Braille billentyűzetet készített a Google Androidra

Ehhez a funkcióhoz nem kell majd külön eszközt csatlakoztatni a készülékekhez.

Braille billentyűzetet készített a Google Androidra

Mindig örömmel számolok be arról, amikor egy hátrányosabb helyzetből induló csoportnak valami új fejlesztés érkezik. Bármilyen furcsának is tűnhet, amikor egy vak vagy gyengénlátó érintőképernyős telefont használ, azt tudni kell, hogy ezek az eszközök ahogy nekünk, úgy nekik is hatalmas segítséget jelentenek a mindennapok során és magától értetődően használják őket. Vannak viszont még fejlesztésre váró funkciók Androidon, a Google új billentyűzete nekik fog egy kicsit még jobban kedvezni, hiszen nem mindig lehet kéznél egy telefonra/PC-re csatlakoztatható Braille billentyűzet.

Amikor valaki a kisegítő lehetőségekben bekapcsolja a felolvasó módot, akkor ahol megérintjük a telefont, ott a készülék hanggal visszajelez. Megmondja, hogy most melyik appra raktuk rá a kezünket, mi látható egy képen (ha van leírása persze), hol vagyunk a beállításokban és a többi.

A billentyűzetnél hasonló a helyzet: a betűk végigsimítása esetén a rendszer egyszerűen felolvassa azokat és ki kell választani, melyik betűre van szükség.

Ez nem a legeffektívebb módja az írásnak, bár van, aki megtanulja a betűk helyét az érintőképernyőn annyira, hogy gyorsan tudjon írni (akár gyorsabban is, mint egy látó). Ezért dolgozott ki a Google - Braille fejlesztőkkel közösen - egy új gépelési módszert, ami valójában a szabványos 6 gombos Braille billentyűzet képernyőre kivetített változata. A telefont vízszintes helyzetben tartva kezdhet a felhasználó gépelni. Betűt vagy szót törölni, illetve szóközt vagy sortörést beilleszteni csúsztatásos gesztusvezérléssel lehet. A mellékelt animáció alapján, ha megnyomjuk az egyes gombot, akkor A betűt ütünk le, ha B-t szeretnénk, akkor az 1-2 gombokat nyomjuk le és így tovább.

Galéria megnyitása

A frissítés az Android 5.0-nál újabb rendszerekre érkezik meg. A Braille billentyűzetet ez alapján a leírás szerint kell beállítani, viszont fontos megjegyezni, hogy egyelőre csak az angol nyelvet támogatja.

A helyzet viszont az, hogy maga a Braille írás nem teljesen új dolog telefonokon. Bár az Android készülékekben is viszonylag korán voltak már kisegítő lehetőségek, általánosságban elmondható, hogy az Apple nagyon korán felismerte az akadálymentesítő funkciók fontosságát és odafigyel az alkalmazásaiban, hogy látó és nem látó emberek egyformán tudják azokat használni. Így a mostani Google billentyűzethez rendkívül hasonló megoldás már létezik iOS készülékeken.

Az Apple termékekben így lehet bekapcsolni a Braille billentyűzetet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap