Brutális hardvert kapott a Project Tango táblagép

A Google különleges fejlesztői tabletje a Tegra K1-re épül és tekintélyt parancsoló lett a rendszermemóriájának kapacitása is.

Brutális hardvert kapott a Project Tango táblagép

Röviddel azt követően, hogy a The Wall Street Journal hasábjain felbukkant az a hír, hogy a Google elkészítheti a Project Tango okostelefon tablet formátumú testvérét, be is mutatkozott az újdonság. A Project Tango táblagép érkezéséről az Nvidia számolt be részletesebben, ami nem a véletlen műve.

A képen a fekete szerepel, de lesz fehér modell is.

A Google ezt a készüléket az Nvidia partnerségével alkotta meg, és itt már sokkal nagyobb az elérni kívánt célközönség, mint a mobiltelefon esetében. A Project Tango telefon a leleplezésekor ténylegesen egy korai, fejlesztés alatt álló eszköz képében tetszelgett, míg a mostani készüléknél éppen az ellenkezőjét láthatjuk. A Tango tábla teljesen piacérett megjelenéssel rendelkezik, és ha hihetünk a WSJ korábbi információinak, akkor meglehetősen nagy mennyiségben lesz hozzáférhető a szerkezet – állítólag mintegy négyezer termék legyártását rendelte el a Google. Ezúttal is egy komplex fejlesztői csomagról van egyébként szó, ami közvetlenül a Google berkeiben munkálkodó, ATAP részlegtől lesz megrendelhető. Azoknak, akik a Project Tangon szeretnének dolgozni, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ugyanis a készülékért 1024 dollárt kell majd kifizetni. A Google az ár meghatározásakor szeretett volna némi mosolyt is csalni az érdeklődők arcára (ha már az összeg nem nevetségesen alacsony), ezért vették elő a bináris "10000000000"-t. Egyelőre csak előjelentkezéseket vesznek fel a különleges táblagépre, és azt nem is árulták el, hogy mikor fogják megkezdeni a szállítást.

No de, egy kicsit talán túlságosan is előre szaladtunk. Miről is van itt szó pontosan? A Project Tango egy olyan kísérleti stádiumban levő terv, melynek keretén belül a Microsoft Xboxa mellé alkotott Kinecthez hasonló rendszert próbálnak belesűríteni egy okostelefonba, vagy ahogy azt a mostani példa mutatja egy táblagépbe. Ezek a készülékek képesek feltérképezni a környezetüket a beépített szenzorok, valamint kamerák segítségével, és ahogy a Kinectben is, úgy ezekben is rengeteg felhasználási lehetőséget látnak az érdeklődők. Nem is kell túlzottan messzire menni, elég csak azt figyelembe venni, hogy a Google számára mekkora előrelépés lenne, ha a jövőben nem csupán fotókkal tudná feltérképezni a különböző épületeket, hanem akár 3D-ben is. És bizony a másik partner, az Nvidia fantáziája is azonnal beindult ennek a kapcsán. A blogbejegyzésben kiemelték, hogy ennek a használatával egy teljes helységet virtuális csatatérré lehetne alakítani, már amennyiben a jövőben az érdeklődők megalkotják az ehhez szükséges szoftvereket. De komoly létjogosultsága lehet ennek a 3D nyomtatással karöltve is, valamint a robotika terén is.

Az első prototípus még teljesen puritán volt.

A Project Tango rengeteg adatot elemez valós időben a működése során, és ezt szem előtt tartva alakították ki az eszköz hardveres hátterét. Egy négymagos Nvidia Tegra K1 chip került benne felhasználásra, tehát még 32 bites lesz a készülék, de így is a piac talán legerősebb lapkájáról beszélhetünk pillanatnyilag. Ebben a SoC-ben megnövelt órajelű Cortex-A15 processzormagok dolgoznak, valamint amiben tud, abban besegít a Kepler alapokkal rendelkező, 192 feldolgozós GeForce ULP grafikus egység is. A rendszermemória 4 GB-os méretet öltött, a háttér pedig nem kevesebb mint 128 GB-os kapacitással kecsegtet. Az Android 4.4 KitKat rendszer egy 7 hüvelykes megjelenítőn rajzolódik majd ki, amit mindkét oldalról hangszórók szegélyeznek, így még a hangzásvilág is jónak ígérkezik. Összesen három kamera van a tarsolyában, az előlapi megoldás 120 fokos látószöggel dolgozik, a fotózásra használatos mindössze 4 megapixeles felbontású, ám a szenzor ettől függetlenül nagyméretű – 2 mikronosak az egyes pixelek –, a mozgásérzékelő kamerának pedig már nyilván más feladata van, ez a mélységérzékelővel fog együtt dolgozni. Végül vázolták még a kapcsolati képességeit is: lesz benne Wi-Fi, Bluetooth LE modul és 4G LTE mobil kommunikációs modem is – ez utóbbi viszont már régió- és szolgáltatófüggő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward