ChromeBook az Acertől és a Samsungtól

A korábbi várakozásoknak megfelelően a tegnapi nap folyamán végre lerántották a leplet az első Chrome OS alapú noteszgépről, pontosabban noteszgépekről, ugyanis nem csak a Samsung várva várt terméke, hanem az Acer ChromeBookja is debütált.

ChromeBook az Acertől és a Samsungtól

A korábbi várakozásoknak megfelelően a tegnapi nap folyamán végre lerántották a leplet az első Chrome OS alapú noteszgépről, pontosabban noteszgépekről, ugyanis nem csak a Samsung várva várt terméke, hanem az Acer ChromeBookja is debütált.

Az Acer újdonsága 11,6 hüvelykes képátlójú, 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemelő kijelzővel kerül forgalomba. A ChromeBook kétmagos, 1,66 GHz-en ketyegő Atom processzort tartalmaz, DDR3-as rendszermemóriával érkezik és 16 GB-nyi SSD tárhellyel is fel lesz szerelve. Az 1,34 Kg-os konfiguráció 802.11n típusú WiFi adapterrel, HDMI videó kimenettel és 1,3 megapixeles webkamerával is el lesz látva, egyetlen akkumulátortöltéssel pedig hat órán át üzemel majd.

A Samsung ChromeBook konfigurációja ugyanúgy kétmagos, 1,66 GHz-es Intel Atom processzorral kerül forgalomba, mint az Acer terméke, ám kijelző méret tekintetében már lesz köztük különbség. A Samsung ChromeBookja 12,1 hüvelykes képátlójú megjelenítővel érkezik, amely 1280 x 800 pixeles natív felbontást kínál. A 16 GB-os SSD meghajtó itt is a kínálat részét képezi, de rajta kívül még HD webkamera, négy az egyben memóriakártya-olvasó, két USB 2.0-s port és mini-VGA port is jelen lesz a rendszerben. Ez a noteszgép már 1,5 Kg-os súllyal érkezik és akkumulátora egyetlen töltéssel 8,5 órán át üzemelteti majd a rendszert.

Érdekesség, hogy mindkét új konfiguráció esetében MacBook-okra jellemző, gombmentes érintőpadot használtak a gyártók. A konfigurációk már mindketten jelen vannak az Amazon kínálatában, méghozzá WiFi-s és 3G-s változatban egyaránt. A lenti videó szerint azok, akik 3G változatban veszik meg a termékeket - az Amerikai Egyesült Államokban - 100 MB-nyi ingyenes adatforgalmat is lebonyolíthatnak a Verizon-nak köszönhetően.

 

A két új termék közül az Acer megoldása 349 dollárba, míg a Samsung konfigurációja alap esetben 429 dollárba fog kerülni, de a 3G-s változatért már 499 dollárt kérnek majd. A Google ezzel együtt havidíjas szolgáltatás keretén belül is elérhetővé teszi a termékeket, de csak diákok és üzleti felhasználók részére. Az említett két réteg sorrendben 28 dolláros és 20 dolláros havidíjért cserébe juthat majd hozzá a kiszemelt ChromeBookhoz, ha aláírja a hároméves időtartamú előfizetői szerződést.

A szerződés megkötéséhez legalább 10 ChromeBook-ot kell vásárolni, hogy a fenti díjak érvénybe lépjenek, de ez iskolák, illetve cégek esetén aligha lesz probléma. A szolgáltatás keretein belül felhő alapú adminisztrációra és felhasználó-menedzsmentre, valamint az eszközök, az alkalmazások és a házirendek menedzselésére is lehetőség nyílik. Ezzel együtt terméktámogatás, eszköz-garancia és eszköz csere is jár a szolgáltatáshoz csak úgy, mint rendszeres hardverfrissítés is. Utóbbi üdvözlendő, hisz három év hosszú idő.

A ChromeBook konfigurációk június 15-től kezdve lesznek előrendelhetőek. A termékek a következő hónap folyamán az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült királyságban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és Olaszországban jelenhetnek meg. 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward