CES 2012: még több újdonság az OCZ-től

Az OCZ háza tájáról a napokban már érkeztek hírek nagyteljesítményű SSD meghajtókról, ám most ismét sikerült lencsevégre kapni néhány érdekes újdonságot, amelyek ezúttal csak és kizárólag PCIe csatolófelületre alapoznak.

CES 2012: még több újdonság az OCZ-től

Az OCZ háza tájáról a napokban már érkeztek hírek nagyteljesítményű SSD meghajtókról, ám most ismét sikerült lencsevégre kapni néhány érdekes újdonságot, amelyek ezúttal csak és kizárólag PCIe csatolófelületre alapoznak.

Ezúttal a Kilimanjaro platform mutatkozik be, illetve szemügyre vehetünk majd néhány olyan terméket is, amelyek a friss platformra támaszkodnak. Az új, rendkívül jól skálázható megoldás az OCZ és a Marvell mérnökeinek együttműködéséből született. A platform lelkét a 88NV9145-ös vezérlő alkotja, amely ARM architektúrára épülő processzormaggal, négy darab memóriacsatornával és ONFI, illetve Toggle DDR NAND Flash memóriachipek támogatásával érkezik.

A vezérlő nem a megszokott SATA szabványra, hanem a PCI Express szabványra épül: a Kilimanjaro natív PCI Express 2.0 x1-es csatolófelülettel rendelkezik. Sajnos egyéb részletet sem a Marvell, sem pedig az OCZ mérnökei nem árultak el az újdonsággal kapcsolatban. Mindössze annyi tudható, hogy az OCZ VCA (Virtual Controller Architecture) technológiájának segítségével több ilyen vezérlő menedzselésére is lehetőség van, ami a több SSD modulból álló PCI Express-es SSD kártyák esetében jöhet jól.

Az alap Kilimanjaro modul Mini PCIe kártya formájában érkezik. Az egyedi NAND Flash vezérlő mellett a kártya némi DRAM gyorsítótárral is rendelkezik és összesen négy darab NAND Flash memóriachip kaphat helyet rajta. Az OCZ állítása szerint ez a pici újdonság véletlenszerű írási/olvasási feladat alkalmával 50 000 I/O művelet elvégzésére képes egyetlen másodperc alatt, az általa kínált folyamatos adatátviteli sebesség értéke pedig 500 MB/s.

A fenti adatok egyetlen Kilimanjaro modulra vonatkoznak, ám az igazi „csoda” akkor következik be – már ami a teljesítményt illeti –, ha több ilyen modult pakolunk egy PCIe csatolófelülettel ellátott SSD kártyára. Pontosan ezt tették a gyártó mérnökei az OCZ Z-Drive R5 esetében: a kártyán egy PLX által készített híd chip kapcsol össze több Kilimanjaro modult, majd ezeket az adott rendszer PCI Express 3.0 x16-os csatolófelületével is összeköti.

A Z-Drive R5 esetében különlegesség, hogy a termék nem használ RAID vezérlőt ahhoz, hogy a modulok között az adatfolyamot és a terhelést elossza – helyette egy speciális szoftvert alkalmaz, amely gondoskodik a terhelés-kiegyenlítésről és a megfelelő teljesítményről. A driver jelenlegi formájában teljesítményre van optimalizálva, de igény esetén redundanciára is optimalizálható, amellyel növelhető az adatbiztonság. Mivel a driver csak a terhelés-elosztásról gondoskodik, így egymodulos konfigurációnál nincs szükség rá.

A Kilimanjaro modulokból álló R5-ös SSD kártya véletlenszerű írási/olvasási feladatok alkalmával már másodpercenként akár 2,5 millió I/O művelet elvégzésére is képes. A rendszer 7,2 GB/s-os folyamatos adatátviteli sebességet kínál, ami félelmetesen komoly érték. Mivel a Kilimanjaro alapú rendszerek rendkívül jól skálázhatóak, így ezek többféle teljesítményszintet igénylő rendszerekben is helyet kaphatnak majd a nem is oly távoli jövőben.

A hírek szerint egy 2,5 colos formátumú, normál SSD megható méretű egységbe belezsúfolt Kilimanjaro adattároló rendszertől 100 000 IOPS-os véletlenszerű írási/olvasási teljesítmény és 1 GB/s-os folyamatos adatátviteli sebességet várhatunk – ehhez persze az adott adattárolón belül nem egy, hanem két darab Kilimanjaro modulnak kell elhelyezkednie.

A Z-Drive R5 már biztos, hogy az idei év közepétől kezdve kapható lesz kereskedelmi forgalomban, de hogy az önálló Kilimanjaro modulok mikor jelennek meg, az egyelőre rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward