CES 2013: Megjöttek a Micron legújabb SSD-i

A Micron bemutatta legfrissebb, M500-as sorozatú SSD meghajtóit, amelyek Micron és Crucial márkanévvel fémjelezve egyaránt elérhetőek lesznek.

CES 2013: Megjöttek a Micron legújabb SSD-i

A friss, M500-as sorozatú SSD meghajtók a Marvell 88SS9187-BLD2-es típusú SSD vezérlőjére alapoznak és 20 nm-es csíkszélességgel készülő, MLC típusú Micron NAND Flash memóriachipeket használnak. A csíkszélesség-csökkentés jóvoltából a Micron eddig még nem látott árakon adhatja majd nagyteljesítményű, magas minőségű SSD meghajtóit, amelyek 120 GB-os, 240 GB-os, 480 GB-os és 960 GB-os változatokban kerülnek forgalomba, méghozzá 2,5 colos, mSATA és M.2 formátummal - utóbbi az NGFF formátumot jelöli. Az egyes modellek pontos árazása egyelőre nem ismert, de a Micron egyik illetékese a CES alkalmával arról számolt be, hogy a 960 GB-os SSD meghajtók ajánlott végfelhasználói ára 600 dollár alatt helyezkedik majd el.

Árak ide vagy oda, ismerkedjünk meg inkább az M500-as család tagjaival. A Micron az új SSD meghajtók esetében egyedi fejlesztésű firmware-t alkalmaz majd és a termékeket mind Micron, mind pedig Crucial márkanév alatt forgalmazni fogja - természetesen ugyanazokkal a tulajdonságokkal.

Az új SSD meghajtókkal kapcsolatos legfontosabb információkat az alábbi táblázatban összegeztük.

A Micron friss SSD meghajtóinak 2,5 colos formátumú kiadásai 9,5 milliméter helyett már csak 7 milliméter magasak lesznek, igaz, a könnyebb beszerelhetőség érdekében jár majd hozzájuk 9,5 milliméteres beszerelő adapter is.

Az M500-as sorozat minden tagja rendelkezik 256-bites AES adattitkosítással, sőt, az M.2-es formátumú példányokon még egy apró kondenzátorokból álló tömb is helyet kap annak érdekében, hogy egy esetleges áramszünet alkalmával befejeződhessen az aktuális írási folyamat, így elkerülhető legyen az adatvesztés. Maguk az SSD meghajtók egyébként nem rendelkeznek DRAM alapú gyorsítótárral: a különböző műveletek elvégzéséhez egy saját, a felhasználók számára láthatatlan és elérhetetlen területet használnak, amit Spare Area néven szokás emlegetni. Ez a megoldás a SandForce alapú SSD vezérlőkből már ismerős lehet.

Mivel manapság egyre közelebb kerülünk a SATA 6 Gbps-os csatolófelület sávszélesség-limitjéhez, így egyre kisebb a mozgástér a sebességnöveléshez az új SSD meghajtók esetében. Persze így is gyorsultak az M500-asok M4-es elődeikhez képest, méghozzá esetenként elég jelentős mértékben. A nagyobb adattároló kapacitást kínáló modellek esetében az olvasási sebesség 415 MB/s-ról látványosan nőtt, de ugyanez a helyzet az írási sebesség tekintetében is, ami a korábbi 260 MB/s-nál szintén magasabb értéket képvisel. A 4K-s véletlenszerű írási illetve olvasási teljesítmény a korábbi 50K/40K értékről ugyancsak jelentősen nőtt, ami szintén jó hír.

Az új SSD meghajtók várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk. Az M500-asok az idei év második negyedévében kerülhetnek forgalomba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward