CES 2011: háromslotos ASUS Radeon, Brazos alaplap

CES 2011: háromslotos ASUS Radeon, Brazos alaplap

Az ASUS a nemrégiben bemutatott, rendkívül jól felszerelt Brazos alaplap mellett egyéb különleges termékeket is magával hozott az idei CES-re. A gyártó egy másik Brazos alapú deszkáról is lerántotta a leplet, amely megérdemli a „világ első microATX formátumú Brazos alaplapja” címet, ugyanis eddig egyetlen gyártó sem jelentkezett hasonló megoldással. A második újdonság már a videokártyák szerelmeseinek szívét fogja megdobogtatni: egy különleges, háromslotos Radeon HD 6970-es modellről is készült néhány fotó.

[bold]ASUS E35M-1M Pro

[/bold]

Az ASUS legfrissebb alaplapja szakít a „hagyományokkal”, ugyanis Brazos alapú megoldás létére micro-ITX helyett micro-ATX formátummal érkezik. A termék 3+1 fázisú tápellátással érkezik és szokás szerint egy E-350-es Zacate APU-t tartalmaz, amelyben – egyebek mellett – két darab X86-os Bobcat processzormag, valamint egy Radeon HD 6310-es beépített videó vezérlő lapul. Az újdonság szokás szerint a Hudson M1-es lapkakészlet köré épül, amely egy egychipes megoldás.

Az E35M1-M Pro-t a gyártó az irodai konfigurációktól, az egyszerű otthoni számítógépeken át a HTPC konfigurációig minden rendszerhez ajánlja. A Zacate processzor mellett két darab DDR3-as memóriafoglalat kapott helyet, amelyek a processzor egycsatornás DDR3-as memóriavezérlőjével vannak kapcsolatban. A bővítőhelyek között egy PCI Express 2.0 x16-os, valamint egy PCI Express x1-es és két PCI slot található. Az alaplapon öt darab belső és egy külső SATA 6 Gbps-os portot helyeztek el, de a kínálat részét képezi még egy hatcsatornás HD audió vezérlő, amelyhez optikai audió kimenet is tartozik. A rendszer HDMI porton keresztül természetesen 7.1 csatornás hangzást is biztosít.

Az alaplapon Gigabites Ethernet port, két USB 3.0-s csatlakozó, egy FireWire port és néhány USB 2.0-s port is jelen van. Mivel ASUS alaplapról van szó, így a termék a gyártó egyedi szolgáltatásaival is fel lett vértezve, amelyeknek köszönhetően igény esetén könnyedén tuningolhatjuk a rendszert és az energiafogyasztást is optimális szintre szoríthatjuk. Az újdonság az ASUS EFI BIOS-ával érkezik

[bold]ASUS EAH6970 DirectCU

[/bold]

Az ASUS egy másik AMD-hez köthető újdonságot is bemutatott, ami nem más, mint egy Radeon HD 6970-es alapokon nyugvó háromslotos videokártya. A termék GPU-ját az ASUS már jól ismert DirectCU technológiára alapozó hűtési megoldása próbálja hűvösen tartani, amelynél a rendszerben helyet foglalő hőcsövek közvetlenül érintkeznek a GPU felületével a még jobb és még hatékonyabb hőátadás érdekében.  A hűtő 8 mm-es vastagságú hőcsövekkel (legalább három darabbal, pontos információnk nincs) és rengeteg alumínium hűtőbordával rendelkezik, amelyekről 120 mm-es ventilátorok fújják le a GPU által termelt hőt. A nem mindennapi mérettel rendelkező videokártya összesen három darab PCI bővítőhelyet foglal el az adott számítógépházban, de cserébe elég sok videó kimenettel áldották meg.

Az újdonság két darab DVI porttal és nem kevesebb, mint négy darab, teljes méretű DisplayPort csatlakozóval érkezik, amelyek természetesen szokás szerint most is az 1.2-es szabványra alapoznak. A 40 nm-es Cayman GPU 1536 stream processzorral bír és 256-bites adatsín segítségével kapcsolódik a 2 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához. A különlegesség kilencfázisú tápellátással érkezik és lehetőséget biztosít a feszültségek (vGPU) szoftveres módosítására is.

A rendszer energiaellátásáról két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozóval gondoskodhatunk. Az új termék megjelenésével és várható ajánlott végfelhasználói árával még nem érkeztek hírek, de ahogy ebben a tekintetben megtörik a jég, rögtön jelentkezünk a friss információkkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward