Clime: apró érzékelők a szobák monitorozásához

A Clime szenzorok hőmérséklet, mozgás, páratartalom, fényáram és UV index mérésére egyaránt képesek, adataik okostelefonon jelennek meg.

Clime: apró érzékelők a szobák monitorozásához

A Clime projekt elkezdéséhez a közösség támogatását kérik a fejlesztők, de a szenzorok ettől függetlenül már most is előrendelhetőek. Hogy mégis mi az a Clime szenzor? Egy lengyel cég "találmánya", amelynek lényege, hogy segítségével szinte észrevétlenül, hatékonyan lehet monitorozni az adott lakás vagy ház különböző szobáinak paramétereit, kezdve a hőmérséklettől a páratartalmon át egészen a mozgásérzékelésig. Egy-egy ilyen Clime érzékelő nagyon pici – kiterjedésben szinte alig nagyobb, mint a benne lapuló – CR20xx típusúnak tűnő – gombelem, ami egyébként másfél évnyi üzemidőt garantál.

Egy-egy ilyen szenzor belsejében egy ARM M0 Cortex processzormaggal ellátott SoC, egy Bluetooth 4.0-s vezérlő, valamint modelltől függően egy vagy két különböző érzékelő is található. A Clime Bluetooth-on keresztül küldi el a különböző szenzorok adatait az okostelefonon vagy táblán futó ingyenes appnak, így ha otthon vagyunk, szemmel tarthatjuk a különböző szobák hőmérsékletét, páratartalmát, világosságát, valamint azt is, van-e mozgás az adott helyiségben. Az alábbi videó nagyjából bemutatja, mire használható a Clime.

Amennyiben Bluetooth hatótávolságon kívül vagyunk, akkor a Clime Hub segíthet a szenzorokkal való kapcsolattartásban. Ez a kis kiegészítő egy 100 MHz-es ARM Cortex-M4 processzormaggal ellátott SoC egységet tartalmaz, rendelkezik némi adattároló kapacitással, de ami a legfontosabb, a Bluetooth 4.0 LE szenzorokat 802.11 b/g hálózatra ülteti, így jelentősen megnöveli hatótávolságukat.

A Clime szenzorokkal összességében egészségesebb, biztonságosabb otthont alakíthatunk ki, ahol a páratartalom, a hőmérséklet és a megvilágítás is ideális tartományon belül helyezkedik el. Emellett mozgásérzékelésre is bevethetőek a 25 x 25 milliméteres szenzorok, ami több esetben is jól jöhet – például biztonságtechnikai célokra, babamonitorozásra, vagy éppen arra, hogy értesüljünk róla, végzett a mosógép a mosással. A Clime szenzorok könnyedén felragaszthatóak bárhová, de persze nem kötelező rögzíteni őket. Az apróságok fröccsenő víz ellen védettek, többé-kevésbé az esőt is elviselik, ám vízbe dobni nem érdemes őket.

Az újdonságok a leírás szerint iPhone 4s vagy újabb, illetve Bluetooth 4.0 LE támogatással ellátott Android eszközökkel kompatibilisek, sőt, rövidesen az okosórákkal is együttműködnek majd, ugyanis a csapat már fejleszti az ehhez szükséges appokat.

Jelenleg az egyes szenzorok még csak előrendelhetőek. A csak hőmérsékletet mérő Clime 23,99 dollárba kerül, míg a másik három szenzorért darabonként 25,99 dollárt kérnek el – ezek a hőmérséklet mellett a páratartalom, a fényáram vagy a mozgás érzékelésére is képesek. A teljes csomag, amelyben háromféle Clime érzékelő mellett a Clime Hub is megtalálható, jelenleg 119,99 dolláros áron rendelhető meg.

A dolgok jelenlegi állása szerint a követező év elején indulhat meg a termékek forgalmazása, ha sikerül összekalapozni a célul kitűzött 50 000 dollárt – a célösszegből a hír írásakor már több, mint 10 000 dollár megvolt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward