Chipgyártót vesz a GlobalFoundries tulajdonosa

Chipgyártót vesz a GlobalFoundries tulajdonosa

Az ATIC nevét néhány hónappal ezelőtt elég sokszor hallhattuk az AMD gyárkiszervezése kapcsán: ez a vállalat birtokolja az AMD gyáraiból kiszervezett GlobalFoundries többségi tulajdonát, és most ez az a cég, aki felvásárlási szándékát jelezte a világ harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártó óriása, a szingapúri Chartered Semiconductor Manufacturing LTD. felé.

A tranzakció keretein belül a tervezet szerint az ATIC összesen 3,9 milliárd dollár értékű tranzakció keretein belül szeretne hozzájutni a CSM 100%-os tulajdonjogához, ebből az összegből 1,8 milliárd dollárt tesznek ki a Chartered nyilvános részvényei, a fennmaradó összeg pedig a vállalat adósságait, valamint az elsőbbségi részvények értékét fedezi. Az üzleti manővert a Chartered többségi tulajdonosa (62%), a Temasek Holdings már most üdvözli, a többi részvényessel pedig még zajlanak az egyeztetések a tranzakcióról. A kissé meglepő lépéssel az ATIC két legyet üt egy csapásra: egyrészt plusz gyártókapacitásra tesz szert, másrészt pedig kvázi átveszi a Chartered meglévő ügyfélkörét, amiből a GlobalFoundries is profitálhat, méghozzá megrendelések formájában. A tervek mindenképpen bíztatóak és jól átgondolt stratégiát tükröznek. Érdekesség, hogy az AMD-vel már korábban is volt üzleti kapcsolata a  Charterednek, így a felvásárlás egyáltalán nem meglepő. Az AMD termelésoptimalizáló technológiákat szállított a Chartered számára, aki ennek fejében CPU-kat készített partnerének.

Az ATIC, aki a GlobalFoundries-ben 65,8%-os tulajdonjoggal bír, komoly lehetőségekhez juthat a piacon a Chartered felvásárlásával. A szerződéses gyártó jelenleg valamivel több, mint 11%-os piaci részesedéssel bír, míg a világ második legnagyobb szerződéses gyártója, az UMC, mindössze 3%-kal van jobb pozícióban, így őt az újonnan létrejövő, két külön cégből álló csoport könnyedén megelőzheti a piacon. A világ legnagyobb szerződéses chipgyártóját, a TSMC-t viszont szinte lehetetlen megfogni, hiszen ez a vállalat manapság a piac 49%-át uralja, méghozzá elég magabiztosan, noha néha-néha azért náluk is becsúsznak gyártástechnológiai problémák. Jó példa erre a friss, 40 nm-es csíkszélességgel üzemelő gyártósor, amely sokáig az elvárható termelés mértékének töredékét tudta csak teljesíteni.

A vállalatok tervei szerint a felvásárlással kapcsolatos tranzakciók és  különböző jogi folyamatok még az idei év vége előtt lezárulhatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward