CES 2013: Új Atom SoC-ok olcsó mobilokba, gyors táblákba

Az Intel megmutatta, mire számíthatunk a jövőben az olcsó, Atom SoC egységet tartalmazó okostelefonokkal, illetve az Intel Atom alapú táblákkal kapcsolatban.

CES 2013: Új Atom SoC-ok olcsó mobilokba, gyors táblákba

A vállalat az olcsó okostelefonokkal a fejlődő piacokat szeretné célba venni, így mérnökei elkészítették a cél eléréshez szükséges legfrissebb platformot, amely Lexington névre hallgat.

A friss platform lelkét egy Intel Atom SoC egység képezi, ami egyetlen processzormaggal rendelkezik. Az Atom Z2420-as modell 1,2 GHz-es magórajelen ketyeg és Hyper-Threadingy támogatással is rendelkezik, így egyidejűleg akár két programszálon is képes dolgozni. Ez a SoC egység összességében a Medfield alapú eszközökben található Z2460-as SoC alacsonyabb órajelen üzemelő változatának tekinthető - ilyen SoC található például a Motorola Razr i-ben is. A szóban forgó SoC, azaz a Z2460 egyébként nem 1,2 GHz-es, hanem 2 GHz-es magórajelen ketyeg. A Z2420-as modell az Intel szerint az alacsonyabb magórajel ellenére is elegendő teljesítményt kínál ahhoz, hogy az Android alapú szoftverek zökkenőmentesen fussanak vele.

Az Atom Z2420 elődjéhez hasonlóan egy, az Imagination Technologies által készített PowerVR SGX 540-es integrált videó vezérlőt tartalmaz, amely nem csak az 1080p-s videók lejátszásához, hanem azok rögzítéséhez is kínál hardveres gyorsítást - utóbbi egészen 30 képkocka/másodperces sebességig működik. A SoC emellett képfeldolgozó processzorral is rendelkezik, amely öt megapixeles felbontásig támogatja a kamerákat - ez pedig bőségesen elegendő abban a kategóriában, ahova a gyártó az új platformot szánja.

A Lexington referencia platform esetében a Z2420-as SoC egység mellé egy XMM6265-ös HSPA+ modem került, maga a referencia okostelefon pedig Android mobil operációs rendszert futtatott. Az egység 3,5 colos képátlójú, 480 x 320 pixeles natív felbontás mellett üzemelő érintőkijelzőt tartalmazott, ami manapság már kétségtelenül csak a belépő szintű készülékek piacán rúghat labdába. A felsoroltak mellett WiDi támogatás, microSD memóriakártya-olvasó, FM rádióvevő és két SIM kártyahely is jelen volt a kínálatban. Az új platformra több gyártó is épít majd különböző készülékeket, így Lexington alapú okostelefonokat az Acer mellett a Lava és a Safaricom is kínálhat a nem is oly távoli jövőben. Az persze egyelőre rejtély, hogy az említett gyártók megoldásai mennyiben térnek majd el az Intel referencia platformjától, már ami szolgáltatásaikat illeti.

Persze az Intel nem csak a belépő szintű megoldások piacán jelentkezik újdonsággal, hanem a felsőkategóriás okostelefonok szegmensében is. Az idei év folyamán érkezik az Atom Z2580-as SoC egység, amely a Clover Trail+ platform része lesz. Ez a kétmagos SoC egység hasonlít majd a Clover Trail alapú táblákban lapuló SoC-ra. Az újdonság a leggyorsabb Medfield SoC egységénél esetenként akár kétszer gyorsabb lesz, méghozzá úgy, hogy az akkumulátoridőt nem csökkenti észrevehetőbb mértékben.

Az Atom Z2580-as SoC természetesen még mindig 32 nm-es gyártástechnológia alkalmazása mellett készül, de a 22 nm-es csíkszélességgel készülő Atom processzorral szerelt táblák érkezésére sem kell már sokat várni. A Bay Trail platform részeként érkező négymagos SoC egységek összességében több, mint kétszer nagyobb összteljesítményt kínálnak majd, mint a jelenlegi Atom processzorok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward