CES 2013: CPU hűtők, amik nem lógnak a memóriamodulok fölé

A Thermaltake standján négy kompakt processzorhűtő tűnt fel, amelyek mind a Nic sorozatban foglalnak helyet.

CES 2013: CPU hűtők, amik nem lógnak a memóriamodulok fölé

Az utólag megvásárolható processzorhűtők piacán az egyik legnagyobb problémát az szokta jelenteni, hogy a kiszemelt példány nem elég kompakt, így a magasabb hűtőbordával ellátott memóriamodulok nem férnek el a rendszerben, mert a processzorhűtő a memóriafoglalatok fölé lóg.

Szerencsére ezt a problémát már több gyártó is felismerte: legutóbb a GELID műhelyéből érkezett olyan processzorhűtő, amelynél a gyártó mérnökei a fentebb felvázolt problémát szem előtt tartották a termék megtervezésekor. Úgy tűnik, a jó példát a Thermaltake legfrissebb processzorhűtői is követik, amelyeket a CES alkalmával sikerült lencsevégre kapni.

Az új, kompakt processzorhűtők a Nic sorozatot erősítik. Ezek a termékek a megszokottnál karcsúbb felépítéssel

érkeznek annak érdekében, hogy a velük felszerelt konfigurációban magas hűtőbordával ellátott memóriamodulok is elférjenek. A Nic családban nem egy, hanem rögtön négyféle modell is megjelent, amelyek között az alapmodell szerepét az F3-as példány tölti be. Ez a processzorhűtő egyetlen 120 milliméteres átmérőjű légkeverőt alkalmaz, három hőcsővel rendelkezik és 160 wattos maximális hűtőteljesítményt kínál. Ez a modell leginkább a gyári órajeleket alkalmazó processzorok esetében lesz jó választás - ezek közül azonban mindegyik modellhez elegendő hűtőteljesítményt kínál.

Aki némi tuningban is gondolkodik, választhatja az F4-es modellt, amely három helyett már négy hőcsövet, illetve egy helyett már két darab 120 milliméteres átmérőjű légkeverőt alkalmaz. Az említett különbségeknek köszönhetően a hűtőteljesítmény 160 wattról 180 wattra nőtt, így a termék enyhébb tuning alkalmával már jó választás lehet.

A PWM támogatással ellátott F sorozatú modellek mellett C sorozatú processzorhűtők is érkeznek. A Nic C család tagjainak ventilátoraihoz már nem jár PWM támogatás, helyette potmétert kapunk, amelynek manuális állításával belőhetjük a kívánt fordulatszámot. A C sorozatú processzorhűtőknél a légkeverőket egyébként nem fém rögzítők, hanem műanyag keretek tartják a helyükön, ventilátorból pedig mindkét modellnél kettő áll rendelkezésre - ezek természetesen 120 milliméteres átmérővel érkeznek. A Nic C4-es modell négy darab hőcsővel rendelkezik, így 220 wattos hűtőteljesítményt kínál, míg C5-ös társa már öt hőcsövet alkalmaz, így 10 wattal magasabb hűtőteljesítményt biztosít. A C sorozat tagjai komolyabb CPU tuning alkalmával is helytállnak majd.

A Nic család egyes tagjai univerzális rögzítő keretekkel érkeznek, így az összes mai modern processzorfoglalattal kompatibilisek, sőt, a Haswell APU egységek LGA-1150-es processzorfoglalatára is felszerelhetőek lesznek. Arról egyelőre nincs hír, hogy az újdonságok pontosan mennyibe kerülnek majd, de az szinte biztosra vehető, hogy az F sorozatú modellek kedvező árcédulát kapnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward