CES 2013: Több új apró PC-t is piacra dob az Intel

A NUC család a jelek szerint az Intel várakozásait messze túlteljesíti, így már készülnek az új variánsok.

CES 2013: Több új apró PC-t is piacra dob az Intel

Az Intel a jelek szerint hamarosan egy új, a korábbiaknál olcsóbb apró számítógéppel rukkol elő

Az Intel Next Unit of Computing névre keresztelt komplett asztali számítógépe jelenleg kétféle változatban kapható: a Thunderbolt porttal ellátott kiadás 320 dollárba, a Thunderbolt port nélküli változat pedig 290 dollárba kerül. Mindkét gépben Core i3-3217U típusú központi egység teljesít szolgálatot.

A február folyamán érkező, kedvezőbb árcédulával ellátott változat szintén kompakt, apró házzal rendelkezik majd, viszont már nem Core i3-as sorozatú központi egységet, hanem Celeron 847-es processzort alkalmaz majd. A gyengébb processzorral érkező modell 100 dollárral lesz olcsóbb, mint a Core i3-as változat.

A Celeron 847-es processzor már sokak számára ismerős lehet, ugyanis az elmúlt hetek során több olyan mini-ITX alaplap is megjelent, amelyen ez a központi egység teljesített szolgálatot. A Celeron 847 a Core i3-3217U-hoz képest több szempontból is gyengébb: a szóban forgó kétmagos processzor nem kínál Hyper-Threading támogatást, 1,8 GHz helyett 1,1 GHz-es magórajelen ketyeg, illetve Intel HD Graphics sorozatú integrált videó vezérlője is szerényebb képességekkel rendelkezik. Ezzel együtt a Celeron modell 1 MB-tal kevesebb harmadszintű megosztott gyorsítótárat alkalmaz, cserébe viszont jóval olcsóbb, mint a Core i3-3217U.

Core i5-ös, illetve Haswell alapú modellek is jönnek

A hírek szerint persze nem csak egy lassabb, olcsóbb, hanem egy gyorsabb, drágább modellel is bővül az Intel NUC sorozata. A gyártó tervezi egy Core i5-ös processzorral szerelt apró PC piacra dobását is, amely várhatóan április folyamán kerülhet az üzletek polcaira. Ez a példány vPro támogatással és USB 3.0-s portokkal érkezik, valamint képes lesz egyidejűleg akár három kijelző kezelésére is. A Core i5-ös modellt a gyártó a felhasználói visszajelzésekre reagálva dobja piacra.

Ha már a felhasználói visszajelzéseknél tartunk, ejtsünk pár szót azokról is. Az Intel illetékesei szerint az apró számítógépek nem csak beváltották, de túl is teljesítették a hozzájuk fűzött reményeket. Ebből úgy tűnik, hogy a felhasználók tökéletesen elégedettek az apró konfigurációkkal, igaz, korábban azért némi probléma is beárnyalta  elégedettségüket. Utóbbi problémát a gyártó azóta megoldotta: a kissé szerencsétlenül elhelyezett WiFi adapter chipjének melegedését a rendszerhűtő ventilátor alapértelmezett fordulatszámának növelésével kompenzálták. Az alapértelmezett sebességet a maximális fordulatszám 50%-ára lőtték be, ami zajosabbá, de használhatóvá teszi a terméket.

Az Intel a pozitív fogadtatásnak köszönhetően tervezi az Intel NUC család további bővítését is: még az idei év folyamán bemutatkozhat a Haswell APU köré épülő modell, amely még gazdagabb felszereltséggel rendelkezik majd, mint jelenlegi társai.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward