CES 2012: noteszgép átlátszó érintőpaddal

Az Intel először tavaly, a Computex alkalmával ejtett néhány szót Nikiski névre keresztelt noteszgép koncepciójáról, amelynek lényege abban rejlik, hogy a noteszgép billentyűzet alatti részén, ahol alap esetben egy érintőpad található, a Nikiski esetében egy átlátszó, érintő funkciókat kínáló csík helyezkedik el, ami igen érdekes funkciókat kínál.

CES 2012: noteszgép átlátszó érintőpaddal

Az Intel először tavaly, a Computex alkalmával ejtett néhány szót Nikiski névre keresztelt noteszgép koncepciójáról, amelynek lényege abban rejlik, hogy a noteszgép billentyűzet alatti részén, ahol alap esetben egy érintőpad található, a Nikiski esetében egy átlátszó, érintő funkciókat kínáló üvegcsík helyezkedik el, ami igen érdekes funkciókat kínál.

Most, a CES alkalmával végre működés közben is meg lehetett tekinteni a rendkívül ötletes és innovatív újítást. A Nikiski noteszgép kinyitott állapotban úgy használható, mint egy átlagos notebook: a széles csík könnyedén használható érintőpadként, ám akkor, ha a felülethez nem ujjainkkal, hanem csuklónkkal érünk hozzá, a rendszer nem mozdítja meg az egérkurzort. Alap esetben tehát nincs egyébről szó, mint egy „egyszerű” üvegborítású érintőpadról, amely alatt a csíkon keresztül látjuk az asztalt, vagy azt a felületet, amelyre a noteszgépet tettük.

Amennyiben a noteszgép fedlapját lecsukjuk, akkor – némi Windows 8 támogatásnak köszönhetően – a notebook alja felől a kis csíkon keresztül egy speciális menü tárul elénk. A kis kijelzőt e-mail-ek olvasására, webböngészésre, naptár megtekintésére és egyéb feladatokra egyaránt lehet használni – mindezt úgy, hogy közben a notebook fedlapja le van csukva. Az átlátszó üvegcsík ekkor kapacitív érintőkijelzőként funkcionál, így a különböző tartalmakat egyszerűen görgethetjük és a menüben is könnyedén bóklászhatunk.

Mivel a leírásnál ezerszer többet elmond egy-egy videó, amelyen a gyakorlatban is láthatjuk a rendszer működését, így most az következik:

 

A Nikiski koncepció mindenképpen ötletesnek tűnik, de hogy ez a „találmány” pontosan mikor jelenhet meg a kereskedelmi forgalomban is résztvevő noteszeken, azzal kapcsolatban sajnos egyelőre nincsenek információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward