Buktak a magyar torrent szerverek

Kemény éjszakája lehetett a magyar rendőrségnek, hisz több mint 80 szervert vittek el kompletten. A bukott oldalak közt a legtöbb ingyenes torrent oldal, illetve fájl megosztó gép volt, illetve a fizetős szerverek is bekerültek a képbe.

Buktak a magyar torrent szerverek

Kemény éjszakája lehetett a magyar rendőrségnek, hisz több mint 80 szervert vittek el kompletten. A bukott oldalak közt a legtöbb ingyenes torrent oldal, illetve fájl megosztó gép volt, illetve a fizetős szerverek is bekerültek a képbe.

A razzia tegnap délután 5 óra tájban kezdődött, és egészen este 10-ig tartott, leginkább a DataNet szervertermének gépeit érintette. Sajnos egyelőre csak pletykákat lehet hallani. A gépeket úgynevezett sniffeléses módszerrel találták meg, amely azt jelenti, hogy a gépek közötti adatforgalmat hallgatták le, mintha belehallgathatnának egy telefonhívásba. Ezekkel a netes adatcsomagoknak a megfigyelésével, olyan gépeket, szervereket is találtak a rendőrök, amely egyébként rejtve, a háttérbe működve szolgálják ki a letöltőket. Szóval valószínűleg már régóta készülnek az akcióra.

A rendőrség szakértelmére jellemző, hogy nagyon sok teljesen tiszta, céges szervert is elvittek, amelynek semmilyen köze nincs az egész torrent, illetve fizetős szerverekhez. Sok olyan számítógépet is lefoglaltak, amelyen több virtuális szerver futott egymás mellett, egymástól teljesen függetlenül egy gépen. Hasonlóan mintha 20 embert tartoztatnának le, mert nem tudják megmondani hogy melyik a bűnös.

Várhatóan most jön egy több hónapos, éves vizsgálat, melynek a végén arra a megállapításra jutnak, hogy semmit nem tudnak megállapítani, közben rengeteg pénzt kifizetnek a különböző szakértőknek. Mivel a gépek nagy része, főleg a fizetős FTP-k, amelyeken valamilyen szerzői jogokat sértő anyagot is találhatnának, le van kódolva, így a drága pénzért megrendelt szakértői nyilatkozatok vége ennyi lesz: "A kódolás miatt több emberöltőbe kerülne adatokhoz jutni". Mindezt még 40-50 oldalon keresztül részletezve.

A lefoglalt gépek között volt több, jelentős hazai torrent szerver, amely mondhatni, csak linket tartalmazott a jogsértő anyagokra, a szerveren magán, semmilyen illegális adat nem volt, így törvényt sem sértettek, arról nem is szólva, hogy itthon a hatályos jog szerint, teljesen törvényes magán célra videót és zenét tölteni.

A legnagyobb lefoglalt szerver a Bithumen-é volt, amely várhatóan külföldön fogja folytatni pályafutását. Mint kiderült a szerverek IP-ket nem tároltak. Több szerver is csak ideiglenesen leállt, amíg el nem megy a vihar, így tett pl. az Ncore, Pretorians, mostanra már újra elérhetőek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward