Brutális tempót diktál a Samsung új SSD-je

A PM1725-ös család egyik bemutatott tagja 6200 MB/s feletti írási- és 2000 MB/s körüli olvasási tempót kínál, de 4K-s teljesítménye miatt sem kell félteni.

Brutális tempót diktál a Samsung új SSD-je

A Samsung az idei Flash Memory Summit alkalmával több érdekes SSD meghajtót is bemutatott, amelyek már papíron is meglehetősen impozáns megoldásoknak tűntek. A vállalat az Austinban megrendezett Dell World alkalmával meg is mutatta, mire képes PM1725-ös sorozatának egyik tagja, amely egyébként EPIC vezérlőt és PCI Express 3.0 x8-as csatolófelületet használ.

A bemutató alapján a szóban forgó SSD meghajtó 6200 MB/s feletti olvasási tempót mutatott fel 128K QD32-es típusú szekvenciális munkafolyamat alkalmával, ami rettentően komoly érték – még a DDR3 DRAM alapú NVRAM meghajtókat is gond nélkül maga mögé utasítja. Persze mivel demóról van szó, ilyenkor általában azt a teljesítményadatot szokás kiemelni, amely a legjobban mutat a színpadon, de ezen kár is csodálkozni.

A Tom's Hardware munkatársai szerencsére hozzáfértek a tesztkonfigurációhoz, így néhány extra mérést is sikerült elvégezniük, igaz, ezek eredményeit egyelőre érdemes érdekességként kezelni, hisz egy prototípus meghajtóról és egy nem túl tiszta tesztrendszerről volt szó.

A tesztek alapján 4K-s véletlenszerű olvasási feladat alkalmával egyetlen másodperc leforgása alatt több, mint 1 000 000 (egymillió) I/O műveletet tudott elvégezni az SSD, ami az egykártyás rendszerek szegmensében nagyon komoly eredménynek tekinthető. 4K-s véletlenszerű írási feladat alkalmával már "csak" 343 072 I/O művelet elvégzésére nyílt mód egyetlen másodperc alatt, ami azért ugyancsak tekintélyt parancsoló teljesítmény.

A prototípus írási teljesítményét is sikerült megvizsgálni: ez 1955 MB/s-os értéket képvisel (128K, QD32), ami első ránézésre nem tűnik szokatlanul magasnak, de mivel nem végleges termékkel végezték a mérést, így ez az eredmény még javulhat.

A PM1725-ös család tagjai egyébként nem csak PCIe kártya, hanem 2,5 hüvelykes SSD meghajtó formájában is elérhetőek lesznek, adattároló kapacitásuk pedig sorrendben 6,4 TB-nál, illetve 3,2 TB-nál tetőzik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward