CES 2011: Brazosra és Hydrára alapoz a Sapphire

CES 2011: Brazosra és Hydrára alapoz a Sapphire

A Sapphire most furcsa módon nem videokártyákat, hanem két új alaplapot mutatott be a jelenleg is zajló CES 2011 alkalmával, amelyek közül az egyik az AMD nemrégiben bemutatott Brazos platformja köré épül, míg a másik már egy sokkal különlegesebb (és a gyártótól szokatlan) megoldás, ugyanis az az alaplap az Intel P67-es lapkakészletét és a LucidLogix Hydra névre keresztelt SoC chipjét veszi alapul.

[bold]Sapphire E350M1W, a Brazos platform erejével

[/bold]

Az új alaplap már a gyártó hivatalos weboldalán is feltűnt, ahol Pure Fusion Mini E350 típusjelzéssel találhatjuk meg. A terméken egy 1,6 GHz-es órajelen ketyegő E-350-es AMD Zacate APU teljesít szolgálatot, ami ezúttal is két darab x86-os Bobcat processzormagból és egy Radeon HD 6310-es sorozatú videó vezérlőből áll. A Radeon HD 6310-es videó vezérlő UVD3-as motorral érkezik és egy D-Sub, egy HDMI, valamint egy DVI port kapcsolódik hozzá. A rendszerben elhelyezett Zacate processzor beépített egycsatornás memóriavezérlőjét a két So-DIMM foglalattal használhatjuk ki. A Radeon HD 6310-es videó vezérlő helyett akár egy erősebb videokártyával is felszerelhetjük a rendszert, ugyanis a mini-PCI Express x1-es slot mellett egy PCI Express 2.0 x16-os bővítőhely is rendelkezésre áll.

Az új alaplap öt darab SATA 6 Gbps-os portot, 8 darab USB 2.0-s csatlakozót, két USB 3.0-s portot és egy 6 Gbps-os eSATA csatlakozót kínál. Az audió vezérlő szerepét egy nyolc csatornát kínáló Realtek ALC892-es modell tölti be, Gigabites Ethernet vezérlőből pedig egy Marvell 88E8057-es típusú megoldás került a termékre. Az audió vezérlőhöz természetesen optikai audió kimenet is ját a már megszokott 3,5 mm-es jack audió csatlakozók mellett. Az alaplap egy debug LED kijelzővel, beépített rendszerhangszóróval és Bluetooth 2.1+EDR támogatással is rendelkezik.

A Sapphire mini-ITX formátumú alaplapja hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban azonban egyelőre nem érkeztek információk.

[bold]Egy Hydrával megfűszerezett P67-es alaplapról is érkeztek információk

[/bold]

A másik újdonság egyelőre még csak félkész állapotban van, de a hírek szerint érdekes megoldás lesz. A LucidLogix Hydra SoC chipjével ellátott termék az Intel P67-es lapkakészlete köré épül. Ez csak azért meglepő, mert a Sapphire-re nem jellemző, hogy foglalkozna az Intel chipjeivel.

A nyolcfázisú tápellátással érkező alaplap négy darab DDR3-as memóriafoglalatot és nem kevesebb, mint négy PCI Express x16-os bővítőhelyet tartalmaz, amelyek közül az utolsó csak x4-es sávszélességet kínál. A Hydra SoC jóvoltából lehetőség lesz több AMD vagy Nvidia videokártya egyidejű használatára, de igény szerint a két gyártó termékeit keverve is építhetünk majd multi-GPU rendszert. A bővítőhelyek között találunk még két PCI slotot is. Az újdonság három SATA 6 Gbps-os és négy SATA 3 Gbps-os csatlakozóval, valamint két USB 3.0-s porttal rendelkezik, de ezeken kívül még egy eSATA csatlakozót is tartalmaz, gigabites Ethernet vezérlőből  pedig rögtön kettőt is kapunk.

Az új alaplapon a nyolccsatornás HD audió vezérlő mellett egy FireWire port és egy Bluetooth adapter is helyet kapott, igaz, utóbbi a leírás szerint eltávolítható USB stick formájában érkezik. Az újdonság debug LED kijelzővel, valamint bekapcsoló-, reset és CMOS Clear gombokkal egyaránt fel lesz szerelve, de hogy a lapkakészlet és a Hydra SoC hűtője hogy fog kinézni, az egyelőre rejtély.

A különleges alaplap várható megjelenésének dátuma egyelőre nem ismert, de remélhetőleg rövidesen erről az információról is lehull a lepel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward