CES 2011: OCZ SSD-k és memória modulok

CES 2011: OCZ SSD-k és memória modulok

Az OCZ standján számos érdekes SSD meghajtót láthatunk, de rajtuk kívül néhány különleges memória modult is kiállítottak a cég illetékesei.

[bold]Érkeznek a Vertex 3 EX sorozatú SSD meghajtók

[/bold]

A Vertex 3 EX sorozat tagjairól egyelőre annyit lehet tudni, hogy ezek a termékek lesznek az OCZ első olyan megoldásai, amelyekben a SandForce legújabb, SF-2000-es sorozatú SSD vezérlői teljesítenek szolgálatot. A Vertex 3 EX típusú SSD meghajtók esetében a gyártó egész pontosan egy SF-2585-ös típusú SandForce SSD vezérlőt alkalmaz. Az új SSD meghajtók 64 GB és 512 GB közötti adattároló kapacitást kínáló változatokban kerülnek forgalomba, de a felhasználók számára ténylegesen használható adattároló kapacitás a SandForce vezérlő sajátosságai miatt 50 GB és 400 GB között fog elhelyezkedni.

A Vertex 3 EX modellek SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak majd az adott rendszerhez és szokás szerint 2,5 hüvelykes formátummal érkeznek. Sebesség tekintetében igen komoly előrelépésre számíthatunk, legalábbis az SF-1200-as sorozatú SSD vezérlő tartalmazó meghajtókhoz képest: az SF-2585-ös SSD vezérlővel dolgozó újdonságok már 550 MB/s-os maximális olvasási- és 525 MB/s-os maximális írási tempót kínálnak. A 4K-s műveletek száma véletlenszerű írás alkalmával szédületesen magas, egészen pontosan 80000 IOPS értéket fog képviselni. A gyártó egy védelmi mechanizmussal is ellátja a meghajtókat, amelynek köszönhetően hirtelen áramszünet esetén az éppen zajló írási műveletet még be fogja tudni fejezni a rendszer. A technológia lelkét valószínűleg egy vagy több nagykapacitású kondenzátor képezi majd.

[bold]Jön a másodikgenerációs HSDL interfész, ami optikai kábelre alapoz

[/bold]

Az OCZ tavaly mutatta be HSDL névre keresztelt csatolófelületét, amely a SATA és SAS csatolófelületek leváltására született. Az üzleti szegmens számára készített csatlakozó szabvány megpróbálja kiküszöbölni a manapság egyre jobban jelentkező sávszélesség-hiányt, így az SSD meghajtók és a rendszerek számára megfelelő sávszélességet nyújt, ami jótékonyan hat az összteljesítményre.

Most elkészült a HSDL csatolófelület második generációs változata, amely a korábbi elektromos megoldással ellentétben már optikai kábelt használ az adott SSD meghajtó és a rendszer között. Az új csatolófelületnek számos előnye van. Az optikai kábelnek és az új technológiának köszönhetően javultak az IOPS értékek (végrehajtható I/O műveltek száma másodpercenként) és összességében a csatolófelület által kínált sávszélesség is pozitív irányban változott. Mivel az optikai kábelek a SATA és SAS kábelekkel ellentétben nem laposak, hanem henger alakúak és valamivel helytakarékosabbak is, így a rendszerek kábelmenedzsment tekintetében is nyerhetnek az új szabvány alkalmazásával, csak arra kell figyelni, hogy ne törjék meg a kábelt. Az optikai kábel alkalmazásának másik előnye, hogy a rendszer és az SSD meghajtó vagy SSD meghajtó tömb között hosszabb kábelt is használhatnak, mint korábban.

Az új, optikai kábellel dolgozó HSDL csatolófelületet elsőként a gyártó IBIS XL típusú SSD meghajtói alkalmazzák majd, amelyek kifejezetten az üzleti felhasználók számára készültek. Ezek a meghajtók 3,5 hüvelykes formátummal rendelkeznek és belső RAID 0-s kivitellel érkeznek, ami annyit tesz, hogy a meghajtó belsejében két SSD modul RAID 0-s kapcsolat segítségével működik együtt. Az IBIS XL SSD meghajtók akár 4 TB-os adattároló kapacitást is kínálhatnak a felhasználók számára, adatátvitel tekintetében pedig félelmetesen magas sebességek elérésére képesek. A maximális olvasási sebesség 1800 MB/s-os, míg a maximális írási sebesség 1700 MB/s-os értéket képvisel. A meghajtók 4K-s véletlenszerű írás alkalmával 200000 IO műveletet tudnak elvégezni másodpercenként (200000 IOPS), ami tekintélyt parancsoló érték. 

[bold]Fatal1ty Profess1onal sorozatú OCZ memória modulok

[/bold]

A nagyteljesítményű SSD meghajtók mellett különleges memória modulokat is bemutatott a gyártó. A Fatal1ty Profess1onal sorozatba tartozó újdonságok az OCZ Blade 2-es memóriáiról már ismert hűtőbordát hordozzák magukon, amik miatt a termékek a hagyományos memória moduloknál jóval magasabbak. A nagyméretű hűtőbordáknak köszönhetően viszont a memóriachipek még komolyabb feszültségemelés esetén is hűvösen üzemelnek (persze csak egy bizonyos feszültséghatárig).

A DDR3-as újdonságok a hírek szerint 1600 MHz-es órajelen üzemelnek majd és kifejezetten a Sandy Bridge alapú rendszereket veszik célba. A fenti képen például – nem túl meglepő módon – pont az ASRock Fatal1ty sorozatú P67-es lapjában foglal helyet az új memóriamodulok egyike.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward