CES 2012: rengeteg újdonság az ASUS műhelyéből

Az ASUS számos újdonsággal jelentkezik, amelyek között összesen négy új Eee PC-t, egy kétprocesszoros alaplapot, egy Xeon E5-2670-es processzorral ellátott Rampage IV Gene alaplapot és egy új, RoG sorozatú hangkártyát is találunk. Lássuk, mire is számíthatunk az egyes újdonságokkal kapcsolatban!

CES 2012: rengeteg újdonság az ASUS műhelyéből

Az ASUS számos újdonsággal jelentkezik, amelyek között összesen négy új Eee PC-t, egy kétprocesszoros alaplapot, egy Xeon E5-2670-es processzorral ellátott Rampage IV Gene alaplapot és egy új, RoG sorozatú hangkártyát is találunk. Lássuk, mire is számíthatunk az egyes újdonságokkal kapcsolatban!

Négy új taggal bővül az Eee PC sorozat

Az ASUS háromféle olyan Eee PC-ről rántotta le a leplet, amelyek az Intel Cedar Trail platformja köré épülnek, negyedik társuk pedig az AMD Brazos platformjára alapoz. A Cedar Trail alapú termékek 10,1 hüvelykes képátlójú, 1024 x 600 pixeles felbontást kínáló LCD kijelzőt alkalmaznak, a Brazos modell pedig egy 12,1 colos, 1366 x 768 pixeles natív felbontást mellett üzemelő LCD kijelzővel érkezik.

A 10,1 colos Cedar Trail netbookok között az Eee PC 1025C, 1052CE és X101CH modelleket találjuk. A 1025C és az X101CH esetében 1,6 GHz-es Atom N2600-as processzor áll rendelkezésre, amelyhez 400 MHz-en ketyegő Intel GMA 3600-as IGP társul, míg az Eee PC 1025CE már 1,86 GHz-es Intel Atom N2800-as processzorra alapoz, amelynek belsejében 640 MHz-en ketyegő Intel GMA 3650-es IGP rejtőzik. A Brazos platformra támaszkodó Eee PC 1225B ezzel szemben egy AMD E-450-es Zacate APU egységgel büszkélkedik, ami IGP teljesítmény tekintetében szépen lekörözi Cedar Trail alapú társait, hála a Radeon HD 6310-es integrált videó vezérlőnek.

A Cedar Trail alapú netbookok 1 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriával, 320 GB-nyi adattároló kapacitással rendelkező, 5400 RPM-es mobil merevlemezzel, valamint Altec Lansing típusú sztereó audió rendszerrel érkeznek. A termékek 0,3 megapixeles beépített webkamerával, Ethernet porttal, 802.11 b/g/n WiFi adapterrel, kettő az egyben memóriakártya olvasóval és D-Sub, illetve HDMI videó kimenettel kerülnek a boltok polcaira. A 1025CE esetében egy USB 3.0-s port is rendelkezésre áll, ezzel szemben a 1025C és X101CH modellek csak USB 2.0-s portokkal gazdálkodhatnak.

A 1025C és 1025CE modellek esetében a hatcellás akkumulátor egyetlen töltéssel előbbinél 9,5 órás, míg utóbbinál 10 óra feletti üzemidőt kínál. Az említett netbookok teljesen feltöltött akkumulátorral akár két hétig is elvannak készenléti állapotban. Az X101CH modellnél – a kecses felépítés miatt – az akkumulátor egyetlen töltéssel csak négyórányi üzemidő elérésére képes.

Az Eee PC 1025C 299 dollárba, míg a 1025CE modell 319 dollárba fog kerülni. Az X101H-hoz ezzel szemben már 269 dollárért is hozzá lehet majd jutni.

A Brazos platformra építkező Eee PC 1225B az E-450-es APU egység mellett 2 GB-nyi rendszermemóriát, valamint egy 5400 RPM-es, 320 GB-nyi adattároló kapacitást biztosító merevlemezt tartalmaz. USB 3.0-s portból ennél a modellnél már kettőt kapunk, de ezen kívül Ethernet vezérlő, 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter, Bluetooth 3.0-s adapter, egy 0,3 megapixeles beépített webkamera és kettő az egyben memóriakártya-olvasó is a kínálat részét képezi. Az előtelepített, 32-bites Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel felvértezett konfiguráció hatcellás akkumulátorral rendelkezik, ami egyetlen töltéssel hatórányi üzemidőt biztosít a rendszer számára.

Az Eee PC 1225B 499 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba, szállítását pedig február folyamán kezdi meg a gyártó – csak úgy, mint a többi friss modellét.

Lencsevégen a gyártó kétprocesszoros alaplap különlegessége

A négy új Eee PC mellett a gyártó egy igazi érdekességgel is előrukkolt, amely már kifejezetten azokat veszi célba, akik rendkívül processzor intenzív feladatok elvégzésére keresnek megfelelő megoldást egy komolyabb munkaállomás alaplap személyében.

Az LGA-2011-es tokozással rendelkező Sandy Bridge-EP processzorok fogadására felkészített alaplap a Z9PE-D8-WS típusjelzést viseli. A termék az EVGA SR3-as megoldásával ellentétben nem kifejezetten a tuning szerelmeseinek készült, hanem inkább azoknak, akik egy stabil munkaállomás alaplapra vágynak. Az egyes LGA-2011-es processzorfoglalatokhoz 14 fázisú Digi+ II VRM tápellátás tartozik. Az alaplap a 24 tűs ATX tápcsatlakozó mellett két darab nyolctűs, EPS szabványú tápcsatlakozót és egy MOLEX tápcsatlakozót is fogad.

Az egyes CPU foglalatokhoz négy darab DDR3-as memóriafoglalat tartozik, így az alaplap összesen 256 GB-nyi rendszermemória kezelésére képes. PCI Express 3.0 x16-os slotokból összesen hetet kapunk, ezek közül négy teljes, x16-os sávszélesség mellett üzemel, míg a másik három csak x8-as sávszélességet biztosít. SATA portokból nem kevesebb, mint tíz lapul az alaplapon: hat darab SATA 6 Gbps-os és négy darab SATA 3 Gbps-os.

A hátlapon két USB 3.0-s port, két Gigabites Ethernet port, hat darab USB 2.0-s port, egy PS/2-es port és a nyolccsatornás audió vezérlő audió kimenetei lapulnak. Az újdonág ASpeed AST2300-as vezérlővel is rendelkezik, ami 2D-s videó vezérlőként és rendszermenedzsmentet biztosító processzorként egyaránt funkcionál.

A CES alkalmával bemutatott konfigurációban két darab LGA-2011-es processzor, három darab Nvidia Tesla gyorsítókártya, valamint egy, az ASUS által készített videokártya volt jelen. A Z9PE-D8-WS várható megjelenésével és várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem érkeztek információk.

Rampage IV Gene alaplap Xeon E5-2670-es processzorral

A CES-en egy Sandy Bridge-EP lapkára épülő Xeon processzor került az ASUS Rampage IV Gene alaplapjába, amellyel az X79-es lapkakészlet köré épülő, micro-ATX formátummal rendelkező deszka a jelek szerint gond nélkül megbirkózott – persze ehhez megfelelő BIOS-ra is szükség volt.

A szóban forgó LGA-2011-es tokozású processzor nyolc darab processzormaggal rendelkezett, amelyekhez Hyper-Threading támogatás is jár, így a központi egység egyszerre akár 16 szálon is képes dolgozni. Az egyes processzormagok 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhatnak, a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete pedig 20 MB. A processzorban lapuló, négycsatornás DDR3-as memóriatámogatást kínáló memóriavezérlő akár 128 GB-nyi rendszermemóriával is könnyedén megbirkózik.

Maga a központi egység 2,6 GHz-es magórajelen ketyegett, TDP-je pedig 115W-os értéket képviselt.

RoG sorozatú hangkártya CMI Oxygen Express chippel

A vállalat legfrissebb hangkártyája a RoG – (Republic of Gamers – Játékosok Szövetsége) – sorozatba tartozik és a Phoebus nevet viseli. A kifejezetten játékosok számára készített újdonság a C-Media legújabb audió lapkakészletére, a CMI 8788DH Oxygen Express-re épül, amely natív PCI Express támogatással büszkélkedik.

Az ASUS eddig bemutatott, PCI Express csatolófelületre illeszkedő hangkártyái OxygenHD és AV-100-as audió lapkakészletek köré épültek, amelyek eredetileg csak PCI támogatással rendelkeznek, így egy, a PLX által készített PCI-PCIe híd chipet alkalmaznak.

A Phoebus hangkártya elsődleges DAC egységének szerepét – amely az első csatornákat és a fejhallgató kimenetet vezérli – egy TI-BB PCM1792A típusú megoldás tölti be, ami 127 dB(A) jel/zaj aránnyal bír. A többi fő csatornáról a Cirrus Logic egyik vezérlője, valószínűleg a CS5381-es modell gondoskodik, amely 120 dB(A) jel/zaj aránnyal rendelkezik. A terméken ezen kívül egy Realtek ALC889-es audió kodek is jelen van, ami vagy független audió csatornák biztosításáról gondoskodik, vagy a digitális audió kimeneteket kezeli – utóbbi mellett szól, hogy a vezérlő rendelkezik néhány Dolby technológia licencével. Ez az egység már „csak” 110 dB(A) jel/zaj arányt kínál. Az erősítő oldalon felsőkategóriás OPAMP egységek bújnak meg. A fejhallgató csatornáiról Texas Instruments 6120A2-es AMP chip gondoskodik.

A hangkártya több része is el van különítve elektronikusan a PCI Express slottól annak érdekében, hogy az alaplap földelés rétege ne okozzon interferenciát. Ezek a részek egy hattűs PCI Express tápcsatlakozóból kapják a működésükhöz szükséges áramot, amit egy pici VRM áramkör biztosít számukra. Csak a tápellátásban résztvevő kondenzátorok között találunk hagyományos szilárdtest kondenzátorokat, az erősítő alrendszerben és az audió rendszerhez tartozó egyéb áramkörökben minőségi, speciálisan audió rendszerekbe szánt elektrolit kondenzátorok teljesítenek szolgálatot. Annak érdekében, hogy az audió rendszer komponensei megfelelően árnyékolva legyenek, a hangkártya egy EMI borítást is kapott.

Az újdonság várható ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert, de az azért már most biztosra vehető, hogy a Phoebus nem lesz olcsó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward