Brutális tuning: GTX 680 GPU 1842 MHz-es órajelen!

Az MSI különleges Radeon HD 7970-s videokártyáját a napokban vetették alá egy komolyabb tuningnak, amelynek eredményeként 1800 MHz-es GPU órajelet és 7,7 GHz-es effektív memória órajelet sikerült elérnie a tuning mesternek, Elmornak. Az eredmény rendkívül figyelemre méltó, de K|ngp|n-ék még ennél is messzebbre jutottak, igaz, ők nem az MSI Radeon HD 7970-esével, hanem az EVGA GeForce GTX 680-as videokártyájával próbálkoztak.

Brutális tuning: GTX 680 GPU 1842 MHz-es órajelen!

Az MSI különleges Radeon HD 7970-s videokártyáját a napokban vetették alá egy komolyabb tuningnak, amelynek eredményeként 1800 MHz-es GPU órajelet és 7,7 GHz-es effektív memória órajelet sikerült elérnie a tuningmesternek, Elmornak. Az eredmény rendkívül figyelemre méltó, de K|ngp|n-ék még ennél is messzebbre jutottak, igaz, ők nem az MSI Radeon HD 7970-esével, hanem az EVGA GeForce GTX 680-as videokártyájával próbálkoztak.

A siker érdekében az EVGA EPower Board is bevetésre került, amely plusz tápellátást biztosít a videokártya számára, de ezen kívül a PrevisionX alkalmazást, valamint rengeteg folyékony nitrogént is segítségül hívtak K|ngp|n-ék a tuning során. Az eredmény nem is maradt el: az EVGA GeForce GTX 680-asát rendesen sikerült „túlhajtani”, így a GPU végül 1842 MHz-en ketyegett, méghozzá 1,212V-os feszültség alkalmazása mellett. A GDDR5-ös memóriachipekhez ezúttal nem nyúltak a tuningmesterek, vagyis a fedélzeti memória változatlanul 6 GHz-es effektív órajelen üzemelt.

A tesztkonfigurációban elhelyezett Core i7-3960X processzor sem úszta meg tuning nélkül: a központi egység magórajelét 5,5 GHz magasságába tornázták fel. A tesztkonfiguráció elég stabil volt ahhoz, hogy a 3DMark 11 Performance Preset használata mellett lefusson, így P14912 pontot ért el a nem mindennapi rendszer. Érdekesség, hogy a Radeon HD 7970 alapú tesztrendszer, amelyben ugyanilyen processzor volt jelen, igaz, 5 GHz-es órajelen hajtva, P15035 pontot ért el úgy, hogy abban az esetben a fedélzeti memóriát is keményen tuningolták. Más kérdés, hogy a Radeon HD 7970 esetében csak a GPU Reactor modult kellett alkalmazni, forrasztásra és extra külső VRM áramkörre nem kellett támaszkodni.

A hírek szerint a próbálkozásnak még nincs vége, így könnyen lehet, hogy a napokban újabb rekord eredményről érkezik hír.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward