Chrome szerű kivitellel bír a Safari 4 béta

Aki letölti az Apple Safari webböngészőjének legfrissebb Windows-os változatát, az könnyen hiheti, hogy véletlenül rossz letöltésre klikkelt és a Safari helyett egy Google Chrome böngészőt töltött le. Az Apple tökéletesen átszabta a legfrissebb Safari kezelőfelületét: az új szoftver kezelőfelülete számos hasonlóságot mutat a Chrome-mal.

Chrome szerű kivitellel bír a Safari 4 béta

Aki letölti az Apple Safari webböngészőjének legfrissebb Windows-os változatát, az könnyen hiheti, hogy véletlenül rossz letöltésre klikkelt és a Safari helyett egy Google Chrome böngészőt töltött le. Az Apple teljesen átszabta a legfrissebb Safari kezelőfelületét, amely így számos hasonlóságot mutat a Chrome-mal.

A Safari 4-es béta verziója már letölthető az Apple weboldaláról, természetesen Windows és OS X rendszerekhez egyaránt. A módosított felhasználói kezelőfelület mellett a vállalat néhány hasznos újítást is elhelyezett a böngészőben. Ilyen friss szolgáltatás például a Top Sites, amely a felhasználó által legtöbbet látogatott weblapok listáját mutatja be. A másik szintén hasznos új funkció a Cower Flow nézet, amely az iTunes-ból már ismerős lehet sokak számára: az új nézet segítségével a könyvjelzők és az előzmények közötti böngészés válik látványosabbá és talán könnyebbé is. Az előzmények-kereső a meglátogatott weblapok tartalmai között teszi lehetővé a keresést, de megtalálható a Firefox 3-ból már jól ismert smart address field is. A Safari 4 béta a felsoroltakon kívül az adathalászat ellen is nagyobb védelmet nyújt, valamint az eddiginél biztonságosabbá teszi a böngészést.

Az új webböngészőben friss JavaScript motort helyeztek el a fejlesztők, mely Nitro névvel bír és az Apple szerint 4,2-szer gyorsabb, mint a Safari előző kiadása. A SunSpider JavaScript Benchmark segítségével egy gyors teszt is készült, így kiderült, hogy az Apple valóban gyorsított a szoftver működésén. A Safari 4 1777,6 ms alatt végezte el a tesztet, ami nem túl sokkal több, mint a Chrome 1526,4 ms-os ideje. Teszt ide vagy oda, az új Safari a mindennapi böngészés során is érezhetően gyorsult.

Az egyik legfontosabb tulajdonságot majdnem kifelejtettük. Az új Safari immáron az Apple saját szöveg élsimító megoldását alkalmazza Windows alatt is. Az Apple az újdonságot auto-scroll támogatással is felvértezte, ez a technológia a Google Chrome-ban egyelőre nincs jelen. Az érdeklődők nyugodtan próbálják ki az újdonságot, érdemes. Mivel béta verzióról van szó, egyes oldalakkal kapcsolatban jelentkezhetnek problémák a Safari 4 béta esetében, ezeket remélhetőleg idővel kijavítja a vállalat. Mi egyelőre nem találkoztunk rendellenességekkel, de aki igen, az nyugodtan írja le tapasztalatait a fórumban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward