Borúsabb képet fest az IDC új PC piaci előrejelzése

Az elemzők módosították korábbi előrejelzésüket, az új számok pedig még lehangolóbb képet festenek a piac várható alakulásáról.

Borúsabb képet fest az IDC új PC piaci előrejelzése

Ugyan az elmúlt év negyedik negyedévében erősödés mutatkozott a PC piacon, az idei évet mégis borúsan látják az IDC elemzői – borúsabban, mint a korábbi előrejelzés készítésekor. A vállalat szakemberei ennek megfelelően módosították korábbi előrejelzésüket: az új beszámoló szerint az idei év folyamán 4,9%-os csökkenés mutatkozhat globális szállítási mutató tekintetében, ami az előző előrejelzéshez képest 1,6%-kal borúsabb érték. Az IDC szerint az előrejelzés módosítására a különböző termékekkel, illetve a gazdasági környezettel kapcsolatos változások miatt volt szükség. A csökkenés rövidtávú lesz, jövőre már stagnálásra számíthatunk, ami egészen 2019-ig tarthat.

Az IDC számai alapján szállítási mutatók tekintetébe a fejlett piacok a globális piac nagy részét felülmúlták a tavalyi év folyamán. A hordozható számítógépek esetében 10,8%-os, az asztali számítógépek szegmensében pedig 4,6%-os növekedés mutatkozott e területeken, így összességében 8,8%-kal nőttek a szállítási mutatók. Ez persze nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a feltörekvő piacokon tapasztalható 9,5%-os csökkenést.

Erre az évre az IDC elemzői borús előrejelzést készítettek: szerintük PC szállítási mutatók tekintetében a fejlődő országok piacai 4,5-4,9% közötti csökkenést szenvednek el idén. A fejlett országokban 5,1%-os csökkenésre lehet számítani – az asztali számítógépek szegmensében 8,8%-os, a hordozható számítógépek részlegében pedig 2,9%-os szállítási mutató csökkenésre van kilátás.

Fontos kiemelni, hogy az IDC szakemberei sajátosan értelmezik a hordozható számítógépek definícióját, így a fenti számokban nem szerepelnek a lecsatolható billentyűzettel rendelkező konvertibilis konfigurációk. Amennyiben e termékeket is számításba vennék, mindenképpen fényesebben alakulna a PC piac idei teljesítménye.

Persze nem az IDC szakemberei az egyetlenek, akik borúsan látják a jövőt. Az Intel szakemberei nemrégiben módosították a vállalat negyedéves előrejelzését: a teljes árbevétellel kapcsolatos 13,7 milliárd dolláros várakozást nemrégiben 12,8 milliárd dollárra mérsékelték. Erre azért volt szükség, mert a vállalat szerint a vártnál kisebb kereslet mutatkozik az üzleti szegmensbe szánt asztali számítógépek iránt, illetve a PC gyártói láncban is alacsonyabbak a raktárkészlet-szintek, mint ahogy azt korábban várták. Ezzel együtt az amerikai dollár erős árfolyama sem igazán segíti az Intelt a nemzetközi eladási mutatók növelésében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward