CES 2013: Új magok és Snapdragonok a Qualcommtól

A Qualcomm sem tétlenkedett az elmúlt időszakban a jelek szerint, és nem hagyja, hogy az Nvidia és a Samsung a Cortex-A15 magoknak köszönhetően meglépjenek.

CES 2013: Új magok és Snapdragonok a Qualcommtól

A legnagyobb SoC gyártó a jelenlegi processzormagok némileg továbbfejlesztett változataival támad majd.

A Krait 300 teljesítménynövekedésében komoly szerepet játszik majd a megnövelt órajel. Ezek az egységek már akár 1,9 GHz-es órajelig is skálázódhatnak, míg a Krait általában megállt 1,5 GHz-es frekvencián. Az új Kraiteknél a Qualcomm mérnökei már alkalmazni fogják az L2 prefetch-t (előlehívást), ami növeli a hatékonyságot, kevesebbet kell várnia a processzornak az adatokra. Javítottak a processzor szálon belüli kommunikációján és az elágazásbecslés pontosságán is.

További fontos újítás a robosztus OoOE (Out of Order Execution Engine). Az OoOE lényege, hogy a feldolgozás során az utasítások kibocsátása sorrenden kívül történik, így növekedik az egy órajel alatt végrehajtott utasítások száma. Nagyon fontos előrelépés. Végül az új generációnál javítottak az FP és a JavaScript teljesítményen, ám az nem ismert, hogy milyen változtatásokat eszközöltek ezek érdekében.

Összességében, ezeknek a módosításoknak köszönhetően, nagyjából 15 százalékos gyorsulásra lehet kilátás azonos frekvencián. Persze ezt pontosan nem lehet meghatározni, minden bizonnyal néhány esetben ez az érték sokkal jobb és rosszabb is lehet. Kíváncsian várjuk az első teszteket, hogy a Krait 300 hogy teljesít a Cortex-A15-ök ellen.

A Krait 400 ugyanezekkel a fejlesztésekkel rendelkezik, csak a gyártástechnológa változik. Mindkét széria 28nm-en készül, de míg a Krait 300 alacsony fogyasztásra optimalizálva (LP), addig a 400-nál a teljesítmény áll a középpontban (28nm HP), így magasabb órajelek elérésére lesz képes. A jelenlegi adatok szerint az első változatok egész 2,3GHz-ig elmehetnek majd.

Mostantól a Snapdragonok jelölése is változni fog. A Snapdragon termékcsalád eddig S1, S2, S3 és S4 beosztásokat használt, amiket a 200, 400, 600 és 800 váltott fel. Természetesen a rendszer nem változott, a teljesítményük alapján lesznek besorolva a különböző termékek.

Az első Snapdragon 800-as az MSM8974 lehet. Ebben a SoC-ben négy Krait 400 maggal lesz dolgunk, amik a fentieknek megfelelően 2,3 GHz-en fognak ketyegni. A grafikus processzor is új, Adreno 330 névre hallgat majd, de a teljesítménye csak az Adreno 220-hoz mérten ismert, ezt 50-100 százalékkal lépi túl a terhelés formájától függően. A rendszermemória két 32 bites csatornán fog csatlakozni, és nem veti meg az LPDDR3-at sem. Továbbá kapunk integrált hálózati modemet is, az MDM9x25 lapka támogatja a 150 Mbps-os átviteli sebességet is arra alkalmas LTE hálózatokon.

A Snapdragon 600 sorozatban először az APQ8064T tűnhet fel, ez Krait 300 magokat küld bevetésre és egy Adreno 320 IGP-t kapcsolnak majd mellé (akár csak a mostani 8064-nél). A gyorsulás 40 százalék lehet, ami a csiszolgatásokból és a megnövelt órajelből ered.

A 200 és a 400 Snapdragon nem hoz friss játékosokat az eddigi információink alapján. A felsorolt újdonságok valamikor nyáron jelenhetnek meg az új készülékekben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward