Céges netterror: Drágán add a terméked!

Erősen megkérdőjelezhető - már-már RIAA-szerűen maffiás jellegű - módszerekkel gondoskodnak egyes elektroipari gyártók a termékeinek árszintjének megőrzéséről, számolt be a Wall Street Journal.

Céges netterror: Drágán add a terméked!

Erősen megkérdőjelezhető - már-már RIAA-szerűen maffiás jellegű - módszerekkel gondoskodnak egyes elektroipari gyártók a termékeinek árszintjének megőrzéséről, számolt be a Wall Street Journal.

Csak néhány nevet említettek (Panasonic, Samsung és Klipsch), de persze nyilván nem ezek az egyetlenek, akik internetes "vérebeket" fogadnak fel azzal a megbízással, hogy hajtsanak fel minden olyan "diszkontost", aki túl olcsón meri árulni a termékeiket, és jól büntessék meg őket eme szörnyű vétkükért.

És hogy mi is számít túl olcsónak? Nos, a gyártók általában meghatároznak egy úgynevezett minimálárat, aminél lejjebb nem mehetnek az igazolt forgalmazóik. Ám az online forgalmazók gyakran kínálnak túlságosan is kedvezményes (tehát az említett minimálár alatti) áru termékeket - amit pedig a gyártók nem néznek jó szemmel.

Itt jönnek tehát képbe az olyan ügynökségek, mint például a NetEnforcers, akik a netet járva felhajtják ezeket az árusokat, és kedves figyelmeztető leveleket irogatnak nekik, rámutatva, hogy "a jó kapcsolatok megőrzéséhez fontos az áraik felverése". A "komolyan vétkes" igazolt forgalmazóikkal még akár szerződést is bonthatnak.

A nem igazolt "magáneladók" (pl. az eBay-ezők) azonban még rosszabbul járhatnak, mivel őket semmi nem kötelezi arra, hogy bármilyen árszintet megőrizzenek, így őket már valóban RIAA-módszerrel fenyegetik, addig lobogtatva a súlyos pereskedések rémét, amíg sikeresen meg nem félemlítik a kiszemelt áldozatot.

A hangsúly tehát egyáltalán nem azon van, hogy valaki igazolt eladó-e vagy sem, hanem azon, hogy olcsón kínálja-e a portékát, vagy sem. Nem az számít, hogy árulhatja-e az ember azt, amit árul, hanem csak az, hogy azt a cég elvárásai szerinti árszinten árulja.

Nemrégiben egy bírósági döntés helyben hagyta a minimálárak gyakorlatát, jogszerűnek nyilvánítva azt annak dacára is, hogy az online forgalmazók képviselői rámutattak, hogy ez az agresszív hozzáállás csak az árakat rögzíti, amivel végső soron a vevők járnak a legrosszabbul a magasan tartott árak miatt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward