CES 2013: Lenyűgöző térhangzás AMD Eyefinity-vel

Az AMD az idei CES alkalmával egy igazán különleges bemutatót is tartott, amellyel a cég azt kívánta demonstrálni, mire képes az Eyefinity technológia.

CES 2013: Lenyűgöző térhangzás AMD Eyefinity-vel

A bemutató résztvevőit egy sötét szobába invitálták, amelyben több Full HD TV is jelen volt. A portré módba forgatott televíziók mindannyian 1080p-s felbontás mellett üzemeltek - szám szerint nem kevesebb, mint tíz volt belőlük. Ezek a megjelenítők gyakorlatilag ablakokat helyettesítettek, amelyeken "kitekintve" különböző érdekes szituációk voltak megfigyelhetőek.

A 10 darab Full HD televízió összesen 10800 x 1920 pixeles felbontású képterületet alkotott, ami 20 megapixelnyi képi anyagot jelent. Mivel a videó folyam 30 képkocka/másodperces sebességű, így ez másodpercenként 600 megapixelnyi képanyagot jelent. Elég impresszív.

A televíziókat egyetlen számítógépre bízták az AMD illetékesei, igaz, ez a konfiguráció két darab videokártyát alkalmazott, ugyanis egyetlen VGA a jelenlegi Eyefinity eljárás alkalmazása mellett maximum 6 kijelző egyidejű kezelésére képes.

Persze nem csak a videóé volt a főszerep, a hanghatásoknak is legalább ekkora szerep jutott - ha nem nagyobb. Az AMD a különleges szoba segítségével azt szerette volna bemutatni az érdeklődőknek, hogy milyen lehetőségek rejlenek a DDM Audió technológiában (Diszkrét Digitális Többpontos Audio eljárás).

A térhangzást televíziónként négy hangszóró biztosította, így igazán lenyűgöző audiovizuális élményben volt részük a szerencséseknek. A videón beszélő AMD illetékes szerint a résztvevők megtapasztalhatták, milyen a 32 csatornás audió élmény. A rengeteg csatorna jóvoltából rendkívül komoly térhangzás érhető el, így az élmény valósághű: úgy érzékeljük a történéseket, mintha azok a valóságban körülöttünk zajlanának.

 

Sajnos a fenti videó ebből az élményből túl sokat nem ad át, de a résztvevők reakciói azért arra engednek következtetni, hogy a hangzás valóban lélegzetelállítóan élethű. Maga a videó egyébként egy farmi idillel kezdődik, majd mozgalmasabb jelenetek következnek, amelyekben többek között túszmentő akció hangjai is borzolják a kedélyeket. A 2,5 perces videón vonat, illetve helikopter is feltűnik.

A kontraszt érdekében a demót először sztereó hangzással vetítették le - már ekkor is sokan forgolódtak, a hangok forrását kutatva - , majd a vállalat illetékesei bemutatták, ehhez képest mit nyújt a térhangzás. Utóbbi segítségével minden hang onnan hallatszik, ahol az adott történés zajlik, így a végeredmény rendkívül élethű lesz.

Hogy az egésznek mi értelme? Ezzel a bemutatóval az AMD azt kívánta szemléltetni, milyen lehetőségeket kínál a DDM Audio technológia. Az eljárás segítségével nem csak az FPS játékok, de a videó konferenciák is újszerű élményt nyújthatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward