Célom, hogy jó hangulatban, közösen érjünk el sikereket

Célom, hogy jó hangulatban, közösen érjünk el sikereket

A január 12-én kinevezett szakember elsőként lapunknak adott interjút.

- Az IBM számos lehetőséget elszalasztott már történelme során. Ilyen volt például, hogy pc-k operációs rendszerének a fejlesztését inkább egy kis "garázscégtől", a Microsofttól vette meg, ahelyett, hogy kifejlesztette volna, de emlékezetes még az SAP megalakulása is, amelyet két volt IBM-es alapított, mert a szoftverüket nem értékelték házon belül.

- Ugyan csak egy hónapja vezetem az IBM magyarországi leányvállalatát, de korábban 12 évet töltöttem el itt, van tehát némi rálátásom a társaságra külsősként és belsősként is. A néhány, kétségtelenül elszalasztott lehetőség mellett sokkal több a megvalósult innováció ennél a cégnél az elmúlt száz évben, mint a meg nem valósult. Az, hogy ilyen hatalmas társaságok nőttek az oldalvizünkön, az azt is mutatja, hogy mekkora technológiai, társadalmi változásoknak volt a katalizátora az IBM. Amikor a kilencvenes évek elején az akkori vezér, Luis V. Gerstner elkezdte sulykolni, hogy az e-business a jövő, akkor sokan úgy néztek rá, mint varjú a rohadt tökre, és tessék, ma már minden az e-businessről szól, még ha magát a szót már alig valaki használja. Kevés olyan cég van világszerte, ahol nem csupán az ötlet van meg, hanem ehhez hozzá tudja tenni a technológiát, a fejlesztést, a gyártást, a szervezetet, a piacra vitelt, és mindezeken túl végig is viszi az ötletet és képes megváltoztatni a világot.

- Kétségtelenül. De nehéz például sikertörténetként kezelni például a pc-üzletág néhány évvel ezelőtti eladását a kínai Lenovónak. Vagy igen?

- Persze, hogy igen. Azt gondolom, hogy ezeknek a történeteknek a nagy része kiszámított volt az IBM részéről, hiszen a termékportfólió bővítése vagy tisztítása mindig nagyon tudatosan történik. Ahogy az informatika világának területei konvergálnak egymáshoz, az összes piaci szereplő nyit az új, jövedelmezőbb területek felé, s persze nyesegeti a ballasztokat. Amikor beszűkül az alaptevékenység piaca, akkor vagy más termékek irányába vagy más piaci szegmens felé lehet nyitni. Az IBM nyitott volt ezeken a területen, de így is megmaradt technológiai cégnek. Egyébként bár az IBM nem vezető vállalatirányítási rendszergyártó, azért integrátorként nagyon erős partnerei vagyunk az SAP-nak.

- Az a furcsa, hogy nekem nem az a fő benyomásom az IBM-ről, hogy technológiai cég, hanem inkább egy olyan társaság, amelynek víziói vannak, most épp az intelligens város vagy korábban az ön által említett e-business, és mellékesen gyárt vasat, szoftvert fejleszt, zizeg az informatika szinte minden területén. Rosszul látom?

- Nem, és én ennek nagyon örülök! Persze minden víziónk, elképzelésünk a jövőről a technológiánkon, a technológiáink jövőbeli lehetőségein alapszik. Évek óta próbálunk kibújni abból a skatulyából, hogy csak vasszállítók vagyunk. Az üzletágaink között számos olyan van, amelynek a fókuszterülete nem az informatika, nem az alapinfrastruktúra, hanem az üzlet, az üzleti folyamatok támogatása. Az IBM legfelső vezetése tudja, hogy egy bizonyos szint felett bizony a jövőért is kell tevékenykedni, befektetni. E szint felett egy cégnek rendelkeznie kell olyan víziókkal, amelyek megmutatják, merre lehet és kell lépni, hogy a jövő ne legyen nem is a cég számára, hanem mindannyiunk számára rémálom. Egyébként az már-már szentírás, hogy ha el akarsz érni valamit, akkor először legyen egy víziód erről, az legyen a missziód, persze legyen hozzá stratégiád és taktikád, ami majd meghatározza, mit kell csinálnod reggel, amikor bejössz az irodába.

- A visszatérésében mekkora szerepet játszottak a felsorolt értékek?

- Két oka volt, hogy visszajöttem az IBM-hez. Az egyik, hogy ezekkel az alapértékekkel komoly azonosságot érzek. Tapasztalataim szerint az IBM felelősségteljes cég, kiszámítható, minőségalapú, hosszú távú szándékait illetően elkötelezett a világ jobbítása mellett. A másik, hogy méreténél, súlyánál fogva képes lehet Magyarországot előrébb vinni a mai, nem túl jó helyzetéből. Nagyon fontosnak érzem, hogy egy ekkora cég társadalmi szerepvállalása ténylegesen segítse az országot.

De hadd kérdezzek én is. Tudja ön, mennyi alkalmazottja van Magyarországon az IBM-nek?

- Biztos nagyon kevés, maximum pár száz lehet, hiszen a multik nem nagyon szeretnek alkalmazottakkal bajlódni.

- Sajnos nem mondhatok pontos számot, de több ezer. Ha ehhez a számhoz hozzászámítjuk a partnereink dolgozóit, akkor elmondhatom, hogy bőven tízezer feletti a száma azoknak, akiknek a megélhetését biztosítjuk. Négy társaság képviseli Magyarországon az IBM-et, amiben van outsource társaság, van szolgáltató központ és van hardvergyártás. Azért ez mutatja, hogy a multinacionális cégek nemcsak elvinni szeretik a pénzt egy országból, hanem komoly értékeket is teremtenek.

- Tervez bármilyen változtatást?

- Nagyon jól működik a cég, ezért egyelőre nem látom szükségét komolyabb változásoknak. Partnereinkkel továbbra is jó viszonyt szeretnék ápolni, célom, hogy egyfajta jó hangulat hassa át nemcsak a nálunk dolgozókat, hanem a velünk kapcsolatba kerülőket is. Azt szeretném, ha jó hangulatban érnénk el közös sikereket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward