inteles alaplapot mutatott be, amelyek a Hydra köré épülnek, ma meg a PowerColor Hydra chippel ellátott videokártyájáról érkezett néhány fotó, plusz minimális mennyiségű friss információ.

A korábban már említett Radeon HD 5770 Evolution különlegessége az, hogy a videokártyán Hydra SoC chip foglal helyet, amely lehetővé teszi, hogy akármilyen ATI vagy Nvidia kártyával együttműködjön a termék, persze értelemszerűen olyan alaplapban, amely egynél több PCI Express x16-os slottal rendelkezik. Az új jövevény a Hydra chipet leszámítva egy teljesen átlagos Radeon HD 5770-es videokártya lesz, amelyen 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória teljesít szolgálatot. A különlegesség egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI videó kimenetet kínál.

[bold]PowerColor Sniper HD 5770, beépített Killer NIC chippel

[/bold]A PowerColor mérnökei a Hydra chippel ellátott HD 5770-es mellett ígéretükhöz híven egy másik különlegességet is bemutattak, amelyen a Bigfoot méltán népszerű Killer sorozatú vezérlője lapul. A Killer NIC SoC chippel ellátott megoldás hardveres gyorsítást kínál a hálózati forgalom számára, ami sebességnövekedést és a csomag optimalizációnak köszönhetően ping csökkenést eredményez, ami egy-egy komolyabb on-line FPS csata alkalmával bizony nem mellékes szempont.

A Radeon HD 5770-es videokártya egy átlagos darab, amely 800 stream processzorral ellátott GPU-t és 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát tartalmaz. A referencia specifikációkra épülő videokártya és a BigFoot Killer NIC chip egy PCI-Express híd chipen keresztül kapcsolódik az alaplap PCI Express x16-os slotjához. Maga a Killer NIC chip egy ARM alapú SoC megoldás, amely teljes egészében átveszi a hálózat kezelésével járó terhelést a rendszertől. Az extra SoC és a PCI-Express híd chip alkalmazása miatt a Radeon HD 5770-es különlegesség PCB-je az átlagosnál nagyobb, viszont ugyanúgy egyetlen hattűs PCI Express tápcsatlakozót igényel, mint a hagyományos Radeon HD 5770-esek. A kártya egyébként egy HDMI, két DVI és egy Gigabites Ethernet csatlakozóval rendelkezik.

A kártya ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem mondtak semmit a PowerColor illetékesei, de egy kis számolást azért elvégezhetünk, hogy lássuk: nagyjából mennyibe kerülhet egy ilyen különlegeség? Abból kiindulva, hogy a Killer NIC megoldás ára 120 dollár körül van, egy átlagos Radeon HD 5770-ért pedig 150 dollárt kérnek, a tízdolláros PCI-Express híd chippel együtt az újdonság nagyjából 250 dollár körüli összegbe kerülhet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward