Brother MFC-J4510DW: kompakt, mégis sokoldalú

A Brother multifunkciós készüléke az A3-as lapokkal is megbirkózik, de ez még csak a jéghegy csúcsa.

Brother MFC-J4510DW: kompakt, mégis sokoldalú

Bevezető

Bevezető

Tintasugaras nyomtató elég rég járt nálunk, ám most megtört a jég: ezúttal a Brother kínálatából érkezett egy új, meglehetősen impozáns tulajdonságokkal rendelkező multifunkciós tintasugaras készülék, amely több szempontból is érdekes. Az egyik legérdekesebb dolog az, hogy a nyomtató nem hosszában, hanem keresztben veszi fel az A4-es papírt, ami igen szokatlan. Hogy ez miért jó? Azért, mert a nyomtató így kisebb, helytakarékosabb lehet - legalábbis gyártójának szakemberei, illetve az első tesztek ezt állítják. Hab a tortán, hogy a termék emellett duplex, azaz kétoldalas nyomtatásra is képes, sőt, akár A3-as papírra is tud nyomtatni.

Az MFC sorozatot erősítő MFC-J4510DW nem csak furcsa papírkezelése miatt érdekes, hanem azért is, mert egy igazán modern újdonságnak tekinthető, hiszen minden újabb, lényegesebb technológia támogatásával fel van vértezve. A termék a Google CloudPrint szolgáltatását éppúgy támogatja, mint az AirPrint és WiFi Direct technológiákat. A nyomtatóval kényelmesen nyomtathatunk távolról, de akár okostelefonról, illetve tábláról is küldhetünk rá dokumentumokat, plusz indíthatunk szkennelést. Ha helyileg szeretnénk mobil eszközről nyomtatást kezdeményezni, és az adott környezetben nincs WiFi router, illetve WiFi HotSpot, akkor sincs semmi probléma, hiszen a WiFi Direct támogatás jóvoltából közvetlen vezeték nélküli kapcsolatot létesíthetünk az adott eszköz, illetve a nyomtató között - mindezt kényelmesen, gyorsan tehetjük. A klasszikus USB 2.0-s kábel segítségével közvetlenül PC-hez csatlakoztathatjuk a terméket, sőt, akár a 10/100 Mbps-os Ethernet kapcsolatban rejlő lehetőségeket is kiaknázhatjuk - utóbbinak köszönhetően helyi hálózatra csatlakoztatható a nyomtató.

Mielőtt még kifecsegnénk a nyomtatóval kapcsolatos összes lényeges érdekességet, vessünk egy pillantást az alábbi táblázatra, amelyből kiderül, pontosan milyen tulajdonságokkal bír a friss jövevény.

A fentiekben olvasható szolgáltatásokhoz, illetve tulajdonságokhoz képest - itt leginkább az A3-as méretben történő nyomtatás lehetőségét emelnénk ki - a termék végfelhasználói ára egyáltalán nem vészes.

Most joggal kérdezhetnénk: ez mind szép és jó, de hol a buktató? Nos, ha van ilyen, akkor arra az következő néhány oldalon keresztül egészen biztosan fény derül. Nem is húzzuk tovább az időt, a következő oldalon elmondunk, illetve bemutatunk mindent, amit a nyomtató fizikai tulajdonságaival - azaz a hardverrel - kapcsolatban tudni kell.

A hardver

Bemutatkozik a Brother újdonsága

A doboz
A doboz

A Brother MFC-J4510DW egy szép,viszonylag kompakt dobozban érkezett meg hozzánk. A doboz belsejében a szükséges kellékek fogadtak minket, igaz, az Ethernet kábelt és az USB 2.0-s kábelt hiányoltuk, de ezektől eltekintve minden rendben volt.

A kellékek
A kellékek

A dobozban egy telefonkábel és a szokásos dokumentáció fogadott minket. A csomagolással abszolút nem volt probléma: minden igényesen, esztétikusan került elénk. Maga a nyomtató hungarocell bélésben várta, hogy kicsomagoljuk. Első ránézésre valóban meglehetősen kompaktnak tűnt a termék ahhoz képest, amit papíron nyújt.

Az MFC-J4510DW első megtekintésekor azonnal megakadhat a szemünk a 9,3 centiméteres képátlójú színes LCD kijelzőn, ami ráadásul érintő funkcióval is rendelkezik. Annak érdekében, hogy a megjelenítő több pozícióból is kényelmesen megtekinthető lehessen, egy mozgatható keretben kapott helyet.

Az érintőkijelző háttérvilágításának fényereje három lépésben állítható, sőt, azt is megadhatjuk, hogy hány másodpercnyi tétlenség után halványuljon el a háttérvilágítás. Az érintőkijelző mellett egy nagy fekete területet láthatunk: ide száműzték a Home érintőgombot, az "X"-et formáló visszavonás gombot, valamint a "számbillentyűket" is, amelyek érintésre lépnek működésbe. Apró negatívum, hogy az LCD kijelző körüli terület, illetve az érintőgombokat tartalmazó terület fényes fekete műanyag borítást kapott, amelyen hamar meglátszanak az ujjlenyomatok.

Ez nem is baj, viszont letörlésük alkalmával vigyázni kell, hiszen a legfinomabb törlőkendővel is karcokat ejthetünk a felületen, ha előzőleg némi por is lerakódott rajta. Idővel lehangoló látvány lehet egy fényes fekete felület, amit számtalan apró karc tarkít. Új állapotában - mint mindenkinek - nekünk is tetszik ez a dizájn.

Ha már rendhagyó módon az előlap bemutatásával kezdtük a sort, akkor folytassuk is itt. A kihajtható érintőkijelző mellett a Brother felirat mögött néhány hasznos csatlakozó rejlik. A pici ajtót lenyitva szemünk elé tárul egy USB 2.0-s port, illetve egy memóriakártya-olvasó is - utóbbi Memory Stick, MMC, SD, SDHC és SDXC memóriakártyákat egyaránt kezel. Az USB 2.0-s porthoz külső adattárolót csatlakoztathatunk, amelyről kényelmesen kinyomtathatjuk a különböző fájlokat. A rendszer JPEG, AVI és MOV forrásból tud fotót nyomtatni, sőt, PictBridge támogatást is kínál. Az USB 2.0-s adattárolóra szkennelni is lehet, méghozzá JPEG, TIFF és PDF formátumba - utóbbinál monokróm és színes opció egyaránt rendelkezésre áll.

Az előlap jobb szélén egy nagyméretű ajtó mögött bújnak meg a tintapatronok, amelyeket rendkívül gyorsan, egyszerűen lehet cserélni. A patronok chippel is rendelkeznek.

A nyomtató elején, az alsó szegmensben pillanthatjuk meg a papírtálcát, felette pedig a laptároló foglal helyet. Előbbi 150 darab 80 g/m2-es A4-es lapot tud elnyelni, utóbbin, azaz a kimeneti papírtálcán maximum 50 A4-es lap fér el. Az adagoló 64 és 220 g/m2 közötti lapokat fogad egyoldalas nyomtatás esetén, duplex, azaz kétoldalas nyomtatáskor pedig a 64 és 105 g/m2 közötti papírokkal tud megbirkózni.

A nyomtatványok egyoldalas módban minden esetben nyomtatott oldalukkal felfelé kerülnek ide. A bemeneti tároló A4-es lapok mellett A5-ös és A6-os lapokat, borítékokat,illetve fényképpapírokat és kartotéklapokat is fogad.

Ha kézzel szeretnénk dokumentumot adagolni, úgy azt a nyomtató hátulján található lenyitható tálcán keresztül tehetjük meg - ide egyszerre csak egy papírt tehetünk. Jó hír, hogy a kézi adagolóban a fentebb felsoroltakon kívül A3-as, Ledger és Legal lap is helyet kaphat. A nyomtató hátulján egy nagy fekete ajtó mögött megtaláljuk a papírmozgató mechanizmust, amihez papírelakadás esetén jó, ha hozzáférünk. A nyomtató ezen részén a felsoroltakon kívül már csak a tápkábel csatlakozója lapul, semmi egyéb.

Szemből nézve a készülék bal oldalán semmi érdekeset nem találunk, jobb oldalon azonban egy ábra vár minket, ami abban segít, hogy megtaláljuk az USB 2.0-s portot, a 33,6 kbps-os modem csatlakozóját és az Ethernet portot - ezek ugyanis rendhagyó helyre kerültek.

A nyomtató szkenner alatti részét felnyitva meg is pillanthatjuk a különleges alsó szintet, ahol igényesen, két részre osztva foglalnak helyet a fontos portok. A kábeleket a jobb oldalon kialakított kis kábelcsatornában vezethetjük el, így azok a nyomtató hátulján jönnek ki. Okos, esztétikus megoldás, ami kábelmenedzsment szempontjából tökéletes.

Csukjuk le a termék fedelét, majd nézzük meg, mi lapul egy szinttel feljebb. Itt bizony a síkágyas lapolvasó birodalmába érünk, amely 2400 x 2400 dpi-s maximális optikai felbontást kínál. A nagy üveglap mellett egy kis csíkot is láthatunk, ami az automatikus dokumentumadagoló használatakor jut szerephez.

Itt 2400 x 1200 dpi-s maximális felbontás áll rendelkezésre, egyszerre pedig maximum 20 lap folyamatos beolvasására van lehetőség - ennyi fér el a felső ADF tálcán.

A nyomtató tetején, szemből nézve a bal oldalon egy másik ajtót is találunk, ahol a papírtovábbító mechanizmushoz férünk hozzá. Ennek elakadt lap kiszabadításakor vesszük hasznát.

Maga a nyomtató elég kompaktra sikeredett, ugyanis 49 cm széles, 29 cm mély és 18,6 cm magas, tömege pedig mindössze 9,3 kilogramm. A készülék 3,5 centiméteres nyomtatófejjel dolgozik, ami nagy sebességet biztosít. A rendszer 128 MB-nyi fedélzeti memóriával és 802.11 b/g/n típusú WiFi adapterrel érkezik, funkciói könnyű és gyors eléréséről pedig érintőkijelzője, illetve PC-re telepíthető szoftvere gondoskodik.

A nyomtató emellett webes felhasználói kezelőfelületet is kínál, amelyen keresztül összes fontos szolgáltatását testre lehet szabni. A következő oldalon ezeket vesszük górcső alá.

A szoftver és a tapasztalatok

A szoftver

A nyomtató beüzemelését egyszerűen és gyorsan elvégezhetjük az érintőkijelző segítségével, de ha a PC-s szoftvert jobban szeretjük, akkor természetesen ahhoz is fordulhatunk. A firmware frissítés elvégzésében, illetve a termék legfontosabb szolgáltatásainak beállításában a BRAdmin alkalmazás segít, ami letisztult, egyszerű felhasználói kezelőfelülettel érkezik.

Extra lehetőség, hogy a nyomtatón futó webszervert is bevethetjük a beállítások elvégzéséhez, ehhez csak a készülék IP címét kell beírnunk webböngészőnk címsorába.

Webes kezelőfelület
Webes kezelőfelület

A nyomtató több felhasználó kezelésére is képes, így korlátozhatjuk, hogy mely funkciók legyenek nyilvánosan is elérhetőek, illetve melyeket szeretnénk csak néhány meghatározott felhasználó számára elérhetővé tenni. Emellett a kinyomtatható oldalak száma is limitálható, sőt, a PC-s elérhetőség is szabályozható.

Természetesen statisztika is rendelkezésre áll, azaz könnyedén követhető, hogy mennyi oldalt nyomtattak ki a készülékkel.

A repertoárban a Control Center 4-es alkalmazás is jelen van, ami a nyomtató különböző funkcióinak gyors PC-s eléréséről gondoskodik, ahogy az az alábbi képeken is látható. Az alkalmazással emellett a fax fogadásával kapcsolatos beállításokat is elvégezhetjük, sőt, a címjegyzék szerkesztésére is van mód. Maga a termék körfax küldésére is használható. A címjegyzékben 100 név fér el, míg a fax memóriájában 200 oldal. A rendszer az IFAX támogatás jóvoltából e-mailben történő faxtovábbításra is képes, de Windows alatt PC-s fax küldésre és fogadásra is van lehetőségünk.

Nyomtatásnál módosíthatjuk a képminőséget, felülbírálhatjuk a színkezelést és beállíthatjuk az alkalmazott média típusát is. A duplex mód, azaz a kétoldalas nyomtatás engedélyezésére is van lehetőségünk.

Másolás alkalmával lehetőség van a tartalom kicsinyítésére és nagyítására is (25-400%), de emellett poszternyomtató funkció is rendelkezésre áll. A rendszer képes arra is, hogy kettő vagy négyoldalas dokumentumot egyetlen oldalra pakoljon.

Az alkalmazással az egyes szkennelési profilok testre szabására szintén van mód (Kép, Fájl, OCR, E-mail). A beszkennelt fájlt küldhetjük azonnal egy meghatározott hálózati könyvtárba, sima könyvtárba, vagy FTP könyvtárba, de akár e-mail alapú továbbítására is kínál lehetőséget a szoftver.

A Google CloudPrint támogatásnak köszönhetően gyors regisztráció után távolról is küldhetünk dokumentumokat a nyomtatóra, sőt, akár meg is oszthatjuk azt. Az AirPrint támogatásnak, illetve az iOS-re és az Androidra egyaránt ingyenesen letölthető iPrint&Scan szoftvernek köszönhetően közvetlenül okostelefonról, illetve tábláról is nyomtathatunk.

Az iPrint&Scan alkalmazással szkennelést is kezdeményezhetünk, de a különböző fájlok, illetve weboldalak tartalmának kinyomtatására is van lehetőség. Tapasztalatunk szerint mind iOS, mind pedig Android alatt tökéletesen, zökkenőmentesen üzemel a szoftver: kezelése egyszerű, működése hibátlan. Ha nincs otthon WiFi-s routerünk, akkor a WiFi Direct támogatás jóvoltából egyszerűen hozhatunk létre közvetlen WiFi kapcsolatot mobil eszközünk és a nyomtató között.

Ugyan mi a nyomtatóhoz nem kaptunk telepítő lemezt, ám a termék dokumentációjában szétnéztünk, így kiderült, milyen szoftver jár még hozzá pluszban. A leírás szerint kapunk OCR, azaz optikai karakterfelismerő alkalmazást, amellyel a beszkennelt dokumentumot szerkeszthető formátumban menthetjük.

A PC-s szoftverek mellett természetesen a készülék egyik különlegességéről, az érintőkijelzőről is érdemes említést tenni. Az érintőkijelzőnek köszönhetően a termék PC nélkül is ütőképesen használható másolásra, szkennelésre és faxolásra. Minden fontos funkciót egyszerűen és gyorsan elérhetünk, sőt, a gyakori feladatok parancsikon formájában menthetőek, ami jelentősen javítja a produktivitást.

Az érintőkijelző reakcióideje és a menü sebessége kifogástalan, így öröm volt használni. A dizájnra sem lehet panasz, ugyanis a kezelőfelület jól áttekinthető, modern és szép.

Az érintőgombok, illetve az érintőkijelző kellően érzékeny, így nem fordul elő, hogy egy-egy érintést ne érzékelne a rendszer.

Mennyi idő egy lap kinyomtatása illetve beszkennelése?

Kipróbáltuk néhány apró teszt erejéig azt is, hogy az MFC-J4510DW pontosan milyen sebességek elérésére képes a különböző feladatok alkalmával. Persze azt is megnéztük, hogy a feladatokat milyen minőség mellett végzi a termék, így az alábbiakban megosztjuk a tapasztalatainkat.

Apró kitérő

Mielőtt még belekezdenénk a sebességek taglalásába, feltétlenül érdemes megemlíteni egy apróságot, amit szem előtt kell tartani. A nyomtató hosszabb állás után több fejtisztítást is igényelhet annak érdekében, hogy a nyomtatási minőség ismét tökéletes legyen. Esetünkben a monokróm nyomatok elvégzése után a színes nyomatok elkészítésekor fura jelenséget tapasztaltunk: a színes nyomat csíkos, színhiányos lett, ami alacsony tintaszintnél önmagában még nem meglepő. Annál kellemetlenebb volt, hogy patroncsere után fehér lapok jöttek ki a nyomtatóból, majd 10 nyomtatófej-tisztítás után kezdett visszatérni a kívánt minőség. A tesztoldalakon látható tesztábrák egyre hibátlanabbak voltak, 15 tisztítás után sikerült is elérni a várt eredményt. Ez önmagában még nem baj, maximum a tisztításhoz szükséges időn bosszankodhatnánk, de a frissen cserélt patrongarnitúra tartalmának fele el is fogyott, ami már bosszantó. A problémát okozhatta, hogy a tintavezeték levegős lett, illetve kezdődő beszáradás is lehet az okok között.

Kérdésünkre a szerviz szakemberei elmondták, a jelenség normális, ha a nyomtató a teszt előtt huzamosabb ideig állt kihasználatlanul (tesztkészülékként ez elég valószínű is). Esetenként ez a jelenség szervizben elvégzendő nyomtatófej-tisztításhoz is vezethet - esetünkben szerencsére erre nem volt szükség.

Hogy mit tehetünk ellene? A megoldás egyszerű, és nem csak a Brother, hanem a többi gyártó tintasugaras nyomtatóira is vonatkozik: minden hónapban érdemes nyomtatni az adott készülékkel - ha nagyon nincs mit, akkor nyomtassunk ki egy tesztoldalt, így legalább kiderül, minden rendben van-e, probléma esetén pedig még időben reagálhatunk.

A szerviz tanácsa szerint egyébként akkor, ha tudjuk, hogy előreláthatóan huzamosabb ideig nem használjuk majd a nyomtatót, érdemes a patronokat kivenni, majd a csomagban található műanyag borítást rájuk tenni, így biztosak lehetünk benne, hogy a patronok nem száradnak be. Hogy a tintavezetékben, és az esetlegesen a nyomtatófejben maradó tinta okozhat-e galibát, arról nem kaptunk információt - valószínűleg nem.

Most már jöhetnek a "teszteredmények"

Ezek után nézzük, mennyi ideig tart az egyes tartalmak kinyomtatása. Monokróm nyomat esetén gyors minőség beállítást alkalmazva egyetlen oldal esetén 12,8 másodperc kellett a nyomtatás befejezéséhez. Ebben az esetben 10 másodperc után vette fel a papírt a nyomtató, azaz a konkrét nyomtatás alig 3 másodperc alatt megvolt. A sebesség persze sok egyéb paramétertől is függ (mennyire telített az oldal, mennyi az ábra, stb...).

Normál minőség alkalmazásakor 14,2 másodperc telt el a feladat elküldése és a kinyomtatott lap kézbevétele között. A legjobb minőséget kínáló "legjobb" mód esetében 43 másodpercig tartott az egyoldalas A4-es dokumentum kinyomtatása. Természetesen a duplex, azaz kétoldalas nyomtatást is kipróbáltuk. Gyors módban 29,40 másodperc, normál módban 32 másodperc, legjobb módban pedig 1 perc 34 másodperc telt el a feladat kiküldése és a monokróm nyomat elkészülte között.

Színes nyomtatásnál egy közel A4-es méretű fotót nyomtattunk sima papírra, egyoldalas módban. Gyors minőségi beállítás alkalmazásakor 12,3 másodperc, normál módban 18 másodperc, legjobb módban pedig 51 másodperc alatt készült el a mű, egyetlen példányban. A feladatkiküldés és a papírfelvétel megkezdése előtt általában 9-10 másodperc telt el.

Természetesen A3-as nyomatokat is készítettünk. Első körben egy monokróm nyomattal próbálkoztunk, méghozzá normál minőség alkalmazása mellett. A kézi lapadagolóba tett A3-as papír 37 másodperc alatt készült el. Mivel kaptunk A3-as formátumú fotópapírt is, így A3-as fotót is készítettünk, ami 2 perc 45 másodperc alatt készült el - az eredmény pedig lélegzetállítóan szép lett.

Milyen a nyomtatási és szkennelési minőség?

A4-es formátum esetén monokróm, azaz fekete-fehér nyomatoknál a gyors minőségi beállítás elfogadható eredményt hoz, ám a normálhoz képest ténylegesen gyengébbnek, csúnyábbnak tűnik. A karakterek normál módban teltebbek, éleik finomabbak és úgy egyáltalán: a nyomat sokkal minőségibb benyomást kelt. Gyors módban jegyzeteket, vagy kevésbé fontos dokumentumokat érdemes kinyomtatni, hivatalos dokumentumokhoz érdemes a normál módot használni. A legjobb minőség alkalmazásakor a szöveg ugyanolyannak tűnik, mint normál módban, azaz szabad szemmel nem látható különbség.

Színes kép kinyomtatásakor szintén igazak a fentiek, ám itt már észrevehetőbb a legjobb mód előnye: a részletek pontosabbak, simábbak - ha közelről nézzük őket. Komoly különbség szabad szemmel, normális távolságból ezúttal sem látható, csak egészen közelről, tüzetes vizsgálat után.

A3-as méretben a szöveg normál módban gyönyörű volt, a fotó pedig szintén: a kép lélegzetelállítóan részletes, az átmenetek finomak, a színek pedig olyanok, mint az eredeti képen - tökéletesek. A minőség összességében teljesen rendben volt.

A kinyomtatott tartalom professzionális szintű minőségellenőrzéséhez sajnos nincsenek megfelelő profi eszközeink, de a szkenner minőségét természetesen meg tudjuk mutatni. A pici képek JPG formátumúak, de rájuk kattintva megnézhető a nagyméretű kép is, igaz, nem TIFF, hanem JPG formátumban. A fájlok terjedelme miatt a TIFF formátumú állományokat nem tudjuk elérhetővé tenni. (100-400 MB)

Kép

100 dpi300 dpi600 dpi1200 dpi

Szöveg

100 dpi300 dpi600 dpi1200 dpi

Ahogy az a fentiekben is látszik, a szkenner minőségével nincs gond - ugyanezt a "fénymásoló" funkció minőségéről is elmondhatjuk.

Fogyasztás és költségek

Fogyasztás

Az MFC-J4510DW modell esetében elvégeztük a szokásos fogyasztásméréssel kapcsolatos teszteket is, amelyekből kiderül, nagyjából milyen fogyasztással kell számolnunk, ha a termék mellett döntünk. A méréseket kikapcsolt állapotban, üresjáratban és nyomtatás közben is elvégeztük.

A nyomtató kikapcsolt állapotban 0,1 wattot fogyasztott, készenléti állapotban pedig 1,4 wattot mértünk. Üresjáratban, kikapcsolt WiFi adapter mellett 4,6 wattot, aktív WiFi adapter mellett pedig 5,4 wattot mértünk.

Nyomtatás, másolás, illetve szkennelés közben másodpercről másodpercre változott a fogyasztás, így itt nem konkrét értékeket, hanem érték-tartományokat jelölünk meg. Üzem közben 7,5 és 20,1 watt között ugrált a fogyasztás. Nyomtatás és másolás közben 12,4 és 18 watt közötti értékeket mértünk, papírtovábbításnál pedig 20,1 wattig is felszökött az érték. Szkennelésnél 6,5 watt és 14 watt közötti értékeket tapasztaltunk. Az biztos, hogy a nyomtató áramfogyasztása nem visz majd minket anyagi csődbe, még ha sokat használjuk, akkor sem.

Költségek

A költségek számításakor ezúttal is az eredeti kellékanyagok áraival kalkuláltunk, az árak pedig webshopunkból származnak.

Gyors körképünk alapján a nyomtatáshoz ajánlott 250 lapos Brother BP-60-as A4-es papírcsomag (80g/m2) 6,52 forintos lapköltséget jelent. Ezt a számot mindenki maga adja hozzá a lent szereplő összegekhez, hiszen azok csak a tinta árát tartalmazzák. Hogy miért? Mert a többség a legolcsóbb, legegyszerűbb A4-es papírt használja nyomtatásra, ami összességében alacsonyabb lapköltséget jelent, így jobbnak láttuk kivenni a lap árát a számításból. Úgyis a tinta ára jelent nagyobb költséget.

[list type="unordered"]

[*]Brother BP-60-as papír (A4, 80 g/m2): 1631 forint

[*]Brother LC123BK (Fekete tintapatron, 600 oldal): 5961 forint

[*]Brother LC123BK DuoPack (2 db fekete tintapatron, 2 x 600 oldal): 12 482 forint

[*]Brother LC127BK (Fekete tintapatron, 1200 oldal): 8152 forint

[*]Brother LC127BK DuoPack (2 db fekete tintapatron, 2 x 1200 oldal): 16 763 forint

[*]Brother LC123 CMYK KIT (Fekete és színes patronok egy csomagban, 600 oldal): 17 865 forint

[*]Brother LC127 CMYK KIT (Fekete és színes patronok egy csomagban, 1200 oldal): 23 957 forint

[/list]

A Brother MFC-J4510DW esetében LC123-as, illetve LC127-es patronok állnak rendelkezésre. A patronok elérhetőek CMYK csomagban, ami minden színt tartalmaz - ez összességében gazdaságosabb választás, mint ha egyenként vennénk meg őket. A fekete patron mindkét töltetből elérhető egymagában is, sőt, a kisebb, LC123-as patronoknál a színek is elérhetőek külön-külön. LC127-es színes patronokból nem láttunk különálló példányokat. Viszont nem csak CMYK, hanem CMY csomag is kapható - legalábbis az LC123-as patronokból -, azaz a kisebb töltetű színes patronok külön egységcsomagban is megvásárolhatóak, ha a feketére éppen nincs szükség. A gyártó gondolt azokra is, akik többnyire monokróm nyomatokat készítenek: nekik fekete patronokat tartalmazó doupack is elérhető, amivel elméletben olcsóbban kijönnek, mintha két különálló fekete patront vettek volna. Ez szerencsére a kis- és nagy töltetre egyaránt igaz.

Ha a kicsi, LC123BK típusú fekete patront használjuk, akkor egyetlen monokróm nyomat 9,94 forintba kerül, míg az LC127BK esetében már 6,8 forintból is kijöhetünk oldalanként - itt persze A4-es lapra vonatkozó tintaköltségről van szó. DuoPack alkalmazásakor LC123BK patronokkal 10,4 forintra, LC127BK patronokkal pedig 6,985 forintra jön ki egy A4-es oldal tintaköltsége, de a cikk írásakor a DuoPack-ok árai épp nem tükrözték a valós célokat (olcsóbbak kéne legyenek, mint két külön patron).

Színes nyomtatásnál a kistöltetű patronok alkalmazásával átlagosan 29,75 forintos tintaköltség jön ki, míg a nagytöltetű patronok alkalmazásakor már 19,97 forintból is megúszható egy-egy színes nyomtatvány elkészítése - plusz ugye a papír ára.

Persze most is kiemeljük, hogy a fenti összegek csak hozzávetőleges számok, ugyanis a lap lefedettségétől függően olcsóbban, illetve drágábban is kijöhet egy-egy oldal nyomtatása, plusz a papír költségét sem tartalmazzák, ami 4-7 forint. A fenti kalkuláció támpontnak mindenképpen jó, de pontosabb számítást csak a felhasználói szokások ismeretében lehet végezni.

Végszó

A Brother új multifunkciós készüléke összességében remekül teljesített: a különböző funkciók jól működnek, de a sebességre és a minőségre sem lehet panasz. A termék kompaktsága pozitívum; könnyen kezelhető, kihajtható érintőkijelzője pedig jelentősen megkönnyíti a munkát, ugyanis a termék PC nélkül beállítható, valamint a nyomtatást és a szkennelést is elvégezhetjük PC nélkül.

A WiFi adapter jelenléte több szempontból is jó: egyrészt így csökkenthetjük a kábelek mennyiségét, másrészt akár közvetlenül is csatlakoztathajuk mobil eszközeinket a nyomtatóhoz, így kényelmesen nyomtathatunk ki dokumentumokat táblánk, illetve okostelefonunk segítségével.

A PC-s szoftverek jól kezelhetőek, könnyedén átláthatóak, de a webes kezelőfelületre sem lehet panasz, így ezen a fronton sem kritizálhatjuk a terméket. Az A3-as lapok nyomtatásának lehetősége sokak számára lehet jó hír: ha csak néha-néha szükség van A3-as dokumentumok kinyomtatására, akkor a Brother MFC-J4510DW remek választás lehet. Persze arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy a nyomtatót havonta legalább egyszer használjuk, hogy ne kelljen tisztításra pazarolni a tinta egy részét.

A Brother MFC-J4510DW szolgáltatásai, képességei és kompakt felépítése miatt végül úgy döntöttünk, hogy kiérdemli az ajánlott vétel címet!

Hasznos hivatkozások:

Webshop - Brother MFC-J4510DW

WebShop - Brother LC123 (kis töltetű patronok)

WebShop - Brother LC127 (nagy töltetű patronok)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward