Chrome OS támogatással újít a MediaTek

A jövőben a Chrome OS-t futtató gépekben is alkalmazhatóak lesznek a MediaTek chipjei, és hivatalosan is bemutatkozott az MT6795, ami akár jó is lenne erre a célra.

Chrome OS támogatással újít a MediaTek

A Google több operációs rendszert is nevelget, amik közül egyértelműen az Android számít a legismertebbnek, viszont igazán szépen alakul a Chrome OS piaca is, ami így egyre több gyártó érdeklődését kelti fel. Ezúttal a MediaTek jelentette be, hogy a későbbiekben örömmel szolgáltatnának hardvert Chrome OS-es noteszgépek számára, és a fejlesztőknek el is készítettek egy megfelelő alapot.

A Chrome OS és a MediaTek partnerségével mindenki nyerhet. A MediaTek még szélesebb körben tudja növelni a piaci részesedését a Chorme OS pedig az ütőképes és kellemes árszabású chipek révén még alacsonyabb áron tudja kelletni a bájait. Jelenleg a legolcsóbb gépek 250 dollár környékén vannak, de a várakozások szerint a MediaTek közreműködésével akár olyan készülékek is debütálhatnak a jövőben, amelyek már 200 dollár körüli összegért cserébe hazavihetőek lennének.

HP Chromebook 11 - az egyik legolcsóbb ilyen termék jelenleg

A MediaTek el is készítette a fejlesztői csomagját, arról viszont egyelőre nem sok információnk van, hogy ez pontosan miként néz ki. A „Moose” kódnévvel illetett rendszerről mindössze annyit árultak el, hogy Cortex-A7 processzormagok lendítik mozgásba. A teljesítmény miatt valószínűleg egy nyolcmagos konfigurációról beszélhetünk majd, hiszen az alsó árszegmensben olyan lapkával kell felvennie a versenyt, mint például a Samsung Exynos 5 Dual, ami két Cortex-A15 és két Cortex-A7 egységnek ad otthont. De nem a Samsung az egyedüli, aki közvetlen konkurenciát jelent, ugyanis sok különböző Chromebook van kereskedelmi forgalomban. Ezek a készülékek az Exynos mellett jellemzően Intel vagy RockChip alapokra épülnek.

A Chrome OS támogatás bejelentésén felül a MediaTek lerántotta a leplet egy új chipről is. A 64 bites, nyolcmagos MT6795 érkezésének híre először csak kiszivárgott, mostanra viszont már hivatalos a dolog. A szóban forgó lapka 2,2 GHz-es órajelen fog üzemelni, és a MediaTek CorePilot eljárásnak köszönhetően elvileg ki tudja majd használni rendesen minden magját. A SoC kétcsatornás memóriavezérlővel lett ellátva, ami legfeljebb 933 MHz-es LPDDR3 egységeket támogat. A hozzá társítható kijelző akár 2560 x 1600 pixeles felbontású (WQXGA) is lehet, és a chip a 120Hz-es képfrissítést is támogatja. Videófelvételek Ultra HD-ben, H.265 kódolással készíthetőek vele, de ami az igazán érdekes, hogy 480 FPS-t tud Full HD mellett (!), így lenyűgöző lassított anyagok készíthetőek vele remek minőségben (a megfelelő kamera mellett persze). A kapcsolati lehetőségek között integrálva van a 150 Mbps-os 4G LTE modem, 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth modul, FM rádió, GLONASS-t és Beidout is támogató GPS vevő. Zárásul pedig érdemes még kiemelni a több módban is működő vezeték nélküli töltést, melynek nem jelent gondot az sem, ha nem a legelterjedtebb Qi töltők valamelyikét használjuk.

A Chrome OS egyébként már nemcsak notebook formájában bizonyított, hanem monitoron is bevetésre került mostanra, és set-top-box formájában is felfedezhető. A MediaTeknek köszönhetően talán megint új testet ölthet, és bemutatkozhat az első Chorme OS táblagép? Nos, ennyire ne szaladjunk előre, de a lehetősége megvan a dolognak – viszont nem valószínű, hogy érdemes konkurenciát állítani az Androidnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward