Borús kilátások a noteszgépek szegmensében

Az IHS iSuppli piaci elemzőinek legfrissebb előrejelzése a noteszgépek szegmensének várható alakulásáról ad képet.

Borús kilátások a noteszgépek szegmensében

Az első félév nem alakul majd valami fényesen

Napjainkban, amikor a bizonytalan gazdasági helyzet hatásai az élet minden területére rányomják bélyegüket, a különböző piaci szegmensek is gyengébben teljesítenek, mint ahogy az elvárható lenne. A PC piacon is érezhetőek a negatív hatások, ám ezek mögött nem csak a kedvezőtlen gazdasági helyzet áll, hanem az a tény is, hogy a vásárlók az asztali és mobil számítógépektől elfordultak, helyettük pedig inkább a táblákat és az okostelefonokat választják.

A fenti tényezők miatt a noteszgépek szegmensében is visszaesés várható: az idei év első negyedévében az öt nagy ODM (Original Design Manufacturer), azaz a szerződéses noteszgép gyártó vállalatok 15%-kal alacsonyabb szállítási mutatóval számolhatnak, ugyanis az előző negyedévben tapasztalt 41,4 millió noteszgép helyett ebben a negyedévben csak 35,2 millió noteszgép kerül leszállításra. Az év első negyedévében a szezonális hatások miatt általában normális, hogy a negyedik negyedévhez képest visszaesés mutatkozik, ám ez a visszaesés most a megszokottnál is erősebb lesz.

A helyzetet az sem javítja, hogy az ultrabookokból még mindig kevesebb fogy, mint ahogy azt a gyártók korábban várták, azaz ezek a konfigurációk még mindig nem elég népszerűek a felhasználók körében. Az elemzők szerint a helyzet az idei év második felében javulni fog, ugyanis az ultravékony noteszek és az ultrabookok iránti igény növekedésnek indul, ami pozitívan hat majd az ODM gyártók szállítási mutatóira is.

Az ODM gyártók szállítási mutatói érezhetően csökkennek

A világ 5 legnagyobb szerződéses noteszgép gyártója Tajvanon található. Ezeket a vállalatokat az OEM (Original Equipment Manufacturet) vállalatok foglalkoztatják, akik termékeiket kiszervezett formában, illetve bérgyártás keretén belül készíttetik velük. Az OEM vállalatok aztán saját márkanevükkel ellátva dobják piacra azokat a konfigurációkat, amelyek az ODM cégek műhelyeiből érkeztek.

A nagy OEM vállalatok közül a HP tavaly szerveztek ki noteszgép gyártását a tajvani ODM vállalatokhoz: a cég a Quanta Computer, a Compal, a Wistron, az Inventec, a Pegatron és a Hon Hai szolgálatait veszi igénybe. A Lenovo hasonlóképp járt el, így a cég noteszgépei a Quanta Computer, a Compal, a Wistron és a Pegatron üzemeiben készülnek.

A Quanta Computer erőforrásait olyan neves cégek foglalják le, mint a HP, a Lenovo, a Dell, az Acer, az Asus, a Toshiba, az Apple, a Sony és a Fujitsu - azaz itt gyártat a piac nagy része. Nem meglepő hát, hogy a Quanta Computer az elsőszámú ODM partnernek tekinthető. A Quanta Computer a várakozások szerint több, mint 10%-os szállításimutató-csökkenést szenvedhet el az idei év első negyedévében, de ez nem veszélyezteti majd piacvezető szerepét. A második helyezett Compal esetében 5-10% közötti csökkenést prognosztizálnak az elemzők, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán tanyázó Wilstron szállítási mutatói 10%-kal csökkennek majd.

A tajvani szerződéses gyártók kulcsfontosságú erősségei közé tartozik az alacsony gyártási költség, a rugalmasság, a rendkívül gyors reagálás, plusz a cégek magas minőséget is kínálnak, amiből szívesen profitálnak az OEM partnerek.

Az ultravékony noteszek és az ultrabookok menthetik meg a notebook piacot

Az ultrabookoktól sokat vár a noteszgép piac, ugyanis ezektől a konfigurációktól remélik, hogy segítenek fellendíteni a notebook szegmens forgalmát. Eddig ezek a konfigurációk nem teljesítettek úgy, ahogy az elvárható lenne: nem tettek szert megfelelő népszerűségre, így kevés fogyott belőlük.

Idén új lendülettel szállhatnak harcba az ultrabookok, illetve az ultravékony konfigurációk. Javítja esélyeiket, hogy a korábbinál hosszabb akkumulátoridőt kínálnak majd, plusz a korábbinál rugalmasabbak is lesznek, ugyanis egyre több gyártó lát fantáziát a konvertibilis táblákban, amelyek ultravékony noteszgépként és táblaként egyaránt használhatóak. A tábla mód aktiválásához megoldástól függően hátra kell hajtani, vissza kell csúsztatni, illetve ki kell fordítani a kijelzőt, vagy csak egyszerűen le kell csatolni azt a dokkolóként funkcionáló, billentyűzetet is kínáló alsó részről.

Az újdonságok esélyeit jelentősen növelheti majd a Haswell APU egységek érkezése, amelyek nagy teljesítményt kínálnak, ugyanakkor hatékony energiafelhasználás mellett is üzemelnek. Az új termékek esetében az érintőkijelzőkre hangolt Windows 8 is komoly szerepet kap majd.

Az ODM piac a várakozások szerint az idei év második felétől kezdve állhat helyre, az év vége felé haladva pedig még növekedésre is számíthatunk. Az előrejelzések szerint idén a tavalyihoz képest 5%-kal több noteszgép leszállítására számíthatunk. Tavaly 156,9 millió notebookot szállítottak le az ODM gyártók OEM partnereiknek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward